Ulft, Netherlands

Grote zorgen bij GGD over toename psychische klachten

Meer dan de helft van de jongvolwassenen in het werkgebied van de GGD Noord- en Oost Gelderland heeft last van psychische klachten. De organisatie luidt de noodklok en hoopt dat onder meer de Achterhoekse politiek en het onderwijs een rol kan pakken.
Jasper Hazelaar | 29 maart 2023 16:08 | Aangepast op 29 maart 2023 16:08
“We maken ons zorgen over de mentale gezondheid van jongvolwassenen”, is de boodschap van Jacqueline Baardman, directeur van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Uit onderzoek onder bijna drieduizend jongeren tussen de zestien en 25 jaar blijkt dat 51% psychische klachten heeft, fors meer dan bij een eerdere peiling in 2019, toen het om 29% ging. De GGD baseert zich op een gezondheidsmonitor onder jongvolwassenen. Naast het invullen van een vragenlijst, zijn er ook verdiepende interviews gehouden over de mentale gezondheid. Binnen deze groep ziet de GGD onder meer veel stress, eenzaamheid en suïcidale gedachten.

In hoeverre de toename in klachten een direct gevolg is van de coronacrisis, waardoor mensen de afgelopen jaren minder sociale contacten hadden, is volgens de GGD niet te zeggen. Dat het invloed had, is wel duidelijk. “Ruim vier op de tien van de jongvolwassenen geven aan enkel een negatieve invloed te hebben ervaren van de coronapandemie”, meldt de GGD. “Twee derde had tijdens de coronaperiode extra steun of hulp nodig, met name omdat ze niet lekker in hun vel zaten.”

Druk na corona
Na het wegvallen van coronamaatregelen stortten de jongvolwassenen zich weer vol op hun maatschappelijke carrière. “Dit zorgt voor een volle planning, waarbij ze de lat hoog leggen en stress ervaren”, schrijft de GGD. In de monitor gaven vier op de tien jongvolwassenen aan zich vaak gestrest te voelen, waarbij school en studie als grootste bron wordt genoemd.

‘Actie ondernemen’
Baardman hoopt dat er wat met de uitgevoerde monitor gebeurt. “Met de resultaten van het onderzoek hebben we meer inzicht gekregen in de achtergrond van deze cijfers”, aldus de directeur. “Als GGD kunnen we hiermee onze gemeenten, scholen en andere samenwerkingspartners adviseren en hierop gericht actie ondernemen.”

Neem contact op
Naast een oproep aan overheden en het onderwijs, doet de GGD ook een handreiking aan jongvolwassenen zelf. Als mensen het moeilijk hebben of behoefte hebben aan een gesprek, kunnen ze contact opnemen met de organisatie zelf, onder meer via de website deluisterlijn.nl. Personen die zelf kampen met suïcidale gedachten kunnen bellen met 113, het anonieme zelfmoordpreventienummer.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Mahler volgt Van Rixtel op als bestuurder bij zorgorganisatie Sensire

Margje Mahler is vanaf het nieuwe jaar bestuurder bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire. Samen...

Bronckhorst wil 55-plussers van de bank krijgen met gezondheidscheck

Tientallen 55-plussers uit de gemeente Bronckhorst hebben woensdagochtend een gezondheidscheck gedaa...

Nog geen akkoord tussen Achterhoekse gemeenten en zorgaanbieders

Achterhoekse gemeenten en zorgaanbieders hebben nog geen overeenstemming over de herijking van nieuw...

Verzekeraar Menzis betaalt nog geen zorgrekeningen van Slingeland

Verzekeraar Menzis heeft dit jaar nog geen rekeningen voor zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doet...

Pluggerz uit Doetinchem wil gehoorschade bij jongeren voorkomen

Vanaf een bedrijventerrein in Doetinchem is Pluggerz uitgegroeid tot het belangrijkste oordopjesbedr...

Achterhoekers minder gezond, maar wel grotendeels gelukkig

Het overgrote deel van de inwoners in de regio voelt zich gelukkig, maar minder mensen voelen zich g...