Ulft, Netherlands

 

GGD hoopt dat stilte voor coronastorm aanhoudt

Waar de Achterhoek vorig najaar op slot ging vanwege oplopende coronamaatregelen, ziet de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) dit jaar een heel ander vooruitzicht. Hoewel er steeds meer positieve tests te zien zijn, roept de organisatie op om vooral niet naar een testraat te komen en het bij een zelftest te houden.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 21 oktober 2022 15:21 | Aangepast op 21 oktober 2022 15:21
“Momenteel is het zelftestbeleid leidend, maar er komen toch mensen voor een conformatietest hiernaartoe”, zegt projectleider Covid-19 Muk Voorend van de GGD NOG vanuit de teststraat in Doetinchem. “Dan is de zelftest positief, maar ze willen toch de check doen om het zeker te weten. Dat zien we terug in de teststraten. De oproep is wel dat alleen de doelgroepen bij de GGD komen om te testen.” Dat betekent dat alleen kwetsbare groepen en zorgmedewerkers opgeroepen worden om naar de teststraat te komen. Het aantal coronagevallen in de Achterhoek loopt inmiddels wel op. “We zien momenteel weer een stijging, die is niet zo groot vergeleken met vorig jaar”, aldus Voorend. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen per dag opgelopen van vierhonderd naar 1.100 per dag.

Vorig jaar werd er op het bedrijventerrein in Wehl nog een grote test- en vaccinatielocatie geopend omdat er opgeschaald moest worden vanwege de stijgende besmettingscijfers. Dit jaar lijkt dit nog niet het geval, toch blijft de GGD scherp op de situatie letten. “Wij voldoen aan de opdracht die VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport red.) ons heeft gegeven, wij zijn klaar om op te schalen”, aldus de projectleider. “Dat betekent dat wij in personele capaciteit kunnen opschalen en dat we in de Achterhoek, maar ook op de Noord-Veluwe, nog locaties extra hebben om open te kunnen, indien nodig.” In de Achterhoek gaat het om 'slaaplocaties' in Zutphen en Groenlo.

'We staan altijd paraat'
Hoewel de GGD klaar is voor een mogelijke nieuwe coronagolf qua capaciteit, zit het grootste risico in nieuwe varianten van het coronavirus. “We staan altijd paraat”, stelt Voorend. “Het voelt soms een beetje als stilte voor de storm. Het najaar is heel erg spannend, wat gaat het virus doen. Maar ik moet zeggen, de rust is er ook en we hebben veel vertrouwen dat we het kunnen”, geeft Voorend aan, die vooral hoopt dat het bij de stilte blijft.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Doetinchem krijgt vaccinatielocatie van GGD

De GGD Noord- en Oost-Gelderland opent een extra vaccinatielocatie in de gemeente Doetinchem. Naast ...

Grensgebied in maag met arbeidsmigratie: 'Dit heeft niks te maken met sociaal geweten'

Het moet afgelopen zijn met arbeidsmigranten die in de Achterhoek en over de grens worden ‘opgehok...

Priklocatie Doetinchem klaar voor gebruik

De nieuwe vaccinatielocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Doetinchem vervangt va...

Ruim achtduizend woningen voor 2030 in de Achterhoek

In de Achterhoek moeten voor 2030 ruim achtduizend nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar de ambi...

GGD verhuist testlocatie naar Doetinchem

De testlocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Wehl verhuist evenals de vaccinatie...

Testlocatie Doetinchem dinsdag in gebruik

De nieuwe testlocatie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Doetinchem wordt dinsdag in gebruik ge...