Ulft, Netherlands

Horeca in ’s-Heerenberg voor één dag open

Verschillende horeca uit Montferland hebben zaterdag de deuren geopend als protestactie tegen de coronamaatregelen. Onder andere grandcafé De Snor en restaurant HJ'57 in ’s-Heerenberg doen mee met de actie.
Charlotte van de Kant | 4 maart 2022 15:55 | Aangepast op 4 maart 2022 15:55
"We doen dit om te laten zien dat de horeca ook 1,5 meter kan garanderen", vertelt Steffie Lievers, eigenaresse bij De Snor. "En dat het allemaal volgens de regels kan." Meerdere burgemeesters uit de Achterhoek, waaronder burgemeester Harry de Vries, hebben aangegeven niet te handhaven tijdens de actie, mits de coronaregels worden nageleefd. "Dat is echt wel een hart onder de riem", laat de eigenaresse weten. "Dat doet echt veel met je als ondernemer." Ook Floris Evers, eigenaar van HJ'57 laat weten deze steun te waarderen. "Ik snap dat het misschien even zo moet zijn met de regels, dat je gesloten moet zijn. Maar het is nu wel een beetje klaar", vertelt de eigenaar. "En als we dan een mogelijkheid krijgen om een dag open te gaan, vinden wij dat heel fijn."

Het begrip voor de coronaregels zakt steeds verder weg. De Snor en HJ'57 hopen dan ook dat de regels snel worden aangepast. "Waarom weer de horeca als laatste, waarom niet een keer omdraaien?", vraagt Lievers zich af. "Wij zitten al twee jaar met de gebakken peren van de lockdown en dat is wel een bittere pil als je continue als laatste aangewezen wordt." Ook Evers hoopt dat de horeca snel weer open mag: "Gewoon lekker aan de slag en dat is wat we het liefste doen. Wel jammer dat het dan maar één dag is, laten we hopen op meer.”

Op pad
Veel mensen steunen de actie en zijn blij dat ze na een lange tijd weer een keer buiten de deur een drankje kunnen doen. "Om altijd alleen thuis te zitten, daar word je een beetje moedeloos van", vertelt bezoeker Will Smit-Cremer. "Dan word je depressief, dus ik ben blij dat ik nu hier even kan zitten."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

protest|coronamaatregelen|

Lees ook

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Protestactie tegen extreemrechtse AfD in grensplaats Emmerik

Wie zondag 4 februari de grens oversteekt naar Emmerik moet rekening houden met een grote protestact...

Extinction Rebellion blokkeert verkeer in centrum van Doetinchem

Een protestactie van de Achterhoekse afdeling van Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend voor wat...

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. ...

Bord op rotonde in Wehl na afsluiting van Dorpsstraat

Op een rotonde bij Wehl is een bord geplaatst na de afsluiting van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. Ho...

Coronaregels blijven van kracht in Duitsland

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verlengt de huidige coronamaatregelen en de test- en quarant...