Ulft, Netherlands

Illya helpt de soldaten in Oekraïne

Illya Vyazovyy uit ’s-Heerenberg was op familiebezoek in Oekraïne, net buiten Kiev, toen vier weken geleden de oorlog uitbrak. In plaats van direct te vluchten besloot hij de Oekraïense soldaten eerst te helpen, waarna hij later alsnog met zijn familie vertrok uit het oorlogsgebied.
Serena Speet | 25 maart 2022 16:23 | Aangepast op 25 maart 2022 16:23
“Het was super zwaar en heftig want mijn hele familie was daar en je weet niet wat er morgen gaat gebeuren”, vertelt Illya Vyazovyy. “Er waren elke dag bombardementen en er liepen soldaten door de straten. Ik ging de soldaten helpen zodat ik tenminste iets kon doen.” Het helpen van de militairen was lastig omdat alle supermarkten leeg waren. Samen met zijn collega's van eetwinkel de Horizon in Zeddam werd er een geldinzamelingsactie op touw gezet om toch voedsel voor de soldaten te kunnen kopen: “Ik zei tegen mijn collega’s dat als ze wilden ze mij geld konden sturen. Ze hebben vervolgens geld opgehaald en dit heeft veel voor ons betekent.”

Volgens Jarno Cornelissen, eigenaar van de Horizon, was het heftig om één van zijn collega’s in een oorlogsgebied te hebben. “Hij zat in Oekraïne en daar zaten wij 26 uur rijden vanaf. We konden weinig betekenen,” aldus Cornelissen. “We kregen af en toe wel een berichtje van wat hij aan het doen was." Cornelissen heeft, met behulp van de sociale media kanalen van het bedrijf, samen met collega's en klanten geld opgehaald. "We hebben gelukkig een hele grote klantenkring en die hebben massaal meegedaan", vertelt de eigenaar, die het opgehaalde bedrag besloot te verdubbelen. "Toen kwamen we aan een mooi bedrag van tweeduizend euro."

Samen gaan we winnen
Illya is inmiddels weer in Nederland, maar blijft zich inzetten voor zijn vrienden in Oekraïne: “Met de soldaten gaat het best wel goed, ze zijn aan het strijden en ze doen het echt goed. Ik ben echt trots dat mijn vrienden zo strijden voor hun land.” Wanneer de oorlog voorbij is weet Illya niet, zijn landgenoten geven volgens de 's-Heerenbergenaar in ieder geval niet op: “Wij gaan onze vrijheid niet zomaar afgeven en ik weet zeker dat iedereen met ons is. De hele wereld staat aan onze kant. Ik denk dat we gaan winnen. Samen gaan we winnen. Alleen samen.”

FOTO: REGIO8

Lees meer over:

Oekraïne|Oorlog|

Lees ook

Nieuw-Dijk wil, alsnog, een warm welkom bieden aan Oekraïners

Vanaf volgende week vinden de eerste Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk thuis in het voormalige ...

Leerlingen Staring College herdenken Tweede Wereldoorlog bij monument Somerset

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somer...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...