Ulft, Netherlands

 

Grote belangstelling voor bouwcursus Huttepiepen

De populaire bouwcursus van Midwinterhoorngroep De Huttepiepen uit Ulft is begonnen in aanloop naar een winterseizoen vol met optredens. Voordat de eerste tonen uit de nieuwe instrumenten komen, stoppen de veertien nieuwe cursisten er de nodige uren aan houtwerk in.
Nick Hermsen | Lotte groot Wassink | 22 september 2022 09:46 | Aangepast op 22 september 2022 09:46
“Ze beginnen met een ruwe stam en uiteindelijk wordt het een midwinterhoorn waar ze tonen op kunnen blazen”, aldus Ton Lukassen, voorzitter van De Huttepiepen. “Dat gebeurt in vier lessen hier en de rest is thuiswerk. Dus er gaan heel wat uren in zitten, ongeveer veertig tot zestig uur tot dat de midwinterhoorn echt helemaal af is.” Twee van de veertien nieuwe cursisten zijn vader Jeroen en zoon Dirk van Uum uit Ulft. Ze hebben zich samen opgegeven. “Mijn vader vindt het altijd wel cool, dus toen zei hij: ‘nou, is dat niet leuk om samen te doen?’”, aldus Dirk, de jongste cursist. “Het geeft altijd zo’n kerstgevoel”, vult zijn vader hem aan. “Mijn zoon vindt houtbewerking heel leuk dus toen zei mijn vrouw: ’dat lijkt mij een mooi uitje voor jullie twee.’"

De afgelopen jaren zit de cursus van de Huttepiepen helemaal vol, ook voor aankomend jaar staan er alweer mensen op de wachtlijst. Lucassen hoopt dat de cursisten ook blijven hangen bij de vereniging om mee te helpen in de volle agenda. “We hebben elk jaar aanblazen op de eerste Advents zondag en afblazen op 6 januari, Drie Koningen. En we hebben ook een midwinterhoornwandeling, daartussen gebeurt van alles, van kerstmarkten, kerstconcerten en bij scholen. Soms ook bij kerstborrels bij bedrijven, genoeg te doen.”

Lang proces
Het produceren van de hoorn gaat in meerdere stappen. Eerst wordt de hoorn gevormd, waarna het hout wordt doorgezaagd en uitgehakt. Na het lakken en lijmen van het traditionele blaasinstrument, volgt de afwerking voordat het eindproduct eindelijk klaar is. “Als ik het van tevoren had geweten, dan had ik een kleintje gepakt”, laat Jeroen van Uum weten over zijn stamkeuze. “Ik heb natuurlijk weer de grootste gepakt en daar heb ik nu een klein beetje spijt van.”

Blazen

Nadat de hoorn klaar is, begint het oefenen met blazen. Vader en Zoon Van Uum twijfelen nog of dat wel voor hun is weggelegd. “Dat is nog even de vraag”, geeft vader Jeroen aan. “Maar het is natuurlijk zonde als hij in een hoekje niks staat te doen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Huttepiepen|Midwinterhoorn|Ulft|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

KinderVakantieDagen in Ulft op losse schroeven

Stijgende kosten, wegvallende sponsoren, een stookverbod en een beschimmelde opslagkeet zorgen voor ...

Van Gaal nodigt Achterhoekers uit bij training in Qatar

Na een avontuur op het WK Voetbal in Qatar zijn Erna en Wouter Mecking uit Ulft deze week weer terug...

Fietspad tussen Ulft en Silvolde ligt er op z'n vroegst in 2024

Het nieuwe fietspad tussen Ulft en Silvolde kan op zijn vroegst in 2024 worden aangelegd. De gemeent...

Weerboer voorspelt een zomerse Truckrun

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Lichtjestocht keert weer terug bij verzorgingshuizen Azora

Medewerkers van verzorgingshuizen in Ulft en Gendringen willen bewoners tijdens de donkere dagen tus...

Ulftse Avondvierdaagse gaat toch door na succesvolle oproep

De Ulftse Avondvierdaagse gaat dit jaar tóch door. De organisatie beschikt, mede dankzij een oproep...