Ulft, Netherlands

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Foto: REGIO8
Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds een drukke agenda door het overweldigende succes van zijn debuutroman 'De beesten'. De inhoud van het boek is gebruikt in een nieuwe expositie in zijn geboortedorp Ulft. Wilbrink sloeg de handen ineen met andere schrijvers voor de tentoonstelling over motorcross.
Nick Hermsen | Bart Sollman | 22 april 2024 14:50 | Aangepast op 22 april 2024 14:50
“Het is een kruisbestuiving tussen mijn roman en de Achterhoekse motorcross”, zegt Wilbrink over de zaterdag geopende expositie. In het Portiersgebouw van het DRU Industriepark hangen vele foto’s die het crossverleden van de regio laten zien. ‘De Vliegende Tandarts’, de ‘Knots van Hengelo’ en de ‘Leeuw van Doetinhem’, allemaal hebben ze een plekje op de muur gekregen. De gebruikte foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Ode aan de Achterhoekse Motorcross’ van Willy Hermans en Peter Rietman, die in 2016 uitkwam. “De cross is ook heel belangrijk in mijn boek”, geeft Wilbrink aan over zijn bejubelde debuutroman. “Ik heb me laten inspireren door die vele regionale legendes.”

Hoewel de Achterhoekse motorcross centraal staat in 'De beesten', is het niet alleen in deze streek een succes. Zelfs niet alleen in Nederland, maar ook tot ver over de landsgrenzen. “We zijn bij de zestiende druk aangekomen, dus het gaat enorm goed”, zegt Wilbrink glunderend. “Wat ik enorm leuk vind is dat er nu ook in het buitenland vertalingen verschijnen. Hij is nu twee maanden uit in Spanje, daar gaat het boek heel goed. In Duitsland is hij net uit, en hij komt ook in Macedonië in de winkels, waar mijn schoonfamilie woont. Dat vind ik ook heel leuk.”

Achterhoek en Liemers
De schrijver zit niet stil. Hij woont al de helft van zijn leven in Utrecht, maar keert voor een nieuw boek wederom terug naar zijn geboortestreek, op zoek naar de controversiële grens tussen de Achterhoek en Liemers. Begin juni moet het nieuwe ‘boekje’, zoals Wilbrink het omschrijft, uitkomen. “Het gaat over een wandeling langs de Oude IJssel”, zegt Wilbrink over ‘Strangwater’. “Het is geen roman, maar echt een verslag van een wandeling langs die controversiële grens tussen de Achterhoek en de Liemers. Ik wilde dat aan den lijve ondervinden, en nadenken over fysieke, mentale en landsgrenzen.”

'Dat is de grap'
In het boek komt hij tot interessante conclusies, onder andere over zijn eigen geboortedorp Ulft. Want of die grens tussen Achterhoek en Liemers voelbaar is? “Nee, en dat is dus de grap”, vindt Wilbrink. “We zitten in Ulft op een steenworp afstand van de grens. We noemden dat van jongs af aan hier de Achterhoek, maar het is meer een overgangsgebied dan een harde grens. Dat was mijn ervaring, aan beide kanten van de rivier heb je van beide culturen wel wat.”

De expositie ‘De beesten en de Achterhoekse motorcross’ is de komende weken nog te zien in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft.

Lees ook

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...

Motorcrosser ernstig gewond na valpartij op circuit bij Hummelo

Een motorcrosser is zondagmiddag ernstig gewond geraakt bij een valpartij op het circuit bij Hummelo...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...

Jubileumeditie Huntenkunst is reis rond de wereld

De dertigste editie van Huntenkunst staat op het punt van beginnen. De jaarlijks terugkerende kunstm...

Jongerencentrum Ulft moet alweer op zoek naar nieuw thuis

Het pas geopende jongerencentrum aan het Kennedyplein in Ulft moet op zoek naar een nieuw onderkomen...

Housheer bij selectie handbaldames voor Olympische Spelen

Een verrassing is het niet, maar Dione Housheer uit Ulft is door bondscoach Per Johansson opgenomen ...