Ulft, Netherlands

Honderden inwoners zitten elke dag klaar voor het Monumentenspel

Het Monumentenspel dat Han van der Lans van de lokale stichting Open Monumentendag heeft bedacht om pareltjes in de gemeente Bronckhorst in de schijnwerpers te zetten, is een groot succes. Elke dag worden afbeeldingen van bijzondere plekken geplaatst, honderden mensen doen mee en hopen zoveel mogelijk goede antwoorden te scoren.
Jasper Hazelaar | Charlotte van de Kant | 20 juni 2023 13:52 | Aangepast op 20 juni 2023 13:52
“Ik vind het wel bijzonder ja”, zegt bedenker Van der Lans over het succes van het Monumentenspel, dat vier jaar geleden begon. “Uit een plaats als Hengelo krijg je soms wel zestig reacties op één avond van mensen die hun score doorgeven. Voor iets dat met monumenten te maken heeft, vind ik het leuk dat je een breed publiek er spelenderwijs bij betrekt.” Met name in lokale Facebookgroepen van dorpen en kernen discussiëren inwoners van Bronckhorster druk over hun topscores, waarbij ze elkaar proberen te verslaan.

Deelnemers krijgen een reeks van tien afbeeldingen te zien, waarbij zij moeten aangeven waar de foto is genomen. Het Monumentenspel trekt volgens Van der Lans niet alleen liefhebbers van buiten de gemeentegrenzen, maar zelfs van buiten Nederland. “Ik zie mensen in Spanje spelen, in Amerika, in Israël”, somt de bedenker op. “Ze vinden het gewoon leuk om die plekjes te zien. Het is reclame voor de gemeente.”

Trots op monumenten
Van der Lans startte het spel vanuit zijn rol bij de stichting Open Monumentendag Bronckhorst. Ook beheerders van monumenten zijn blij dat er zo aandacht komt voor de bijzondere plekken in de gemeente. “Ik woon zelf in Hengelo en zie dat het heel veel gespeeld wordt”, zegt Erik Schuerink, voorzitter van Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk. “En ik zie ook mooie vragen over onze kerk langskomen. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de monumenten die we hebben, we moeten ze koesteren.”

‘Drieduizend vragen’
Voor de toekomst heeft Van der Lans wel hulp van andere inwoners nodig. Hij is namelijk op zoek naar nieuwe afbeeldingen voor het Monumentenspel. “We hebben nu ongeveer drieduizend vragen”, geeft de inwoner van Hummelo aan. “Maar het is leuk om verse foto’s te hebben, net vanuit een andere gezichtshoek. Het is ook leuker om in de zomer zomerse foto’s te hebben. Daarmee blijf je vaste spelers binden.”

Bijzondere bomen
Stoppen is de bedenker voorlopig niet van plan, hij heeft zelfs nog ambities om andere elementen aan het spel toe te voegen. “We willen ook monumentaal groen in beeld brengen, dat zou ook mooi passen in het spel”, zegt Van der Lans. “Bijvoorbeeld een mooie oude boom, als er maar wat over te vertellen is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hengelo|Hummelo|Monumenten|

Lees ook

Burgerforum over noodzaak: "Hengelo heeft te lang stilgestaan"

Een eigen identiteit creëren, aan de slag gaan met onder andere woningbouwplannen en meer inspraak i...

Verkoop kerk Hengelo bijna rond, kerkgangers kunnen inboedel overkopen

Rooms-katholieke inwoners van Hengelo moeten in het nieuwe jaar voor diensten naar de kerk in Keijen...

56e wegrace in Hengelo tijdens tweede weekend van mei

Het stratencircuit in Hengelo is in het weekend van 11 en 12 mei 2024 voor de 56e keer het decor van...

Nieuwbouwplannen in Hengelo zorgen voor onvrede bij omwonenden

De plannen van Bronckhorst om maximaal 170 woningen te bouwen aan de Hiddinkdijk in Hengelo zorgen v...

Ondernemers Hengelo stellen panden beschikbaar voor woningbouw

Een groep ondernemers uit Hengelo wil de onderlinge verbinding tussen ondernemers, boeren en bewoner...

Feestfabriek wil ondanks rode cijfers door met Mañana Mañana, onderzoek naar toekomst

De Feestfabriek heeft een intern onderzoek ingesteld naar de toekomst van Mañana Mañana. Ondanks een...