Ulft, Netherlands

Grensgebied in maag met arbeidsmigratie: 'Dit heeft niks te maken met sociaal geweten'

Het moet afgelopen zijn met arbeidsmigranten die in de Achterhoek en over de grens worden ‘opgehokt’ in te kleine woningen. Uitzendbureaus plukken volgens gemeenten op dit moment de vruchten van de onderbetaalde arbeid, terwijl de overlast bij inwoners en overheden terecht komen.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Bart Sollman | 16 december 2022 15:26 | Aangepast op 16 december 2022 15:26
“Wij hebben natuurlijk een hoop overlast van de mensen die in Nederland werken en daar hun geld verdienen maar in Duitsland wonen”, schetst burgemeester Peter Hinze van Emmerik. “Wij hebben de sociale lasten en het geld wordt verdient aan de andere kant van de grens.” Volgens Hinze ligt het probleem niet zo zeer aan de grensgemeenten, maar vooral bij de Nederlandse werkgevers en uitzendbureaus die hun personeel soms in mensonterende slaapplaatsen onderbrengen: “Wat de uitzendbureaus doen, dat heeft niks te maken met sociaal geweten. Dat is gewoon: ‘ik wil centen verdienen’.”
“We zijn natuurlijk zelf ook een gedeelte van het probleem, daar moeten we eerlijk in zijn, want we zijn blij als we drie kipfilets voor €1,99 kunnen kopen”, aldus de Duitse burgemeester. “Niemand wil het werk doen wat die mensen doen, aan de Duitse kant niet en aan de Nederlandse kant niet, dus er moet een oplossing komen.”

'Onze inwoners van de toekomst’
Volgens Bart Porskamp, wethouder in Oost Gelre en kartrekker namens de acht gemeenten in de Achterhoek over het onderwerp arbeidsmigranten, wordt het tijd dat Nederland verantwoording neemt. “Ik vind het ook onze plicht om de mensen die hier al werkzaam zijn de kans te bieden om dichtbij het werk te wonen”, aldus Porskamp. “Sterker nog, wij zouden dat moeten willen omdat het ook onze inwoners van de toekomst kunnen zijn. Wij hebben er ook belang bij dat wij ze zo goed mogelijk kennis laten maken met de Achterhoek.”

Grensoverschrijdende oplossing
De oplossing moet volgens de burgervader van Emmerik vanuit een grensoverschrijdende samenwerking komen: “Ik denk dat mensen fatsoenlijk betaald moeten worden naar ons niveau en er moet huisvestiging verzorgd worden wat ook leefbaar is. Ik zie aan de Nederlandse kant dat er te weinig woningen zijn voor arbeidsmigranten. We moeten dat samen aanpakken, grensoverschrijdend.”

Bedrijfsleven
De Achterhoekse gemeenten willen nu met alle betrokken partijen zorgen dat de arbeidsmigranten een fatsoenlijk leven krijgen in de regio. “Daarvoor hebben wij ook het bedrijfsleven nodig”, meent Porskamp. “Zodat wij daadwerkelijk de huisvesting gaan realiseren voor arbeidsmigranten die nodig zijn in de Achterhoek.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein
Foto:REGIO8

Lees ook

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Duitse grensplaats herleeft middeleeuwen met Hanzefeest

De middeleeuwen komen komend weekend tot leven tijdens het Hanzefeest in de Duitse grensplaats Emmer...

Tabakstoerisme trekt Achterhoekers naar Duitsland

De nieuwe accijnsverhoging in Nederland zorgt voor steeds meer ‘sigarettentoerisme’ over de grens. D...