Ulft, Netherlands

Grootschalige vuurwerkcontroles langs A12 zorgen voor file

Zo'n veertig politiemensen, marechaussees, boa's en medewerkers van Rijkswaterstaat controleren vandaag op vuurwerk dat vanuit Duitsland de grens overgaat. De controles langs de A12 zorgen voor lange files.
Redactie REGIO8 | 29 december 2022 15:00 | Aangepast op 29 december 2022 15:00
"We controleren op de hoeveelheid vuurwerk en of het vuurwerk hier mag worden afgestoken", legt Frans van der Wee, woordvoerder van de politie, uit aan RTV Connect. Onderscheid maken de controleurs niet. "In principe zetten we iedereen aan de kant: personenauto's, auto's met aanhangers, kleine vrachtwagens, bestelbusjes." Van der Wee verzekert dat deze grote controle na vandaag niet meer voorkomt. "Maar ik kan niet garanderen dat collega's her en der een prikcontrole houden." Vanaf de Duitse grens stond donderdag grote gedeelten van de dag een file van rond de tien kilometer.

Per voertuig mag je niet meer dan 25 kilo consumentenvuurwerk bij je hebben, zegt Van der Wee. "F2 vuurwerk is dat." Dat zijn bijvoorbeeld flitstabletten, fonteinen, grondmobielen, grond- en springtollen. Dit vuurwerk moet buiten worden afgestoken. De politieman waarschuwt: "Vinden we meer dan 25 kilo, dan ben je alles kwijt, niet alleen de hoeveelheid boven dat maximum."

'Zelfs babypijltjes'
Wat mag je eigenlijk niet in je auto hebben als de politie je staande houdt? Van der Wee: "Rotjes, Chinese rollen en matten, vuurpijlen, romeinse kaarsen, zelfs babypijltjes. Die zijn gewoon niet toegestaan. Die babypijltjes zijn verboden door het oogletsel dat ze kunnen veroorzaken. Jongeren richten ze op elkaar." Het zijn restricties, licht hij toe, ingesteld na overlast, vernielingen en zware letsels. "Het vuurwerk is ook gegooid naar de ME en dat proberen we op deze manier aan te pakken."

'Heeft toch geen nut'
Een man die is gecontroleerd langs de A12 op de parkeerplaats Aalburgen bij Duiven reageert gelaten op de controle. Hij is inderdaad alles kwijt. "Het spul wordt in beslag genomen, omdat we boven het gewicht zitten. Ik had me er totaal niet in verdiept", laat hij weten. De man had in Duitsland voor 260 euro aan vuurwerk ingeslagen. "Ik kan wel tekeergaan, maar dat heeft toch geen nut. Als de heren zeggen dat het te zwaar is, dan is het te zwaar." Hij vindt de vuurwerkcontrole een goede zaak. "Er zijn er genoeg die illegaal vuurwerk kopen."

Alleen een boete
De meeste overtreders komen er met een boete vanaf. "Maar als we illegaal vuurwerk aantreffen, dan wordt het een echt onderzoek. Dan ben je officieel verdachte en dan neemt de officier van justitie een beslissing wat er met je gebeurt." Van der Wee begrijpt de teleurstelling als vuurwerk in beslag wordt genomen. "Het is natuurlijk zonde van je geld. Maar aan de andere kant, knalvuurwerk is hier niet toegestaan en mensen weten dit al een aantal jaren." Toch vallen de reacties mee: "Ze laten het een beetje over zich heenkomen", merkt Van der Wee van de politie. "Ik denk dat ze geen andere keuze hebben. Ze staan voor een voldongen feit en dan wordt er gehandeld."

Het vuurwerk dat de politie en marechaussee in beslag nemen, wordt in Noord-Brabant onderzocht en daarna vernietigd.

Foto: RTV Connect

Lees meer over:

Vuurwerk|Vuurwerkcontrole|

Lees ook

Vuurwerkshow Elten van de baan, gemeente legt dwangsom op

De grote vuurwerkshow die in Elten gepland stond is geannuleerd. Honderden shells, vele vuurwerkblok...

Nieuwe locatie voor vuurwerkshows van Zwarte Cross

De vuurwerkshows van de Zwarte Cross zijn dit jaar niet te vinden achter het Hoofdpodium, maar bij d...

Boumans niet tegen landelijk vuurwerkverbod, maar handhaving is issue

Het invoeren van een landelijk vuurwerkverbod krijgt niet volop steun vanuit de Achterhoek. Hoewel s...

Vuurwerkresten in container veroorzaken brand in Aalten

Bij een woning in Aalten is zondagavond brand ontstaan in een container door vuurwerkresten die zijn...

Geen vuurwerkslachtoffers naar Slingeland tijdens oud en nieuw

Tijdens Nieuwjaarsnacht is er geen enkel persoon met letsel door vuurwerk opgenomen in het Slingelan...

950 kilo vuurwerk in beslag genomen bij controles langs A12

Bij de grootschalige vuurwerkcontroles langs de A12 van donderdag zijn tientallen voertuigen gecontr...