Ulft, Netherlands

 

Gevluchte families op Winterswijkse camping

De Winterswijkse Uitdaging, zo heet het project waarbij gevluchte Oekraïners een onderkomen krijgen in het dorp. In Winterswijk worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen op een camping, waar meerdere vrijwilligers helpen met de opvang.
Tim Rondeel | 18 maart 2022 16:48 | Aangepast op 18 maart 2022 16:48
Drie teamleden van het project zitten bij elkaar. Onder hen voormalig campingeigenaar Mark van Dam. Hij verkocht zijn camping twee weken geleden en besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan het regelen van onderdak voor vluchtelingen. "Het is prachtig hoe iedereen zich inspant", zegt Van Dam tegenover Omroep Gelderland. Hij lacht met een afgemeten glimlach en vertelt: "Het is vreselijk dat we dit moeten doen, maar wel mooi hoe iedereen er dan voor gaat als team." In het zenuwcentrum van de operatie, midden in het dorp, zijn de andere twee vrijwilligers druk bezig met bellen. "Als u maar één plek vrij heeft en u vindt het goed dat er vluchtelingen komen uit Oekraïne, dan kunnen we dat regelen", zegt een van hen.

Ze maken onderscheid tussen ondernemers die een ruimte beschikbaar stellen of gezinnen die mensen in hun huis opnemen. "Bij gezinnen gaan we dan soms nog wel even langs om te vragen of ze weten waar ze aan beginnen", vervolgt de vrijwilliger. "Het is ingrijpend en belangrijk dat mensen die de opvang regelen, het een tijdje volhouden. Wij geven uiteindelijk advies en zijn een soort vraagbaak bij problemen." In de hele Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt momenteel onderdak gezocht voor tweeduizend vluchtelingen, dat komt neer op ongeveer tweehonderd per gemeente.

Hartverscheurend
De nood is hoog en de trauma’s die kinderen opliepen zijn hartverscheurend. "Als mijn kinderen een auto of vliegtuig horen, dan zeggen ze: 'oh mama, kijk, een bom'. Ik zeg dan: 'Nee, dat is gewoon een auto of een vliegtuig'", zegt Galina Nazartsjuk. Haar gezin is verscheurd door de oorlog in haar thuisland. "Ik ben met mijn twee kinderen en schoonouders hier", zegt ze. "Mijn man is nog in Kiev. Hij zit nu in het leger om de stad te verdedigen." Op het park, waar de Oekrainse familie zit, zijn in allerijl tien chalets klaargemaakt voor de opvang. Ook de dertienjarige Ilona zit in een chalet: "Ja, het is klein voor ons drieën. Maar we zijn enorm dankbaar dat we hier kunnen en mogen zijn."

'Lachende kinderen, daar doe je het voor'
Regelen gaat niet alleen van achter een bureau. Van Dam kijkt geregeld bij kringloopwinkel Mini Manna, daar is een kringloop omgebouwd tot levensmiddelenzaak. "Het is chaotisch, maar mensen gaan hier met een glimlach naar buiten", zegt bedrijfsleider Tatjana van Braak. "Kinderen lopen met speelgoed weg. Daar doe je het allemaal voor."

Gemeente denkt mee
Op het gemeentehuis denken ze mee. Het regelen van identiteitskaarten, bankpassen en zorgverzekeringen voor vluchtelingen, blijkt in de praktijk een tijdrovende klus. De gemeente heeft een busje voor vervoer beschikbaar gesteld. Eén keer per dag kunnen mensen dan boodschappen doen in Winterswijk. De chauffeur is een vrijwilliger van Automaatje. Tegen kostprijs haalt en brengt hij de mensen vanaf de Twee Bruggen naar Winterswijk.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Kerktoren kleurt geel-blauw voor Oekraïne

De Catherinakerk in het centrum van Doetinchem kleurt vanaf dinsdag elke avond geel-blauw als steunb...

Oekraïens volkslied klinkt in Doetinchem

Honderden leden van Achterhoekse mannenkoren hebben zaterdag om klokslag 12.00 uur gezamenlijk het O...

Rus leidt een Oekraïens orkest in Ulft

Op uitnodiging van Phion, voorheen bekend als het Gelders Orkest, spelen musici uit Oekraïne vrijda...

Winterswijk voldoet aan 'dringend beroep' van COA

Winterswijk houdt voorlopig vijfhonderd vluchtelingen in het azc en voldoet daarmee aan een 'dringen...

Asielzoekers verruilen De Betteld in Zelhem voor Lochems hotel

De vijftig alleenstaande jonge asielzoekers die verblijven in groepsaccomodatie De Betteld in Zelhem...

Doetinchemse hulpactie op weg naar Polen

Vanuit Doetinchem zijn vrijdagochtend een aantal vrijwilligers vertrokken richting de Pools-Oekraïe...