Ulft, Netherlands

 

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

De eigenaren van café Baan in Geesteren gaan dit jaar nog met pensioen, maar willen voorkomen dat deze laatste voorziening ook verdwijnt uit het dorpje. Inwoner Maarten Steinkamp sprong voor hen op de bres en heeft het pand aangekocht, in de hoop dat iemand zich meldt om de 150 jaar oude horecagelegenheid over te nemen.
Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11 | Aangepast op 25 mei 2023 16:11
"Er was interesse vanuit een aantal vastgoedpartijen om hier appartementen van te maken en toen dacht ik ho, stop", vertelt Steinkamp. "Dit moet niet naar een vastgoedontwikkelaar gaan, of naar een of ander snel Chinees take-away restaurant, we moeten het proberen te behouden." Daarom heeft Steinkamp het pand zelf aangekocht. "Ik ben zelf geen horecaman, dus ik kan er ook niks mee", vertelt hij. "Maar ik neem het risico en hoop dat we iemand kunnen vinden om Baan de komende dertig jaar naar voren te duwen." Ook de huidige uitbaters hopen dat Baan niet verloren gaat, voornamelijk voor het dorpje. "Hier in de omgeving is niet zo veel meer, het valt allemaal om", vertelt Jacqueline Tuenter. "Mensen spreken ons er ook op aan, van 'jullie moeten wel blijven'. Ja het zou jammer zijn als dit hart uit het centrum verdwijnt."

Dat café Baan Steinkamp zo aan het hart gaat, heeft te maken met het dorp waar hij zelf opgroeide in Noord-Holland. "Geesteren doet me heel erg denken aan Kortenhoef, niemand weet waar het ligt, daar hadden we ook maar een dorpshuis en dat ging dicht", legt Steinkamp uit. Hij vond het jammer dat de gemeenschap daar niet meer had gedaan om het te behouden. "Toen dacht ik, dat gaat me niet nog een keer gebeuren, want dit is wel het allerlaatste dat we hebben in Geesteren."

Iets voor terug
Het pand is nu van Steinkamp, hij is naast zelfstandig ondernemer ook mede-eigenaar van de landelijke snoepketen Jamin. Hij wil de toekomstige uitbaters helpen met de kosten, maar wil daar wel iets voor terug. "Daar zit dan de verplichting aan, dat als je dat wil gaan doen, dat je dan de sociale functie van Baan wel behoudt", vertelt Steinkamp. "Dus de muziekvereniging, de schoolmusical, het klootschieten. Je moet meenemen dat je Baan laat bestaan."

Inwoners willen Baan behouden
Uitbaters Hans en Jacqueline horen van bezoekers regelmatig dat ze bang zijn om Baan te verliezen. "Nu het dorp hoorde dat we gaan stoppen krijgen we heel veel reacties van mensen, niet alleen uit het dorp maar ook uit dorpen in de omgeving", vertelt Hans Tuenter. "Die reacties, dat doet ons ook wel wat."

Opvolger voor einde van het jaar
Steinkamp heeft tot eind dit jaar om een opvolger te vinden voor Hans en Jacqueline, die dan met pensioen gaan. Hoewel nog niemand zich heeft gemeld, ziet hij het positief in. "Ik heb hele goede hoop dat er mensen zijn die het leuk vinden om een horeca carrière te starten", vertelt de inwoner van Geesteren. "Die hoeven niet veel geld mee te nemen, maar wel veel energie, passie en liefde om dat te gaan doen. Het zou me heel erg verbazen als me dat niet lukt."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Geesteren|Café|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

De 'kroegzusters' winnen bar take-over wedstrijd Café de Jongens

De verpleegkundigen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hebben de 'Draai je eig...

Café na meer dan een eeuw niet meer van Tijink

Ze gaan het missen, maar vrede is wat overheerst. Wim en Trees Tijink overhandigden afgelopen weeken...

Drenth spreekt met ongeruste boeren in Achterhoek

Gedeputeerde Peter Drenth ging donderdagavond op een boerderij in Geesteren in gesprek met boeren ov...

Weg dicht voor nieuwe brug tussen Geesteren en Gelselaar

De verbindingsweg tussen Geesteren en Gelselaar wordt ter hoogte van de brug over de Bolksbeek van b...

Aannemer trakteert buurt op pannenkoeken

Aannemersbedrijf Heijmans heeft in Geesteren de buurt leren kennen met een borreltje en pannenkoeken...

Militairen oefenen in omgeving van Geesteren

Defensie houdt volgende week een oefening in de omgeving van Geesteren. Van maandagmiddag 31 oktober...