Ulft, Netherlands

Han Boer hekelt collega-raadsleden Berkelland: ‘Ik ben er kapot van dat u dit op deze manier doet’

Raadsleden staan op. REGIO8
Han Boer, fractievoorzitter van D66 Berkelland en voormalig wethouder die onder vuur lag door vermeend grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie van de gemeente Berkelland, hekelde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering het ‘afrekengedrag’ door sommige raadsleden. “Wat hier gebeurt is schadelijk voor de politiek en schandelijk. Ik ben er kapot van dat u dit op deze manier doet en vind het heel erg voor mijn gezin. Dat vreet aan je”, vertelde Boer.
Domien Esselink | 4 juni 2024 23:20 | Aangepast op 4 juni 2024 23:20
De aanleiding was een verklaring van PvdA-raadslid Jorrit Hondorp, samen met CDA-raadslid Martine Tenhagen-Pelle. Ze schaarden zich een week na het opstappen van de fractie van GroenLinks tijdens de raadsvergadering solidair en stonden eveneens op, net als de fracties van PvdA, CDA en Berkellandse Burgerpartij. “Sta op voor onze organisatie en laat zien dat het genoeg is!”, zei Hondorp, en hij zag ook de wethouders opstaan, met uitzondering van Hans van der Noordt (D66).

‘Angstcultuur’
Het ging Hondorp om de ‘angstcultuur’ onder ambtenaren in het gemeentehuis in Berkelland. Vorige week verliet de fractie van GroenLinks de vergadering en nu gaven Hondorp en Tenhagen-Pelle daar een vervolg aan. “Wij bleven zitten, we lieten de ambtenaren vallen”, zei Hondorp. “We hebben ze in de steek gelaten, ze zijn nog steeds angstig. Sollicitatieprocedures stoppen, omdat kandidaten zich terugtrekken. Er is nog niets veranderd. Was mediation de juiste vorm? Het is geen oplossing gebleken. We hebben als raadsleden last van de situatie, het ontneemt ons het raadsplezier.”

In een groot artikel in dagblad Tubantia werd de onrust in de ambtelijke organisatie uitgebreid blootgelegd en ging de beschuldigende vinger richting Boer. In het onderzoek werd hij echter vrijgepleit. Desondanks opende Jan Zappeij, fractievoorzitter van de Berkellandse Burgerpartij, frontaal de aanval op Boer. Daarbij werd hij teruggefloten door voorzitter Joost van Oostrum. De burgemeester wees Zappeij op het vertrouwelijke karakter van het onderzoek.

‘Daar hoort sorry bij’
Na een schorsing kregen de fractievoorzitters de gelegenheid een statement af te leggen. Er werd niet door iedereen gebruik van gemaakt en de teneur was dat iedereen voor een veilige werkomgeving is en tegen grensoverschrijdend gedrag. VVD, BBB, GB en OBL wensten niet te oordelen ‘zonder de feiten te kennen’. Andra Weg van GroenLinks liet weten dat grensoverschrijdend gedrag “niet altijd te voorkomen is, maar daar hoort sorry bij”, aldus Weg.

Boer kreeg als laatste het woord en hij verklaarde dat hij juist zélf een onderzoek had ingesteld naar 14 procent pestgedrag binnen de ambtelijke organisatie. “Tijdens een telefoontje van de voorzitter vertelde hij dat tijdens het onderzoek mijn naam verschillende malen was genoemd. Daarop heb ik een persverklaring uitgegeven”, zei Boer. “In oktober 2022 kwam het eindrapport en er was geen enkele klacht ingediend.”

Rechtszaken
Het raadslid uit Neede liet zelf een tegenonderzoek uitvoeren. “Daar werd zeer veel kanttekeningen geplaatst en die zal ik binnenkort met u delen”, zei Boer tegen burgemeester Joost van Oostrum. Boer onthulde rechtszaken ‘wegens laster en smaad’ te hebben overwogen tegen het onderzoek, de voorzitter van de raad (de burgemeester) en de gemeente Berkelland. “We spraken erover in het Presidium (college en alle fractievoorzitters, red.) en ze zeiden: ‘Han, is dat wel verstandig? ’Ga je dat wel winnen? Denk aan je gezin, er zijn alleen verliezers.’ Daarop zijn we de mediation ingegaan en daar mag ik niks over zeggen.”

“Het verhaal is vanuit één perspectief opgelepeld”, zei Boer over de aantijgingen. “Het is zó erg wat dat met mijn gezin heeft gedaan, ze worden met die verhalen geconfronteerd. Ik ben alleen maar geconfronteerd met containerbegrippen als machtsmisbruik. Hoe dan? Waar dan? Ik heb geen kans gekregen op reflectie, kreeg geen gehoor. Ik zal best wel eens een verkeerde grap hebben gemaakt, maar dat was niet kwaad bedoeld. Dan bied ik daarvoor mijn oprechte excuses aan. Maar seksuele intimidatie is verkrachting en betasting en dat heb ik nóóit gedaan. Ik word politiek kapot gemaakt.”

‘Ik loop niet weg’
Boer haalde ook het bewuste verhaal in de krant aan. “Ik zou hier niet veroordeeld mogen worden op basis van een krantenartikel, maar op deze plek had het gedragsprotocol gevolgd moeten worden”, stelde Boer. “Ik ben al zes jaar weg uit de organisatie en de meeste ambtenaren zijn vertrokken na mijn vertrek. Dit staat in géén verhouding tot wat hier gebeurt.”

De fractievoorzitter van D66 gooide niet de handdoek: “Ik loop niet weg en blijf er voor gaan, zoals altijd met argumenten.”

Lees meer over:

Berkelland|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Grote brand in Borculo legt oldtimer, schuur en overkapping in de as

De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag uitgerukt voor een autobrand naar de Prinses Beatrixstraat in Bo...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Hoogleraar laakt onderzoek grensoverschrijdend gedrag Berkelland

Professor Michiel de Vries, als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Ni...

Ontslagen wethouders van Berkelland blijven achter gewraakte actie 'staan'

De drie ontslagen wethouders in Berkelland lijken dinsdag na de politieke rel terug te keren. De gem...

Berkellandse raad wil ontslagen wethouders nu toch weer terug

Een nieuw hoofdstuk in de soap van de Berkellandse politiek is dinsdagavond geschreven tijdens de ra...