Ulft, Netherlands

 

Gratis jas voor mensen met smalle beurs in Aalten

Sommigen hebben een winterjas over in de kast, anderen hebben er een nodig maar kunnen er geen betalen. Met de actie Warme Jassen in Aalten hoopt Christel Sloetjes daar verandering in te brengen.
Redactie REGIO8 | 6 oktober 2022 13:24 | Aangepast op 6 oktober 2022 13:24
Op een openbare plek bij de oude Rabobank kan iedereen een oude jas ophangen, of er gratis eentje meenemen. Ook Harderwijk, Arnhem en Winterswijk hebben al ervaring met soortgelijke acties. Het idee om de jassen op te hangen, kwam van een eerdere actie in Winterswijk, geeft de initiatiefneemster aan. "Ik hoorde dat het daar heel succesvol was”, aldus Sloetjes tegenover Omroep Gelderland. “Toen dacht ik: ‘dat moeten we hier ook doen’. Ik hoop dat er veel mensen komen. Gelukkig is het al heel veel gedeeld op Facebook."

Bij het opzetten heeft de Aaltense hulp gehad van Ron Dorland. Hij startte in 2019 met de gratis winterjassen in Winterswijk. Dorland: "We hebben een vaste plek in Winterswijk waar we hekken neerzetten met klerenhangers eraan vast. Heb je een goede tweedehands jas over, dan hang je hem daar op. Heb je er een nodig, dan kan je er een meenemen. We controleren niet, het is dus geen bemenste plek. En hij is 24 uur per dag open."

‘Ik heb 490 jassen geteld’
Dat er behoefte aan was bleek al sinds het begin, zegt hij. "Het was meteen een succes. Vorig jaar heb ik twee keer per dag de jassen geteld. Het kan dus zijn dat ik er een paar gemist heb die al waren meegenomen in de tussentijd. Maar ik heb er 490 geteld die zijn meegenomen." Met het ophangen van de jassen hopen de initiatiefnemers niet alleen veel mensen een warmere winter te bezorgen, maar ook het taboe op armoede te doorbreken.

‘Drempel over’
Sloetjes: "Ik werk ook als vrijwilligster bij de voedselbank in Aalten. Er zijn ook veel gezinnen bijgekomen de laatste tijd. Die eerste keer moeten ze echt een drempel over." Dorland vult aan: "En door zo'n actie in het straatbeeld maak je armoede zichtbaar en bespreekbaar. Het haalt het uit de taboesfeer. Dat is hard nodig."

In de boom
Eerdere edities waren ook al in onder meer Arnhem en Harderwijk. In die laatste gemeente hing Marjan van Noordennen winterjassen aan de bomen in het Plantagepark. Via haar kledingwinkel Nel's Kledingservice zamelt ze de jassen in. Haar kledingwinkel verkoopt gedoneerde kleding voor een lage prijs aan iedereen die financieel krap zit.

Vanuit Apeldoorn
"Ik merk nu al dat mensen het koud beginnen te krijgen en jassen komen kopen. En er komen ook mensen die eerder nog niet kwamen", vertelt Van Noordennen. Vorig jaar werden er in Harderwijk maar liefst 120 jassen meegenomen. "Sommige mensen kwamen helemaal vanuit Apeldoorn om de jassen te brengen. Toen dacht ik: waarom hangen ze daar eigenlijk niet in de boom?”

‘Elke gemeente in de Achterhoek’
Dorland heeft dezelfde ervaring. "Vorig jaar kwamen mensen helemaal vanuit Renkum of Veenendaal om jassen te brengen. Het is mijn wens om in elke gemeente in de Achterhoek dit opgezet te krijgen."

Veel jassen
De Winterswijker verwacht dat er zeker dit jaar veel mensen een warme jas nodig zullen hebben. "Tegelijkertijd is het ook zo dat veel mensen misschien geen nieuwe winterjassen kopen en dus ook niet doneren. Dus het kan zijn dat we minder uit te delen hebben. Dat is de andere kant."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Aalten|Minima|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

'Voorkomen dat meer mensen in armoede komen'

Bronckhorst roept haar inwoners op om vooral contact op te nemen als er problemen ontstaan door de f...

Nieuwe techniek maakt water in Achterhoek schoner

Waterschap Rijn en IJssel gaat de rioolwaterzuiveringen in de Achterhoek uitbreiden met vernieuwde t...

Politie roept jongeren op verkeersborden te laten hangen

De politie Aalten en Dinxperlo roept jongeren via Instagram op om verkeersborden na het stappen te l...

'Het Grootste Kerstdiner' wordt traditie in de Achterhoek

Meer dan duizend mensen met een lager inkomen uit de Achterhoek hebben op kerstavond kunnen genieten...

Taalfoutje op nieuw oorlogsmonument in Aalten

Op een nieuw oorlogsmonument dat afgelopen vrijdag in Aalten is onthuld is een taalfoutje ontdekt. O...

Vuurwerkresten in container veroorzaken brand in Aalten

Bij een woning in Aalten is zondagavond brand ontstaan in een container door vuurwerkresten die zijn...