Ulft, Netherlands

Grote zorgen in Doetinchemse raad over gebrek aan politie

De gemeenteraad van Doetinchem is bezorgd over de verdwenen arrestantencellen in de Achterhoek. Met een motie riepen raadsleden donderdagavond unaniem op tot een onafhankelijke evaluatie over de sluiting van het cellencomplex in Doetinchem
Davie Klein Gunnewiek | 27 januari 2023 14:30 | Aangepast op 27 januari 2023 14:30
Door bezuinigingen sloot de politie-eenheid Oost-Nederland in 2020 de cellen op het politiebureau in Doetinchem. In de praktijk betekent dit nu vaak dat agenten in de Achterhoek teveel tijd kwijt zijn aan arrestantenvervoer naar bijvoorbeeld Arnhem, waardoor er te weinig politiecapaciteit in de regio achterblijft. “Agenten op straat stellen nu soms hun aanhoudingen uit, om de bezetting in de Achterhoek op peil te houden om zo de veiligheid voor hun collega’s zoveel mogelijk te kunnen garanderen”, aldus raadslid Robert Hummelink van de VVD, die tot voor kort zelf nog werkzaam was bij de politie.

Hoewel de raad formeel geen zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering van de politie, willen de raadsleden wel hun stem laten horen. “We sturen op een objectieve evaluatie”, zegt Hummelink. Daarbij krijgt de VVD’er steun van zijn mede-raadsleden. “Het kan toch niet waar zijn dat er een afweging moet worden gemaakt voor het aanhouden van een verdachte of het toch maar laten lopen van die verdachte”, verzucht Jeroen Berends namens het CDA. “Nu zijn onze Achterhoekse politieagenten soms veredelde taxichauffeurs.” Marcel Zaaijer van Gemeentebelangen betreurt dat de politie zich blind heeft gestaard op de geldzaken: “We moeten ook kijken naar de resterende veiligheid in de Achterhoek.”

Evalueren sluiting
Volgens burgemeester Mark Boumans is in 2020 samen met de politieleiding afgesproken om de sluiting van de cellen te evalueren. “Als je dan maatregelen neemt als het ontmantelen van de politiecellen, dan geef je eigenlijk aan dat je niet meer terug komt op je besluit”, aldus Boumans. De burgemeester vindt het daarom net als de Doetinchemse gemeenteraad belangrijk dat die evaluatie er alsnog komt. Boumans heeft samen met de andere zeven burgemeesters uit de regio een brief gestuurd naar de politieleiding Oost-Nederland, waarin wordt gevraagd om dat onafhankelijk onderzoek.

Slechts van alle politieregio’s
“Als Oost-Nederland komen we er als slechtste vanaf als je kijkt naar alle politieregio’s in Nederland”, vervolgt Boumans. “We hangen aan de achterste mem als het gaat om de politiebezetting en dat vertaalt zich ook nu ook in onze arrestantenzorg. Bij de politie is veel aandacht voor de grootstedelijke problematiek, maar ook in een middelgrote stad met een landelijke omgeving is het belangrijk dat er politie beschikbaar is.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

politiek|Doetinchem|cellen|Politie|

Lees ook

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Fractievoorzitter verlaat CDA Montferland en gaat alleen verder

John Teunissen stopt per direct als fractievoorzitter van CDA Montferland en gaat zelfstandig verder...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

Doetinchemse Stadsboerin wint Europese prijs voor platteland

Stadsboerin Doetinchem heeft maandag de publieksprijs gewonnen tijdens de Agricultural & Rural Inspi...