Ulft, Netherlands

Groenlo heeft alsnog nieuwe hoogheden

Ze hebben er twee jaar op moeten wachten, maar het carnaval in Groenlo lijkt weer als vanouds gevierd te worden. Hoewel de traditionele carnavalsoptocht nog even gemist moet worden, werden zondagochtend wel de nieuwe hoogheden van carnavalsvereniging De Knunnekes onthuld.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 09:49 | Aangepast op 18 maart 2022 09:49
Door corona kon het Prinsenbal afgelopen november niet doorgaan, maar op carnavalszondag zijn vijfhonderd carnavalsvierders naar City Lido gekomen om de bekendmaking van het nieuwe prinsenpaar alsnog bij te wonen. “Normaal gesproken gebeurt hier niet zoveel op zondagochtend”, zegt president Maarten Kooiker van carnavalsvereniging De Knunnekes. “Dit jaar is alles anders.” Kooiker geniet van het feestgedruis en de hossende mensen. “Je voelt de energie. Ik heb vandaag al vijf keer kippenvel gehad”, zegt Kooiker. “We zijn zo blij dat weer iets mogen en dit feest samen kunnen vieren, dat is fantastisch.”

Ondertussen worden in het diepste geheim de nieuwe hoogheden via een achteringang City Lido binnengesmokkeld. Het zijn prins Bas I en adjudant Koen, het 58ste prinsenpaar van de carnavalsvereniging. “We weten dit al sinds september”, vertelt adjudant Koen Klein Tuente. “Nu is het dan eindelijk zo ver.” Prins Bas Klein Tuente had er weinig moeite mee om zijn mond niet voorbij te praten. “Natuurlijk wordt er altijd een beetje ‘gedraakt’ en ‘geouwehoerd’ in de vriendengroepen en gaat er wat rond in Groenlo, maar inmiddels redden we ons aardig met alle smoezen en het liegen.”

'Carnaval is voor jong en oud'
De broers kijken uit naar drie dolle carnavalsdagen in Groenlo. “We trekken lekker de binnenstad in”, zegt prins Bas. “We sluiten ons aan in de polonaise en gaan dweilen langs alle cafés”, zegt adjudant Koen. Ook president Maarten heeft wel weer zin in een groot feest. “Carnaval is voor jong en oud”, zegt Kooiker. “Ik heb net mijn jongste dochter op het podium zien staan als dansmarietje, dat is zo iets moois. Van klein naar groot vieren we het samen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Carnaval|

Lees ook

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...

Zonovergoten carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag in Beek

In Vlègeldarp, zoals Beek en Loerbeek tijdens carnaval heten, is maandag de traditionele Rosenmontag...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...

Carnaval in 's-Heerenberg flink op de schop, maar wel 'mokerdik'

Het carnaval in Waskuupstad, zoals 's-Heerenberg de komende dagen heet, barst vrijdagavond in alle h...