Ulft, Netherlands

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Het luchtruim boven de Achterhoek wordt komende week gebruikt door helikopters van Defensie. Voor de oefening ‘Longbow Attack’ is een laagvlieggebied boven de regio ingesteld.
Jasper Hazelaar | 5 augustus 2022 20:37 | Aangepast op 5 augustus 2022 20:37
“In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie”, zegt woordvoerder Raissa Broeren van Defensie. “Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen.” Dit gebeurt bijvoorbeeld achter obstakels zoals een rij bomen, een bosperceel of een heuvel. “Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven”, aldus Broeren.

De training is van belang om de vaardigheden van de bemanningen hoog te houden. “Dit is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers en vraagt om een specifieke training en ervaring”, zegt Broeren. “Dit oefenen wij dan ook het gehele jaar door en door in heel Nederland.” Eenheden van de landmacht zullen de militairen van het Defensie Helikopter Commando vanaf de grond ondersteunen.

Oefening duurt vier dagen
Het oefengebied beslaat bijna alle gemeenten van de Achterhoek, waaronder grote delen van Doetinchem, Montferland, Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. “In de omgeving van Ruurlo, Lochem en Vorden zijn de helikopters het meest zichtbaar en hoorbaar”, zegt Broeren. De oefening duurt vier dagen, van maandag tot en met donderdag. Er wordt getraind van 09.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds.

Laag overvliegende gevechtshelikopters
Inwoners in het gebied van de oefening moeten rekening houden met laag overvliegende Apache gevechtshelikopters. Defensie bereidt de militaire oefeningen zorgvuldig voor, maar realiseert zich ook dat de vliegbewegingen hinder kunnen opleveren.“Mochten er mensen toch hinder aan ondervinden kunnen zij contact opnemen via het online klachtenformulier van het Ministerie van Defensie”, aldus Broeren.

Foto: Ministerie van Defensie

Lees meer over:

Luchtmacht|Helikopter|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Militaire transportvliegtuigen te zien boven de Achterhoek

De hele Achterhoek is tot en met volgende week vrijdag aangewezen als laagvlieggebied voor de intern...

Fly-by met Chinook-helikopters voor overleden militair

Twee Chinook-helikopters vliegen donderdagmiddag over een crematorium in Doetinchem heen als eerbeto...