Ulft, Netherlands

 

IJzerverleden Achterhoek zichtbaar bij DRU

Bij de grote schoorsteen De Fakkel op het DRU Industriepark in Ulft zijn dinsdagavond 58 nieuwe portretten van arbeiders onthuld. Niet alleen de ‘Huttekeerls’ van de DRU worden herinnerd met de serie foto's, ook ijzer- en metaalwerkers die zwoegden in andere Achterhoekse gieterijen krijgen een plek bij de voormalige fabriekspijp.
Jasper Hazelaar | 20 mei 2022 10:31 | Aangepast op 20 mei 2022 10:31
“Het zijn arbeidersfoto’s van mensen die gewerkt hebben in de zware ijzerindustrie”, schetst Wim Peters, secretaris bij de Stichting Monument voor de Arbeider, verantwoordelijk voor de plaatsing van het monument. “Met name in de ijzergieterijen langs de Oude IJssel, van Isselburg tot Doesburg.” Het monument moet passanten wijzen op de zware omstandigheden waar ijzerwerkers in het verleden mee te maken hadden. “Het moet een eerbetoon zijn al die mensen die onder gigantisch zware omstandigheden hun kost moesten verdienen”, zegt Peters. “Als je zag hoe die mensen uit de gieterij kwamen, dat is echt niet meer voor te stellen. Daar moet je werkelijk respect voor hebben.”

De datum van de onthulling, dinsdag 17 mei, is niet bij toeval gekozen. Het is de oorspronkelijke oprichtingsdatum van Diepenbrock en Reigers fabrieken, afgekort tot DRU, een naam die nog altijd voortleeft in de huidige benaming voor het gebied. Hoewel De Fakkel begon als monument voor de DRU, merkt de stichting dat het steeds meer een streekkarakter krijgt. “Ook die mensen melden zich in toenemende mate aan”, zegt bestuurslid Ben Terwiel over de arbeidersfoto’s uit andere plaatsen met ijzergieterijen. “Vaak is het niet de huidige generatie die mensen aandraagt, maar de opa’s en oma’s. Mensen zien dat als een eerbetoon aan hun voorvaderen.”

Honderden portretten
Voor de coronapandemie was er, sinds de start in 2016, jaarlijks een onthulling van nieuwe beeltenis. Die traditie wil de stichting nu het qua coronasituatie weer kan de komende jaren in ere herstellen. In totaal hangen er nu 374 geëmailleerde portretten bij De Fakkel. “Voor ons betekent het dat we alle mensen die hier gezwoegd hebben een gezicht geven”, zegt bestuurslid Terwiel. “Dat is het idee achter de portretten.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Ulftse ondernemers uiten zorgen om DRU

Ondernemers in het winkelcentrum van Ulft maken zich zorgen over de groei van het DRU Industriepark ...

Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU

Tijdens het internationale evenement 'Smeden voor de Vrede' op het DRU Industriepark in Ulft hoopt d...

Muurschildering brengt ijzerwerkers tot leven

De geschiedenis van het DRU Industriepark in Ulft komt tot leven door een nieuwe muurschildering op ...

Burgerinitiatief Oude IJsselstreek wil volgende stap zetten

Met een eigen coöperatie en een nieuw festival wil het burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek e...

Burgemeester van Bronckhorst kookt het best

Marianne Besselink van Bronckhorst is de best kokende burgemeester van de Achterhoek. Dat bleek woen...

Dag van de Achterhoekse Popmuziek per spoor, maar ook tussen koeien

Voor de negende keer treden artiesten kriskras door de regio op tijdens de Dag van de Achterhoekse P...