Ulft, Netherlands

Informateur adviseert vijf partijen coalitie

Informateur Jaco Geurts adviseert in Doetinchem een coalitie te onderzoeken tussen het CDA, VVD, Gemeentebelangen Doetinchem, D66 en CU-SGP. Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, presenteerde woensdagavond zijn bevindingen aan de Doetinchemse gemeenteraad.
Davie Klein Gunnewiek | 8 april 2022 11:48 | Aangepast op 8 april 2022 11:48
“Volgens mij vinden deze fracties elkaar in een groot onderling vertrouwen om samen op een stabiele en constructieve wijze de stad Doetinchem te gaan besturen”, aldus de informateur in zijn verslag. Het CDA, VVD, D66 en CU-SGP maken de afgelopen acht jaar al deel uit van de Doetinchemse coalitie. Gemeentebelangen Doetinchem neemt daarbij nu de plek in van GroenLinks. De vijf partijen hebben samen zestien zetels en daarmee een smalle meerderheid in de gemeenteraad. Dat heeft volgens informateur Geurts voor- en nadelen. “De meeste partijen gaven aan een voorkeurscoalitie als deze met een smalle meerderheid geen probleem te vinden”. Het biedt ook kansen aan andere partijen die niet aan de coalitie gaan deelnemen om samen te werken met een coalitiepartij”, aldus Geurts.

De PvdA valt daarbij opnieuw buiten de boot. De partij was net als tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en 2014 de tweede partij, maar lijkt opnieuw te moeten toekijken vanuit de oppositiebanken. “Ik ben teleurgesteld en verdrietig”, zei fractievoorzitter Maarten op de Weegh woensdagavond. Uit het verslag van de informateur blijkt dat het CDA een andere wereldvisie ziet bij de PvdA als het gaat om keuzes in het sociaal domein. D66 zegt inhoudelijk behoorlijk veel raakvlakken te zien met de PvdA, maar de afgelopen periode een aantal keren onaangenaam verrast te zijn in de samenwerking.

PvLM en Lokaal Belang willen geen rol in coalitie
De andere lokale partijen die wonnen tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, PvLM en Lokaal Belang Doetinchem, zien voor zichzelf geen rol in de nieuwe coalitie. “De PvLM vindt de rol als volksvertegenwoordiger het belangrijkst en is van mening deze het beste te kunnen vervullen vanuit de oppositie”, zo staat in het verslag van de informateur te lezen. Lokaal Belang Doetinchem heeft ambities maar zit in een opbouwfase na een periode van onrust. “Vandaar dat Lokaal Belang voor de komende periode geen plek voor zichzelf ziet in de coalitie”, aldus de informateur in zijn verslag.

Energietransitie is 'heikele kwestie'
Uit de gesprekken die de informateur met de elf politieke partijen heeft gevoerd kwamen een aantal belangrijke thema’s naar voren, die belangrijk zijn voor de formatiegesprekken. Het gaat om wonen en bouwen, de energietransitie, het sociaal domein, veiligheid en de communicatie naar inwoners, dorpsraden, verenigingen en ondernemers. Met name de energietransitie wordt door de informateur als ‘heikele kwestie’ omschreven. “Daar zal echt wel over doorgesproken moeten worden”, vindt Geurts.

Moors wil wethouder worden
Met name Gemeentebelangen zegt geen voorstander te zijn van windmolens. Ze voelen veel weerstand vanuit de inwoners en vinden dat er naar alternatieven moet worden gezocht. “Dat zullen we echt met de andere partijen moeten gaan bespreken hoe we dat gaan doen”, zegt fractievoorzitter Patrick Moors. Zelf heeft Moors bij de informateur aangegeven bereidt te zijn om wethouder te worden. “Het is een nieuwe uitdaging en we kijken er als partij ook naar uit om in de coalitie plaats te nemen.”

Formatiegesprekken kunnen starten
Jeroen Berends, fractievoorzitter van het CDA, nam woensdagavond het rapport van de informateur in ontvangst. In zijn slotwoord aan de raad zei Berends op basis van dit advies aan de slag te gaan met de formatiegesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

informateur|

Lees ook

BBB-HMV klaagt over proces informateur

De Aaltense fractie BBB-HMV heeft een klacht ingediend over het proces dat informateur Hans Martijn ...

Kamerlid Geurts informateur in Doetinchem

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wordt informateur in de gemeente Doetinchem. De 51-jarige politicu...

Burgemeester Nauta informateur in Berkelland

Ellen Nauta wordt informateur in de gemeente Berkelland. De burgemeester van buurgemeente Hof van Tw...

Berghoef wordt informateur Montferland

Bert Berghoef wordt informateur bij het formatieproces in de gemeente Montferland. De voormalig burg...

Van Dijk wordt informateur in Bronckhorst

René van Dijk is door Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) gevraagd om informateur te zijn bij het for...