Ulft, Netherlands

Grensregio wil omstandigheden arbeidsmigranten verbeteren: 'Ze zijn onmisbaar'

Foto: Jurgen Pillen
Er wordt hard gewerkt in de grensregio om de leefomstandigheden voor arbeidsmigranten te verbeteren. Gemeenten en bedrijfsleven in de Achterhoek ondertekenden donderdag het convenant 'Huisvesting Arbeidsmigranten Achterhoek’. Diezelfde dag was er op de Hochschule Rhein-Waal in Kleef een bijeenkomst voor alle werkgevers in de agrarische sector die arbeidsmigranten uit Oost-Europa in dienst hebben.
Anton Adelaar | 7 juli 2024 14:32 | Aangepast op 7 juli 2024 14:32
“In het Duits-Nederlandse grensgebied woont en werkt een groep arbeidsmigranten uit Oost-Europese EU-landen onder soms extreem precaire omstandigheden", zegt Marius Glassner, wetenschappelijk medewerker aan de Hochschule Rhein-Waal. Vandaar dat hij het Interreg-project Transnationale Arbeidsmigratie in de Euregio (TRAM) heeft opgezet. Donderdag was de eerste Field Lab bijeenkomt. “Doel daarvan was enerzijds om belanghebbenden uit de landbouwsector te laten netwerken en anderzijds om een workshop te plannen.”

De workshop, met als titel ‘Good Work - arbeidskrachten uit Zuidoost-Europa aantrekken en behouden’, richt zich in eerste instantie op Duitse werkgevers uit de agrarische sector die arbeidsmigranten in dienst hebben. Het plan is om de workshop in januari 2025 in Duitsland te houden en deze dan ook open te stellen voor Nederlandse bedrijven. Tijdens de workshop wordt informatie verstrekt ‘over wettelijke voorwaarden voor werkgevers en werknemers’, zal ‘goede communicatie met arbeidsmigranten worden gepresenteerd’, worden ‘goede wervingspraktijken uitgelegd’ en is er ‘een praktijkvoorbeeld dat illustreert hoe maatregelen er in het dagelijks werk uit kunnen zien’.

Convenant
Diezelfde dag ondertekenden zeven collegeleden van Achterhoekse gemeenten en bestuurslid Hans van de Guchte van VNO-NCW namens het bedrijfsleven het convenant ‘Huisvesting Arbeidsmigranten Achterhoek’. Volgens de ondertekenaars is dit een ‘belangrijke stap in het verbeteren van de leefomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten in de regio’, gezien ‘de Achterhoekse arbeidsmarkt nog steeds krimpt, de regio onder andere kampt met veel mensen die met pensioen gaan, en een groot deel van de arbeidsmigranten die in de Achterhoek werken, over de grens in Duitsland wonen’.

'Arbeidsmigranten onmisbaar'
“Het is tijd om de rode loper uit te leggen voor de arbeidsmigrant", zegt Bart Porskamp, bestuurslid bij 8RHK ambassadeurs. "Zij zijn onmisbaar voor onze economie en verdienen, net als ieder ander, goede huisvesting. Daarmee zetten we in op duurzaam gelukkige nieuwe Achterhoekers." Het convenant biedt onder andere richtlijnen voor de kwaliteit van nieuwe huisvestingsinitiatieven, het voorkomen van dak- en werkloosheid onder internationale werknemers en het bevorderen van de balans in beschikbare verblijfplaatsen.

Eerst stap
“Het convenant is nodig en helpt ook gemeenten die nog geen beleid hebben hierin dat te vormen, waaronder mijn eigen gemeente Oost Gelre. Het is een eerste stap, daarmee zijn we er nog lang niet. Er zijn gelukkig al goede voorbeelden in huisvesting zoals we het willen zien, maar nog lang niet overal. Het gaat vaak om jongeren, zelf wil je ook dat je kind goed landt als die naar het buitenland gaat", aldus Porskamp.

'Behoeft aan personeel'
Ook Chantal te Pas van uitzendorganisatie Euro Planit was donderdag aanwezig bij de ondertekening op bedrijventerrein de Laarberg in Groenlo. “Er is behoefte aan personeel in de Achterhoek, we kunnen al dat werk niet zelf opvangen. Arbeidsmigranten zijn meer dan welkom. Heb oog voor elkaar, ongeacht waar je vandaan komt. Het is extreem lastig om woonruimte voor elkaar te krijgen, de woonmarkt is überhaupt al overspannen, dus dit convenant gaat helpen.”

Oproep
Daarnaast heeft Chantal een oproep voor gemeenten: “Kijk naar onze suggesties voor goede oplossingen en wees creatief met ons. Kijk niet alleen naar wat niet kan. Wij hebben als werkgeversorganisaties een strenge standaard voor goede huisvesting. Iedereen kan dat regelen, met daarnaast oog voor de mensen die hun thuisland verlaten. Beter een gelukkige medewerker die lang blijft, dan constante wisselingen.”

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 jul 2024 13:31

Lees ook

Headbangen en heel veel vuur bij Feuerengel op snikhete Zwarte Cross

In een bloedhete Megatent blies de Duitse Rammstein tributeband Feuerengel zaterdag het publiek van ...

Jonge fietsster gewond na aanrijding in Terborg

Een jonge fietsster is zondag gewond geraakt bij een aanrijding in de kern van Terborg. Ze zag een a...

De Graafschap verliest in bloedheet Hengelo van Al Nasr

De Graafschap heeft zaterdag de oefenwedstrijd tegen Al Nasr uit Dubai verloren. In de zinderende wa...

Campinggasten maken zich klaar voor laatste dag Zwarte Cross

Goedemorgen Zwarte Cross! De campinggasten maken zich klaar voor de laatste dag van het festival. So...

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Het was een verrassingsoptreden dat eigenlijk geen verrassing meer was, Boer Harm stond op de zaterd...

Spitfires-hit 'Links van Varsseveld' krijgt tweede leven door de Beatcrooks

De mannen van Beatcrooks en Hein Migchelbrink van The Spitfires hebben de krachten gebundeld en lanc...