Ulft, Netherlands

Innovatief Reurpop wil voorbeeld zijn in festivalwereld

Foto: REGIO8
Ruim negenduizend bezoekers kunnen dit weekend tijdens de vijftiende editie van het Ruurlose festival Reurpop hun steentje bijdragen aan het klimaat, terwijl ze genieten van artiesten als Outsiders en Bökkers. De organisatie is samen met de gemeente Berkelland een pilot gestart waarin zij alleen nog maar harde bekers gebruiken.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 7 juni 2024 13:45 | Aangepast op 7 juni 2024 13:45
"Wij zijn ontzettend blij met de pilot, wij gaan hiermee allerlei kennis vergaren", zegt voorzitter Luuk Rouwhorst namens Reurpop. "Hoe ga je bekers verzamelen? Hoe doe je de logistiek backstage? Hoe zorg je dat de bezoeker de beker in gaat leveren? dat soort vragen hebben wij." De organisatie van Reurpop kiest er bewust voor om geen 'recycle token', borgmuntjes, te vragen aan de bezoekers. "Dat is het mooie, je kunt zeggen dat mensen een token moeten gebruiken, maar wij gebruiken die tokens niet", aldus Rouwhorst. "Het enige wat wij van mensen vragen is de bekers inleveren op een van de dertig punten."

Organisatoren van andere festivals en evenementen komen op bezoek om te zien hoe Reurpop het vraagstuk aanpakt. "Wij hebben op zaterdagmiddag een moment georganiseerd waar zij een uitleg krijgen over hoe wij met duurzaamheid omgaan en hoe wij de bekers wassen", legt Rouwhorst uit. Behalve de verduurzamingsaanpak, heeft de organisatie ook het terrein flink aangepakt en uitgebreid voor deze editie. "Wij hebben nu een technotrein, wij merken dat onder de jeugd techno een hot item is", zegt de voorzitter. "Wij hebben daarnaast twee podia, 'de Zandkoele' en 'de Deale', compleet vernieuwd."

Vluchtelingen als vrijwilliger
Dat Reurpop voor de vijftiende keer op de planning staat is mede te danken aan de ruim achthonderd vrijwilligers die helpen om het festival in goede banen te leiden. Ook helpen er twintig internationale vrijwilligers, waarvan het merendeel vluchteling is, voor het tweede jaar mee in het vrijwilligersteam. "Vorig jaar hebben wij al een hele succesvolle start gehad. Nu merken wij dat er nog meer animo is, zelfs buiten de gemeente", zegt Rouwhorst. "De jongens proberen hen Achterhoekse woorden te leren, verder helpen ze mee met de opbouw of smeren ze broodjes. Het is mooi dat dit zo kan!"

Lees meer over:

Festival|Reurpop|Ruurlo|

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Lees ook

Winterswijkse Nel Schellekens geniet van laatste Mañana Mañana

Nel Schellekens is chef-kok maar staat beter bekend als de kop tot kont chef. Al meerdere edities de...

Losgaan in de avonduren op Mañana Mañana

Mañana Mañana staat bekend als het meest relaxte festival van Nederland en relaxen dat kan je zeker ...

Vrouw loopt hoofdletsel op na aanrijding met trekker in Ruurlo

Een fietsster is woensdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een trekker in het buitengebied...

Asfalttrein tussen Ruurlo en Borculo kan voorbeeld zijn voor Gelderland

In het buitengebied van Ruurlo is geëxperimenteerd met de comeback van een techniek om asfalt opnieu...

De Feestfabriek stopt na tien edities met festival Mañana Mañana

De Feestfabriek stopt na de komende editie met het organiseren van festival Mañana Mañana. Belangrij...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...