Ulft, Netherlands

Honderden Hengeloërs zingen volkslied voor slotstuk nieuwe speelfilm

Honderden Hengeloërs hebben zaterdag gezamenlijk het volkslied van hun dorp gezongen op het grasveld van park De Bleijke. Wat begon als een zoektocht naar een opname van het lied, eindigde in de opname van een heuse speelfilm.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 2 oktober 2023 14:54 | Aangepast op 2 oktober 2023 14:54
"Anderhalf jaar geleden werden wij gebeld met de vraag of er een gezongen versie was van het Hengels volkslied, maar dat hadden wij niet", schetst Frans Geurtsen, voorzitter van de historische vereniging De Olde Kaste. "Toen zijn we gaan brainstormen over wat we zouden kunnen doen en dat is helemaal uit de hand gelopen." Filmmaker Rudie Kreunen werd bij het project betrokken en toen ging het balletje snel rollen. "We begonnen met een heel klein filmpje, maar ja, als ze mij dan vragen ga ik er toch een speelfilm van maken met een beetje humor er in, en dan wordt het steeds meer", aldus Kreunen. "We zijn nu zo'n beetje op driekwart van de opnames."

Kreunen maakte eerder echte Hengelose filmklassiekers zoals 'Leo Lont de neef van James Bond' en 'Miami Vice in de Hengelose mais'. Samen met de historische vereniging besloten ze de zoektocht in een film te gieten met als naam :'Het Spookt in Hengelo'. "De film gaat over het zoeken van het bestuur naar het originele document van het Hengelose volkslied", aldus Geurtsen over de film. "Als je het dan gevonden hebt en je weet de tekst, dan ga je zingen."

Koren en muziekverenigingen
En dat zingen werd zaterdag gedaan. Naast de inwoners van Hengelo waren ook koren en muziekverenigingen uit het dorp aanwezig om het volkslied te zingen. Het lied werd begin jaren veertig van de vorige eeuw geschreven en geeft een beeld van Hengelo in die tijd. "Het gaat over de paardenmarkten, Hengelo was vroeger een heel groot paardendorp en over de landbouw gaat het", schetst Roelof van Gijssel van het Hengelo's Gemend Koor. "En natuurlijk over onze grote mooie Remigiuskerk", vult Geurtsen aan met een stukje tekst uit het lied. "Daar middenin het dorpje daar staat een oude kerk."

Het Hengels volkslied wordt de apotheose van de nieuwe film van Kreunen. Eind januari gaat 'Het Spookt in Hengelo' in première.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hengelo|Speelfilm|Volkslied|

Lees ook

Man uit Hengelo veroordeeld voor betrokkenheid bij dodelijk ongeval

De 44-jarige man uit Hengelo die in september 2022 een ongeval veroorzaakte waarbij een 75-jarige do...

Ramen knallen uit woning in Hengelo door luchtverfrisser

In een twee-onder-een-kap woning in Hengelo heeft maandagochtend een explosie plaatsgevonden. Een bu...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Hengelo maakt zich klaar voor grootste editie carnaval ooit

Knollendarp, zoals Hengelo heet tijdens carnaval, maakt zich op voor de grootste editie van het fees...

Motorrijder gewond nadat hij op auto botst in Veldhoek

Een motorrijder is zondagmiddag gewond geraakt bij een ongeval in Veldhoek. Hij botste achterop een ...

Duizenden gratis bijenbosjes in Hengelo voor Achterhoekse grondeigenaren

Bijen in de Achterhoek krijgen het steeds moeilijker om genoeg voedsel te vinden in de natuur. Doord...