Ulft, Netherlands

Honderden carbidschieters in de Achterhoek

Op honderden plekken in de Achterhoek wordt rond de jaarwisseling weer carbid geschoten, maar dat gebeurt wel onder voorwaarden. Verschillende gemeenten geven aan dat er gehandhaafd wordt mochten er overtredingen worden geconstateerd.
Tim Rondeel | 6 januari 2022 13:58 | Aangepast op 6 januari 2022 13:58
“Wij gaan ervan uit dat iedereen er een leuke en veilige dag van wil maken en er daarbij ook voor zorgt dat de groepen niet te groot worden”, aldus een woordvoerder van Oude IJsselstreek. De regels in de Achterhoek zijn dit jaar in grote lijnen hetzelfde in de gemeenten. Groepen die wilden carbidschieten moesten zich bijna overal van te voren aanmelden. Het is vervolgens alleen toegestaan tussen 10.00 uur 's ochtends en 18.00 uur 's avonds. Alleen Aalten wijkt hierin af, in deze gemeente mag carbidschieten tot 20.00 uur 's avonds. Dit omdat dit tijdstip in de APV stond. "Maar feitelijk stopt bij ons ook iedereen als het donker wordt", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Per gemeente zit er wel verschil in de uiterlijke datum waarop het aanmelden voor carbidschieten verloopt, terwijl in Doetinchem geen meldplicht was. Wel geeft deze gemeente aan dat er gehandhaafd wordt op het naleven van de geldende coronamaatregelen. In Bronckhorst (145) en Oude IJsselstreek (84), waar wel een meldplicht geldt, zijn meer aanmeldingen dan de voorgaande jaren. Ook in Montferland zijn er meer aanmeldingen dan vorig jaar, tot donderdag in totaal 29 verwerkt, maar de inschrijving loopt nog. Ook in deze gemeenten wordt gehandhaafd bij mogelijke overtredingen.

Regels niet Achterhoek breed
De Achterhoekse gemeenten hebben als regio geen afspraken gemaakt. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland geeft aan dat de organisatie, waar gemeenten onder vallen, wel is aangesloten bij de landelijke BOCK-campagne. Dit ging in 2015 van start ging om mensen aan te moedigen te schieten onder begeleiding van een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK).

Foto: REGIO8(archief)

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

Tienduizenden euro's schade na Nieuwjaar

In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade aangericht aan onder meer...

Oliebollencircus in Didam in startblokken

In de Markthal in Didam is het oliebollencircus van bakker Paul Berntsen weer opgebouwd voor de laat...

Run op categorie 1-vuurwerk bij Ros in Didam

De verkopers in de voormalige sportwinkel Ros Sport in Didam merken dat er door het ingestelde vuurw...