Ulft, Netherlands

 

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Vanaf vrijdag wordt de N18 bij Lichtenvoorde twee weken lang afgesloten. Het verkeer op de drukke provinciale weg, dwars door de Achterhoek, moet rekening houden met omleidingen.
Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 maart 2023 15:20 | Aangepast op 29 maart 2023 15:20
Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en Achterhoekse gemeenten willen de doorstroming op de N18 verbeteren en de weg veiliger maken. Al tien jaar lang wordt er over gesproken, maar nu gaat er ook echt wat gebeuren. Het kruispunt, ter hoogte van de Zieuwentsweg in Lichtenvoorde, wordt definitief gesloten. "We zijn bezig om een tunnel aan te leggen onder de N18 door", vertelt omgevingsmanager Mark Christenhusz van bouwbedrijf Heijmans, dat de werkzaamheden uitvoert. "Het eerste stuk van de tunnel hebben we de afgelopen weken al aangelegd. De komende twee weken, als de weg dicht zicht, bouwen we de tunnel verder af ", aldus Christenhusz. Fietsers en voetgangers kunnen straks via de tunnel onder de N18 door en hoeven niet meer te wachten voor de verkeerslichten. "Het wordt geen gelijkvloerse kruising meer", geeft Christenhusz aan. "Het verkeer kan alleen nog van en naar Groenlo rijden en zal daardoor beter doorstromen."

Omdat het kruispunt definitief wordt opgeheven, ontstaat er voor automobilisten een nieuwe verbinding tussen Lichtenvoorde en Zieuwent. Langs de N18 wordt een nieuwe parallelweg aangelegd. Het verkeer rijdt via deze weg naar het kruispunt aan de Richterslaan, ter hoogte van het busstation. "Vanaf daar kan het verkeer links- of rechtsaf de N18 opdraaien of oversteken richting het centrum van Lichtenvoorde", zegt Christenhusz. Langs de parallelweg komt een vrijliggend fietspad. Dit maakt het veiliger voor weggebruikers.

Omleidingsroutes
Om de tunnel af te bouwen en de parallelweg aan te passen wordt de N18 ter hoogte van Lichtenvoorde afgesloten van vrijdagavond 20.00 uur tot uiterlijk 06.00 uur 's ochtends op maandag 17 april. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd. "Het doorgaand verkeer op de N18 wordt in beide richtingen omgeleid via Aalten en Varsseveld, over de N313 en N318", zegt Aart van Beuzekom, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. Ook verkeer van en naar Zieuwent wordt omgeleid. De routes staan aangegeven met borden. "Mocht het nodig zijn dan kunnen we extra verkeersmaatregelen treffen", zegt Van Beuzekom van Rijkswaterstaat. "Maar vooralsnog gaan we er vanuit dat alles goed verloopt."

Sluipverkeer
Vanwege de afsluiting verwacht de gemeente Oost Gelre dat weggebruikers op zoek gaan naar sluipwegen. Bijvoorbeeld langs de basisschool in de kern van Lichtenvoorde. "We hebben samen met de aannemer afgesproken dat er tijdens drukke schoolmomenten verkeersregelaars worden ingezet om het verkeer te regelen", zegt teamleider John Berentsen namens de gemeente. "Zo willen we voorkomen dat er incidenten gebeuren."

Tribune
Tijdens de afsluiting van de N18 kan iedereen de bouw van de tunnel van dichtbij bekijken. Aannemer Heijmans plaatst daarvoor een kleine tribune naast de bouwlocatie aan de Zieuwentseweg in Lichtenvoorde.

Foto: Paul van Druten

Lees meer over:

N18|Oost Gelre|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Speciaalzaak Zeiler bij 125-jarig bestaan Hofleverancier

Warenhuis Zeiler heeft zaterdag een bijzondere verrassing gekregen bij het vieren van het 125-jarig ...

Vrouw raakt gewond tijdens proefrit Lichtenvoorde

Tijdens een proefrit met een elektrische fiets in Lichtenvoorde is dinsdagochtend een vrouw gewond g...

Oost Gelre stemt in met de begroting van 73 miljoen

De gemeenteraad van Oost Gelre is dinsdagavond akkoord gegaan met de begroting, waarin het komende j...

BMX-club in spanning over nieuwe locatie in Lichtenvoorde

Een kantine die lekt als het hard regent, opslag die te klein wordt, lampen die om de haverklap uitv...

Automobiliste gewond na aanrijding op N18 bij Varsseveld

Bij een aanrijding op de N18 is dinsdagochtend een automobiliste gewond geraakt. De vrouw is met een...

BMX-club Lichtenvoorde mag verhuizen; wel vraagtekens over kosten

BMX-club FCCL in Lichtenvoorde mag verhuizen naar de nieuwe locatie aan het Eschpark. Wel zetten een...