Ulft, Netherlands

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Foto: REGIO8
Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds een drukke agenda door het overweldigende succes van zijn debuutroman 'De beesten'. De inhoud van het boek is gebruikt in een nieuwe expositie in zijn geboortedorp Ulft. Wilbrink sloeg de handen ineen met andere schrijvers voor de tentoonstelling over motorcross.
Nick Hermsen | Bart Sollman | 22 april 2024 14:50 | Aangepast op 22 april 2024 14:50
“Het is een kruisbestuiving tussen mijn roman en de Achterhoekse motorcross”, zegt Wilbrink over de zaterdag geopende expositie. In het Portiersgebouw van het DRU Industriepark hangen vele foto’s die het crossverleden van de regio laten zien. ‘De Vliegende Tandarts’, de ‘Knots van Hengelo’ en de ‘Leeuw van Doetinhem’, allemaal hebben ze een plekje op de muur gekregen. De gebruikte foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Ode aan de Achterhoekse Motorcross’ van Willy Hermans en Peter Rietman, die in 2016 uitkwam. “De cross is ook heel belangrijk in mijn boek”, geeft Wilbrink aan over zijn bejubelde debuutroman. “Ik heb me laten inspireren door die vele regionale legendes.”

Hoewel de Achterhoekse motorcross centraal staat in 'De beesten', is het niet alleen in deze streek een succes. Zelfs niet alleen in Nederland, maar ook tot ver over de landsgrenzen. “We zijn bij de zestiende druk aangekomen, dus het gaat enorm goed”, zegt Wilbrink glunderend. “Wat ik enorm leuk vind is dat er nu ook in het buitenland vertalingen verschijnen. Hij is nu twee maanden uit in Spanje, daar gaat het boek heel goed. In Duitsland is hij net uit, en hij komt ook in Macedonië in de winkels, waar mijn schoonfamilie woont. Dat vind ik ook heel leuk.”

Achterhoek en Liemers
De schrijver zit niet stil. Hij woont al de helft van zijn leven in Utrecht, maar keert voor een nieuw boek wederom terug naar zijn geboortestreek, op zoek naar de controversiële grens tussen de Achterhoek en Liemers. Begin juni moet het nieuwe ‘boekje’, zoals Wilbrink het omschrijft, uitkomen. “Het gaat over een wandeling langs de Oude IJssel”, zegt Wilbrink over ‘Strangwater’. “Het is geen roman, maar echt een verslag van een wandeling langs die controversiële grens tussen de Achterhoek en de Liemers. Ik wilde dat aan den lijve ondervinden, en nadenken over fysieke, mentale en landsgrenzen.”

'Dat is de grap'
In het boek komt hij tot interessante conclusies, onder andere over zijn eigen geboortedorp Ulft. Want of die grens tussen Achterhoek en Liemers voelbaar is? “Nee, en dat is dus de grap”, vindt Wilbrink. “We zitten in Ulft op een steenworp afstand van de grens. We noemden dat van jongs af aan hier de Achterhoek, maar het is meer een overgangsgebied dan een harde grens. Dat was mijn ervaring, aan beide kanten van de rivier heb je van beide culturen wel wat.”

De expositie ‘De beesten en de Achterhoekse motorcross’ is de komende weken nog te zien in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft.

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

Onzekerheid over toekomst deert jarig Huntenkunst (nog) niet

Meer dan tweehonderd kunstenaars gebruiken de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft eind mei als exposi...

Ulftse dansgarde Iseldonk doet mee aan EK in Frankfurt

De Ulftse dansgarde Iseldonk moet de Achterhoekse eer hoog houden op het EK Dansgarde in het Duitse ...

Leden SDOUC en Ulftse Boys mogen stemmen: wel of geen groen licht voor fusie

De leden van SDOUC en Ulftse Boys worden zaterdag 11 en zondag 12 mei geraadpleegd over een eventuel...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...