Ulft, Netherlands

Halle zet zich massaal in zodat het Knalbal door kan gaan

De jubileumeditie van het Knalbal in Halle op oudjaarsdag gaat gewoon door. Met man en macht is gewerkt om de tent op tijd gereed te krijgen voor de 25e editie. Het was nog even spannend, want het feestterrein, inclusief de opgebouwde kerstmarkt van de dorpsschool, werd vlak voor kerst verwoest door een windvlaag. Op de mensen die het gezien hebben, heeft het indruk gemaakt.
Bart Sollman | 30 december 2023 12:04 | Aangepast op 30 december 2023 12:04
“Ik zag het gebeuren”, zegt vrijwilliger Bernadette Janssen over de windvlaag die het feestterrein terroriseerde. “De tent werd zo opgebeurd. De vloer die je met een heftruck moet leggen en die heel zwaar is, het was net een domino-spel. Ploep, ploep, ploep, en het was weg.” Hoe het terrein er daarna uitzag? “Het was een grote zooi, onvoorstelbaar”, verzucht Jolien Klein Bluemink. “Alles lag op grond, alle kerstversiering was afgeknapt. Het was één grote bende.”

Dat er niemand gewond is geraakt kan gerust een wonder genoemd worden. “Mijn man was in de tent, samen met twee ouderen van het Heidehuus”, zegt Janssen. “Die hadden het besef om in de zeecontainer te stappen. Ze waren net allemaal op tijd eruit. Een half uur later was het anders geweest, want dan was de kerstmarkt begonnen. Met alle kinderen, ouders, opa’s en oma’s, iedereen die zou komen kijken.”

Schouders eronder
Gelijk na de gebeurtenis heeft het hele Bronckhorster dorp er de schouders ondergezet. “Met alle vrijwilligers en alle mensen van school hebben we de rommel en alles wat kapot was van de tent opgeruimd”, vertelt Klein Bluemink. “Nu hopen we een mooi feest te kunnen vieren.” Er zijn extra maatregelen genomen tegen de wind. Al is tegen dergelijke wind als voor kerst weinig te doen. “We zetten overal stenen aan om het gewicht te houden, maar als de wind het pakt, kan je er niks tegen doen”, geeft Janssen aan.

Crowdfunding
Ook werd er vanuit de Dorpsschool Halle een crowdfunding opgestart, waarmee inmiddels meer dan 13.000 euro is opgehaald. "Ik had nooit verwacht dat het zo hard zou gaan," aldus schooldirecteur Rick Wolsink. "Het is heel mooi om te zien dat mensen die je niet kent, Halle toch een warm hart toedragen." De crowdfunding is bedoeld voor de schade van het Knalbal, de kerstmarkt, de bouw van de nieuwe Dorpsschool en de misgelopen donatie aan Kika, het goede doel dat gekoppeld was aan de markt. Er gaat ook een gedeelte van de opbrengst naar de eigenaar van de tent.

Kostenpost
Op oudjaarsdag kan het Knalbal dus gewoon doorgaan. Wel krijgt de hele situatie mogelijk een nare nasmaak. Het lijkt er namelijk op dat de organisatie van het Knalbal niet bij de verzekering aan kan kloppen om schade te verhalen. “We zijn tot windkracht zes of zeven verzekerd”, zegt vrijwilliger Janssen. “Bij zo’n valwind doet de verzekering lastig. Dat wordt nog weer een beetje een nare kwestie. We moeten de schouders er maar weer onder zetten, daar ben je ook ondernemer voor.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Halle|Knalbal|

Lees ook

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Man (44) uit Zelhem overleden bij val uit hoogwerker in Halle

Een 44-jarige man uit Zelhem is dinsdagmiddag overleden bij een ongeval in Halle. Hij was in een hoo...

Bronckhorst stopt half miljoen in verbouwing sporthal Halle

Bronckhorst wil een half miljoen beschikbaar stellen voor de verbouwing van sportzaal De Meisterkamp...

Bronckhorst wil nieuwe school op plek zalencentrum Nijhof in Halle

Bronckhorst wil zalencentrum Nijhof aankopen om daar een nieuwe locatie voor de Dorpsschool Halle te...

Halle aangeslagen door stormschade bij Knalbal

Ruim tweeduizend mensen stonden zondag nog in de feesttent tijdens het 25-jarig jubileumfeest van He...

Hallse Boerderij Ruimzicht wint duurzaamheidsprijs de Groene Pluim

Boerderij Ruimzicht in Halle heeft, als eerste Gelderse bedrijf, de Groene Pluim gewonnen. De pluim ...