Ulft, Netherlands

Griezelen tijdens Halloween kan ook in en rond de Achterhoek

REGIO8
Het Amerikaanse feest Halloween wordt ook gevierd en beleefd in de Achterhoek. Vlak over de grens bij pretpark Wunderland Kalkar wordt dit jaar al helemaal uitgepakt met de eerste editie van Horror Nights, met onder meer drie spookhuizen en twee zogenaamde ‘scare zones’.
Nick Hermsen | Remco Geurts | 6 oktober 2023 12:17 | Aangepast op 6 oktober 2023 12:17
Hoewel Halloween officieel pas op 31 oktober is, barst er de komende tijd al het nodige griezelwerk los. In Kalkar, enkele tientallen kilometers over de grens bij ’s-Heerenberg, wordt dit jaar een groot evenement opgetuigd. “We hebben altijd een kinder-Halloween gehad, nu kiezen we er heel beuwst voor om voor de volwassen doelgroep Horror Nights neer te zetten”, vertelt parkdirecteur Marten Foppen. “Daar is naturlijk heel veel vraag naar, mensen komen van heinde en verre om horror te beleven. Als je dan een oude kerncentrale hebt… En we gaan ook voor de allereerste keer de machinekamer in.”

Halloween is de afgelopen jaren ook in deze regio geland. In verschillende Achterhoekse plaatsen gaan verklede kinderen de straten op tijdens spooktochten. In Silvolde is er al een heus vijfjarig jubileum van de Strong Horrornight in wijkcentrum De Lichtenberg. “We merken al sinds de eerse keer dat het een hot item is”, zegt organisator Benny Vonk. “Vooral tussen de dertien en twintig jaar, toch een moeilijke doelgroep, vinden ze dit heel interessant en leuk. Het is toch dat onverwachte, het schrikken, dat kort maar krachtig is.”

Commercieel interessant
Bij Wunderland Kalkar merken ze ook dat het commericeel gezien steeds interessanter wordt om in het feest te stappen. Zo is de Walibi Fright Nights in Biddinghuizen al jaren een geliefd evenement. “Halloween in West-Europa is echt een groot ding”, zegt directeur Foppen. “Wij beginnen nu pas, maar als ik de eerste reacties zie, dan zijn we ongelofelijk trots waar we nu al staan.” In zijn park beleven bezoekers het verhaal van Herr Pluton, die in een kernreactor is gevallen en wraak wil nemen op de ‘Holländers’ die hem hebben bespot.

Van Tsjernobyl naar spookziekenhuis
Ook in Silvolde hadden ze eerder een kernreactor als thema, toen draaide het om de kernramp in Tsjernobyl. Op zaterdag 21 oktober is de nieuwste editie van de Strong Horrornight. Vorig jaar trokken ze vijfhonderd bezoekers. “Als we dat weer redden, is het heel mooi”, zegt Vonk. “We zijn met veertig vrijwilligers, dus we moeten het ook beheersbaar houden. Je merkt in ieder geval dat de jeugd het ontzettend leuk vindt. Je hebt natuurlijk kermissen overal, maar horror is ook een leuke attractie.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Geniet nu het nog kan, weerboer Gerrit voorspelt minder weer in Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Lie...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

REGIO8 stapt over landsgrenzen met project Open Grensland

Samen met inwoners én zeven andere mediabedrijven gaat REGIO8 nadrukkelijk over de grens op zoek naa...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Nederlandse vrouw overleden bij ernstig ongeval in Emmerik

Een 67-jarige Nederlandse vrouw is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing in de...