Ulft, Netherlands

Huizenprijzen stijgen hardst in Achterhoek

De huizenprijzen in ons land stegen afgelopen maand met 20,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat is volgens het CBS en het Kadaster de grootste stijging sinds ruim twintig jaar en die stijging is de afgelopen maanden met name zichtbaar in de Achterhoek.
Jasper Hazelaar | 4 januari 2022 16:50 | Aangepast op 4 januari 2022 16:50
Makelaars in de Achterhoek hebben het druk gehad het afgelopen anderhalf jaar en zeker vanaf juli tot en met september. Door de grote vraag naar woningen stegen de huizenprijzen in de provincie volgens Omroep Gelderland in het derde kwartaal van dit jaar met meer dan twintig procent in vergelijking met 2020. De grootste stijging is zichtbaar in de Achterhoek, daar stegen de prijzen namelijk met 25 procent.

"Een stijging van 25 procent voor de Achterhoek, dat is pittig", zegt makelaar Kees Ritmeester uit Aalten. Dat de huizenprijzen zo hard stijgen in de Achterhoek komt volgens hem onder andere omdat mensen uit de Randstad er een huis kopen omdat ze in coronatijd thuis kunnen werken. "Ze komen deze kant op en hun vrienden en familie komen dan kijken en vinden dan de huizenprijzen hier nog goed te doen."

Moeilijk voor starters
De stijging in de huizenprijzen maakt het voor starters op de woningmarkt lastig, maar voor anderen is een woning daar nog goed betaalbaar. De gemiddelde prijs voor een koopwoning in de Achterhoek is 393,000 euro, terwijl je in de Veluwe en Zuidwest Gelderland 450.000 euro voor een woning kwijt bent.

Minder belangstelling
Hoelang makelaars het nog druk blijven houden in de Achterhoek is nog even de vraag, want Ritmeester constateert dat het wat stiller is geworden de laatste tijd. "Het aantal bezichtigingen neemt zienderogen af op moment. Of dat nou tijdelijk is, of dat er een kantelmoment bereikt is, dat is even afwachten", zegt Ritmeester.

Woningmarktcrisis blijft
Hij denkt dat de verminderde belangstelling misschien te maken heeft met nieuwe lockdown en angst voor de toekomst. Hij verwacht dat ook kopers in de Achterhoek de komende jaren wel blijven merken dat er een woningmarktcrisis is.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Achterhoekse gemeenten ambitieuzer dan getekende woondeal

Bestuurders uit de Achterhoek hebben woensdag met minister Hugo de Jonge de woondeal ondertekend. Vo...

Woningcorporaties komen met nieuwe website: “Maar het lost de schaarste niet op”

Na ruim tien jaar nemen de Achterhoekse woningcorporaties Wonion, ProWonen en Sité eind december afs...

Kerkemijer in Rekken gaat transformatie tegemoet

Het college van Berkelland is positief over de plannen van tien ondernemers uit Rekken om de Kerkeme...

Woningen op plek voormalige basisschool

Op de locatie van de voormalige basisschool De Regenboog in Lichtenvoorde worden minstens twaalf nie...

Oude IJsselstreek realiseert flexwoningen

Oude IJsselstreek gaat in verschillende kernen flexwoningen plaatsen om woningzoekenden aan een beta...

Woningen op oude plek school in Hummelo

Bronckhorst geeft groen licht voor de bouw van zes woningen in de kern van Hummelo voor en door een ...