Ulft, Netherlands

 

Grensgebied in maag met arbeidsmigratie: 'Dit heeft niks te maken met sociaal geweten'

Het moet afgelopen zijn met arbeidsmigranten die in de Achterhoek en over de grens worden ‘opgehokt’ in te kleine woningen. Uitzendbureaus plukken volgens gemeenten op dit moment de vruchten van de onderbetaalde arbeid, terwijl de overlast bij inwoners en overheden terecht komen.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Bart Sollman | 16 december 2022 15:26 | Aangepast op 16 december 2022 15:26
“Wij hebben natuurlijk een hoop overlast van de mensen die in Nederland werken en daar hun geld verdienen maar in Duitsland wonen”, schetst burgemeester Peter Hinze van Emmerik. “Wij hebben de sociale lasten en het geld wordt verdient aan de andere kant van de grens.” Volgens Hinze ligt het probleem niet zo zeer aan de grensgemeenten, maar vooral bij de Nederlandse werkgevers en uitzendbureaus die hun personeel soms in mensonterende slaapplaatsen onderbrengen: “Wat de uitzendbureaus doen, dat heeft niks te maken met sociaal geweten. Dat is gewoon: ‘ik wil centen verdienen’.”
“We zijn natuurlijk zelf ook een gedeelte van het probleem, daar moeten we eerlijk in zijn, want we zijn blij als we drie kipfilets voor €1,99 kunnen kopen”, aldus de Duitse burgemeester. “Niemand wil het werk doen wat die mensen doen, aan de Duitse kant niet en aan de Nederlandse kant niet, dus er moet een oplossing komen.”

'Onze inwoners van de toekomst’
Volgens Bart Porskamp, wethouder in Oost Gelre en kartrekker namens de acht gemeenten in de Achterhoek over het onderwerp arbeidsmigranten, wordt het tijd dat Nederland verantwoording neemt. “Ik vind het ook onze plicht om de mensen die hier al werkzaam zijn de kans te bieden om dichtbij het werk te wonen”, aldus Porskamp. “Sterker nog, wij zouden dat moeten willen omdat het ook onze inwoners van de toekomst kunnen zijn. Wij hebben er ook belang bij dat wij ze zo goed mogelijk kennis laten maken met de Achterhoek.”

Grensoverschrijdende oplossing
De oplossing moet volgens de burgervader van Emmerik vanuit een grensoverschrijdende samenwerking komen: “Ik denk dat mensen fatsoenlijk betaald moeten worden naar ons niveau en er moet huisvestiging verzorgd worden wat ook leefbaar is. Ik zie aan de Nederlandse kant dat er te weinig woningen zijn voor arbeidsmigranten. We moeten dat samen aanpakken, grensoverschrijdend.”

Bedrijfsleven
De Achterhoekse gemeenten willen nu met alle betrokken partijen zorgen dat de arbeidsmigranten een fatsoenlijk leven krijgen in de regio. “Daarvoor hebben wij ook het bedrijfsleven nodig”, meent Porskamp. “Zodat wij daadwerkelijk de huisvesting gaan realiseren voor arbeidsmigranten die nodig zijn in de Achterhoek.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein
Foto:REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Nederlandse OV-kaart ook geldig in Emmerik

Het reizen tussen Emmerik en Nederland per trein is een stuk makkelijker geworden voor Nederlanders....

Ruim achtduizend woningen voor 2030 in de Achterhoek

In de Achterhoek moeten voor 2030 ruim achtduizend nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar de ambi...

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Een groep Achterhoekers heeft een eigen dag uitgeroepen op de operatiekamers van het Rijnstate Zieke...

Meerdere Oezbeken uitgebuit vanuit pand in Aalten

De elf Oezbeekse werknemers die dinsdag werden gearresteerd op het perceel van een restaurant in Aal...

Rijn in Emmerik bereikt laagterecord

Volgens de Duitse tegenhanger van Rijkswaterstaat heeft de waterstand bij de Rijn in Emmerik maandag...

Nederlandse vrouw gaat onderuit met rolstoel

Een 69-jarige vrouw uit de gemeente Oude IJsselstreek is zondag gewond geraakt bij een ongeval in Em...