Ulft, Netherlands

GGD hoopt dat stilte voor coronastorm aanhoudt

Waar de Achterhoek vorig najaar op slot ging vanwege oplopende coronamaatregelen, ziet de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) dit jaar een heel ander vooruitzicht. Hoewel er steeds meer positieve tests te zien zijn, roept de organisatie op om vooral niet naar een testraat te komen en het bij een zelftest te houden.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 21 oktober 2022 15:21 | Aangepast op 21 oktober 2022 15:21
“Momenteel is het zelftestbeleid leidend, maar er komen toch mensen voor een conformatietest hiernaartoe”, zegt projectleider Covid-19 Muk Voorend van de GGD NOG vanuit de teststraat in Doetinchem. “Dan is de zelftest positief, maar ze willen toch de check doen om het zeker te weten. Dat zien we terug in de teststraten. De oproep is wel dat alleen de doelgroepen bij de GGD komen om te testen.” Dat betekent dat alleen kwetsbare groepen en zorgmedewerkers opgeroepen worden om naar de teststraat te komen. Het aantal coronagevallen in de Achterhoek loopt inmiddels wel op. “We zien momenteel weer een stijging, die is niet zo groot vergeleken met vorig jaar”, aldus Voorend. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen per dag opgelopen van vierhonderd naar 1.100 per dag.

Vorig jaar werd er op het bedrijventerrein in Wehl nog een grote test- en vaccinatielocatie geopend omdat er opgeschaald moest worden vanwege de stijgende besmettingscijfers. Dit jaar lijkt dit nog niet het geval, toch blijft de GGD scherp op de situatie letten. “Wij voldoen aan de opdracht die VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport red.) ons heeft gegeven, wij zijn klaar om op te schalen”, aldus de projectleider. “Dat betekent dat wij in personele capaciteit kunnen opschalen en dat we in de Achterhoek, maar ook op de Noord-Veluwe, nog locaties extra hebben om open te kunnen, indien nodig.” In de Achterhoek gaat het om 'slaaplocaties' in Zutphen en Groenlo.

'We staan altijd paraat'
Hoewel de GGD klaar is voor een mogelijke nieuwe coronagolf qua capaciteit, zit het grootste risico in nieuwe varianten van het coronavirus. “We staan altijd paraat”, stelt Voorend. “Het voelt soms een beetje als stilte voor de storm. Het najaar is heel erg spannend, wat gaat het virus doen. Maar ik moet zeggen, de rust is er ook en we hebben veel vertrouwen dat we het kunnen”, geeft Voorend aan, die vooral hoopt dat het bij de stilte blijft.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland ...

Invulling voor GGD-priklocatie Doetinchem, bijna hele woonboulevard gevuld

Met opslagruimtes, een verfwinkel en een woonwinkel is bijna de hele Woonboulevard Oost in Doetinche...

Achterhoek heeft nieuwe Regio Deal, wel minder dan gehoopt

De Achterhoek heeft een nieuwe Regio Deal met Het Rijk binnengesleept ter waarde van 25 miljoen euro...

Nieuwe Beste Boek Achterhoek en Liemers heeft historisch tintje

De titels die kans maken om verkozen te worden tot Beste Boek van de Achterhoek en Liemers zijn beke...