Ulft, Netherlands

GGD hoopt dat stilte voor coronastorm aanhoudt

Waar de Achterhoek vorig najaar op slot ging vanwege oplopende coronamaatregelen, ziet de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) dit jaar een heel ander vooruitzicht. Hoewel er steeds meer positieve tests te zien zijn, roept de organisatie op om vooral niet naar een testraat te komen en het bij een zelftest te houden.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 21 oktober 2022 15:21 | Aangepast op 21 oktober 2022 15:21
“Momenteel is het zelftestbeleid leidend, maar er komen toch mensen voor een conformatietest hiernaartoe”, zegt projectleider Covid-19 Muk Voorend van de GGD NOG vanuit de teststraat in Doetinchem. “Dan is de zelftest positief, maar ze willen toch de check doen om het zeker te weten. Dat zien we terug in de teststraten. De oproep is wel dat alleen de doelgroepen bij de GGD komen om te testen.” Dat betekent dat alleen kwetsbare groepen en zorgmedewerkers opgeroepen worden om naar de teststraat te komen. Het aantal coronagevallen in de Achterhoek loopt inmiddels wel op. “We zien momenteel weer een stijging, die is niet zo groot vergeleken met vorig jaar”, aldus Voorend. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen per dag opgelopen van vierhonderd naar 1.100 per dag.

Vorig jaar werd er op het bedrijventerrein in Wehl nog een grote test- en vaccinatielocatie geopend omdat er opgeschaald moest worden vanwege de stijgende besmettingscijfers. Dit jaar lijkt dit nog niet het geval, toch blijft de GGD scherp op de situatie letten. “Wij voldoen aan de opdracht die VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport red.) ons heeft gegeven, wij zijn klaar om op te schalen”, aldus de projectleider. “Dat betekent dat wij in personele capaciteit kunnen opschalen en dat we in de Achterhoek, maar ook op de Noord-Veluwe, nog locaties extra hebben om open te kunnen, indien nodig.” In de Achterhoek gaat het om 'slaaplocaties' in Zutphen en Groenlo.

'We staan altijd paraat'
Hoewel de GGD klaar is voor een mogelijke nieuwe coronagolf qua capaciteit, zit het grootste risico in nieuwe varianten van het coronavirus. “We staan altijd paraat”, stelt Voorend. “Het voelt soms een beetje als stilte voor de storm. Het najaar is heel erg spannend, wat gaat het virus doen. Maar ik moet zeggen, de rust is er ook en we hebben veel vertrouwen dat we het kunnen”, geeft Voorend aan, die vooral hoopt dat het bij de stilte blijft.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Mazelen vastgesteld in regio, contactonderzoek gestart in Oude IJsselstreek

Bij een volwassen inwoner van de regio Noord- en Oost-Gelderland is de besmettelijke infectieziekte ...

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Zorgen over gezondheid jeugd, Achterhoek 'scoort' op roken en drinken

Jongeren zijn minder positief over hun eigen gezondheid en er is meer sprake van ongezond gedrag, zo...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...