Ulft, Netherlands

Hogere kosten voor nieuw cultuurkwartier in Winterswijk

De kosten voor een nieuw cultuurkwartier in Winterswijk pakken hoger uit dan eerder werd aangenomen. Er liggen nu twee varianten op tafel, waarbij het ene plan rond de veertien en het andere plan rond de vijftien miljoen euro moet gaan kosten.
Davie Klein Gunnewiek | 29 november 2022 18:04 | Aangepast op 29 november 2022 18:04
Het beoogde cultuurkwartier in Winterswijk moet komen op de plek van een verpauperend gebied in het centrum, ingeklemd tussen het Weurden, Dingstraat, Roelvinkstraat en Spoorstraat. De verouderde muziekschool Boogie Woogie is het middelpunt van het gebied. De omgeving moet worden opgeknapt, inclusief de verouderde muziekschool. Ook moet er ruimte komen voor woningbouw, culturele instellingen, parkeerruimte, winkels en een park. Winterswijk nam daarvoor eerder een projectontwikkelaar in de arm, maar dit plan werd afgeschoten. Daarna is de naam voor het plan van een cultuurkwartier aangepast naar ‘Wooow’, dat staat voor Winterswijk ontmoet, ontdekt en ontplooit.

De gemeenteraad gaf het college in februari de opdracht om twee varianten, 3000 m2 en 4.000 m2 van het cultuurgebouw inclusief een stedenbouwkundig kader en gebiedsexploitatie verder uit te werken. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de daarop volgende coalitieonderhandelingen is het project in een stroomversnelling gekomen. Met behulp van een architect is de variant van 4000 m2 inmiddels teruggebracht naar 3300 m2, waarbij er is gekeken naar slim en efficiënt gebouwontwerp.

Zorgvuldige afweging
Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken tussen de plannen vraagt het college de raad om de opdracht om een realistische financiële vergelijking op te stellen. Daarbij wil de gemeente de jaarlijkse kosten voor toekomstbestendige huisvesting in beeld krijgen. “Enerzijds gaat het om een combinatie van een verbouwing van de bestaande huisvesting van muziekschool Boogie Woogie en de Winterswijkse Uitdaging plus de verplaatsing van de bibliotheek naar het centrum”, zegt wethouder Sandra Metaal-ten Dolle. “Anderzijds stellen we voor om voor maximaal twee nieuwe varianten de jaarlijkse kosten voor toekomstbestendige huisvesting op andere locaties en/of in bestaande gebouwen uit te werken.”

'Kansrijke ontwikkeling voor Winterswijk'
De wethouder vindt de toekomst van de culture sector in Winterswijk belangrijk en daar hoort volgens haar bijpassende en blijvend betaalbare huisvesting bij. “We zien WoooW als een nieuwe impuls voor het gebied en als een kansrijke ontwikkeling voor Winterswijk”, aldus Metaal-ten Dolle. “Dat is van toegevoegde waarde voor de aantrekkelijkheid van het centrum, voor de samenleving als geheel en voor het culturele leven en jongeren in het bijzonder.”

Voor de gehele financiële uitwerking van de plannen denkt de wethouder enkele maanden nodig te hebben. In het tweede kwartaal van 2023 moet de gemeenteraad er dan een besluit over nemen.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|Cultuurkwartier|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld

Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 4...

Achtervolging door politie eindigt in een weiland bij Groenlo

Een 32-jarige man en 31-jarige vrouw uit Enschede zijn dinsdag gearresteerd na een langdurige achter...

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarli...