Ulft, Netherlands

 

Hogenkamp stopt met tennis en start bij De Graafschap

Richèl Hogenkamp uit Doetinchem stopt met tennissen en treedt in dienst bij De Graafschap als teammanager. De dertigjarige heeft te veel last van een voetblessure om voor een volledige rentree in de top van de tenniswereld te gaan en heeft bij haar favoriete club een nieuwe uitdaging gevonden.
Jasper Hazelaar | 15 september 2022 13:05 | Aangepast op 15 september 2022 13:05
“De Graafschap is sinds jongs af aan mijn liefde”, zegt Hogenkamp over haar reden om te solliciteren op de functie. “Ik ben er vaak in het stadion te vinden, dus ik dacht, dat kan mij wel liggen.” Het betekent in ieder geval een voorlopig afscheid van de toptenniswereld, hoewel er nog een opening ligt. “Het is voor nu een definitief afscheid. Ik heb wel bij Peter Bijvelds (technisch manager De Graafschap, red.) aangegeven dat ik mijn tenniscarrière op de baan wil afsluiten en niet zoals nu. Daar had hij de volle begrip voor, mits het in het schema past van De Graafschap. Ik heb nu geen rekening meer te houden met mijn eigen schema, zoals ik dat al die jaren heb gedaan.”

Hogenkamp draaide jarenlang mee in de top van de tenniswereld. In 2015 plaatste ze zich voor het eerst voor het eindtoernooi op een grandslam, ze werd in de eerste ronde uitgeschakeld op de Australian Open. In de daaropvolgende jaren kwam ze in actie op de hoofdtoernooien van alle grandslamtoernooien. Ze haalde zowel op Wimbledon (2015), de US Open (2016) als Roland Garros (2017) de tweede ronde. Ook werd Hogenkamp viermaal Nederlands kampioen, in 2009, 2014, 2015 en 2020. Haar hoogste positie op de wereldranglijst bereikte ze in de zomer van 2017 toen ze 94e stond.

‘Vrede mee’
Sinds enkele maanden kampt Hogenkamp met een slepende voetblessure. Meerdere behandelingen en injecties hebben er niet voor kunnen zorgen dat ze pijnvrij op de tennisbaan kan staan. Hoewel ze een terugkeer op de baan niet uitsluit, accepteert ze het als haar tenniscarrière nu ten einde is: “Ik heb er vrede mee, maar ik heb er wel mee gestruggeld. Als je lichaam niet mee wil werken is dat een andere keuze dan dat je er zelf gelijk al voor kiest. Dat zal altijd jammer blijven, want zo wil geen een topsporter stoppen.”

‘Kent het klappen van de zweep’
Bij De Graafschap is Hogenkamp de opvolger van Marc Teloh, die na vijftien jaar bij de Doetinchemse club in dienst treedt bij de gemeente Montferland. Ze wordt onder meer verantwoordelijk voor het vinden van huisvesting voor nieuwe spelers en het onderhouden van contact met de KNVB. “Ik denk dat we in Richèl een persoon hebben binnengehaald die zowel karakterologisch als functie-inhoudelijk een meerwaarde is voor de club”, aldus technisch manager Bijvelds. “Zij kent uiteraard het klappen van de zweep als sportster op topniveau.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

De Graafschap biedt kansen aan gevangenen

In het kader van 'niemand aan de zijlijn' heeft De Graafschap samen met uitzendbureau Seesing Flex e...

Fortes gaat met Kaapverdië naar Afrika Cup

De Graafschap-speler Jeffry Fortes maakt onderdeel uit van de selectie van Kaapverdië voor de Afrik...

De Vijverberg voldoet aan eisen bij controle

De Graafschap heeft na het instorten van een deel van het stadion van NEC een extra controle laten u...

De Graafschap verliest in slotfase van Ajax

De Graafschap heeft vrijdagavond op een lege Vijverberg met 1-3 verloren van Jong Ajax. In de slotfa...

Hendriks mag hopen op debuut tegen ADO

De Graafschap hoopt met het huren van Sam Hendriks de problemen met het scoren van doelpunten op te ...

‘De Graafschap moet er dit seizoen staan’

Peter Bijvelds verwacht nog zo’n zes á zeven nieuwe spelers te presenteren tijdens de huidige tra...