Ulft, Netherlands

Hardlopers brengen bevrijdingsvuur naar Doetinchem

Een groep van een tiental hardlopers is vrijdag net na middernacht vanuit Wageningen vertrokken om het bevrijdingsvuur via Wehl naar het herdenkingsmonument in Doetinchem te brengen. De tocht is in het leven geroepen om mensen aan het denken te zetten over vrijheid.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 5 mei 2023 14:24 | Aangepast op 5 mei 2023 14:24
"Het is een tocht die van Wageningen naar Doetinchem gaat, die symboliseert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", vertelt initiatiefnemer Willy Ewes. "We pakken het bevrijdingsvuur in Wageningen op en brengen het naar Doetinchem om te laten zien dat je voor vrijheid wel wat moet doen." Volgens wethouder Robbert Hummelink wordt het verplaatsen van het vuur met het jaar belangrijker. "De mensen die het nog kunnen navertellen, dat worden er steeds minder", aldus de wethouder. "Dus ik vind het heel erg goed dat we dit in leven houden en wat mij betreft blijven we dit nog heel lang doen." Initiatiefnemer Ewes hoopt dat het brengen van het bevrijdingsvuur een vast onderdeel gaat worden tijdens de herdenkingen in Doetinchem.

"De bedoeling is dat we de bevrijdingsestafette koppelen aan de Dodenherdenking op 4 mei, dat het één item gaat worden", aldus Ewes. "Het een staat niet los van het ander en we willen graag die verbinding leggen." Ook de burgemeester is enthousiast over de tocht. "Je zoekt naar een symbool en de vredesvlam vanuit Wageningen hiernaartoe brengen, dat is natuurlijk fantastisch", reageert Mark Boumans. "Dus ik ben er heel blij mee en ik denk dat het de aandacht vestigt op hoe belangrijk die vrijheid is." Via de Ginkelse Heide en de Airborne Begraafsplaats kwam de estafettegroep aan in Wehl waar ze werden opgewacht door drie wethouders.

'Petje af'
De wethouders renden het laatste stuk mee om het belang van de tocht te benadrukken. "Petje af voor de mensen die vanuit Wageningen al zijn begonnen", reageert Hummelink. "Ze hadden een mooi tempo, wat ik niet eens tien kilometer vol kan houden." Ewes vindt het mooi om te zien dat ook de wethouders hun hardloopschoenen uit de kast hebben gehaald: "Het kan zijn dat andere mensen nu zeggen: 'als de wethouders het kunnen, kunnen wij het ook.'"

'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'
Eenmaal in Doetinchem kwamen ze na een tussenstop bij Fort Garry Horse aan bij het Mark Tennantplantsoen waar ze werden ontvangen door burgemeester Mark Boumans, die de eer had het vuur te ontsteken. "Ik was blij dat ik hier mocht staan en niet de hele nacht heb hoeven rennen, maar het is een knappe prestatie", vertelt de burgemeester, die blij was dat het vuur ontstoken werd op de locatie waar ieder jaar op 4 mei de oorlogsslachtoffers worden herdacht. "En de mensen zijn ook echt gemotiveerd om voor de vrijheid wat te doen, dat is denk ik de goede spirit. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je iedere dag je best voor doen."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Alsnog onderzoek naar woongemeenschap voor asielzoekers in Doetinchem

De gemeenteraad van Doetinchem heeft alsnog ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar een woonge...

Doetinchem dichtbij proef van twee jaar met cameratoezicht in de binnenstad

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Doetinchem steunt het idee om een proef van twee jaar t...

Verkoop woningen bij Kapperskolk in Doetinchem start volgend jaar

Doetinchem heeft meer duidelijkheid gegeven over de toekomstige woonwijk De Kwekerij, bij Wijnbergen...

Tevredenheid over opvang asielzoekers in Doetinchem: 'Jammer dat het eindigt'

Na een ruim een jaar vertrekken de laatste asielzoekers deze week uit de crisisnoodopvang bij het st...

Chauffeur verliest container bij afrit van snelweg A18 in Doetinchem

Een vrachtwagenchauffeur is dinsdagavond een container verloren nabij de afrit van de A18 bij een fa...

Lachende gezichten door terugkeer van Okidoki Radio op REGIO8

Een kleine tien jaar na het stoppen is het geliefde radioprogramma Okidoki Radio teruggekeerd op rad...