Ulft, Netherlands

Gevluchte families op Winterswijkse camping

De Winterswijkse Uitdaging, zo heet het project waarbij gevluchte Oekraïners een onderkomen krijgen in het dorp. In Winterswijk worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen op een camping, waar meerdere vrijwilligers helpen met de opvang.
Tim Rondeel | 18 maart 2022 16:48 | Aangepast op 18 maart 2022 16:48
Drie teamleden van het project zitten bij elkaar. Onder hen voormalig campingeigenaar Mark van Dam. Hij verkocht zijn camping twee weken geleden en besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan het regelen van onderdak voor vluchtelingen. "Het is prachtig hoe iedereen zich inspant", zegt Van Dam tegenover Omroep Gelderland. Hij lacht met een afgemeten glimlach en vertelt: "Het is vreselijk dat we dit moeten doen, maar wel mooi hoe iedereen er dan voor gaat als team." In het zenuwcentrum van de operatie, midden in het dorp, zijn de andere twee vrijwilligers druk bezig met bellen. "Als u maar één plek vrij heeft en u vindt het goed dat er vluchtelingen komen uit Oekraïne, dan kunnen we dat regelen", zegt een van hen.

Ze maken onderscheid tussen ondernemers die een ruimte beschikbaar stellen of gezinnen die mensen in hun huis opnemen. "Bij gezinnen gaan we dan soms nog wel even langs om te vragen of ze weten waar ze aan beginnen", vervolgt de vrijwilliger. "Het is ingrijpend en belangrijk dat mensen die de opvang regelen, het een tijdje volhouden. Wij geven uiteindelijk advies en zijn een soort vraagbaak bij problemen." In de hele Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt momenteel onderdak gezocht voor tweeduizend vluchtelingen, dat komt neer op ongeveer tweehonderd per gemeente.

Hartverscheurend
De nood is hoog en de trauma’s die kinderen opliepen zijn hartverscheurend. "Als mijn kinderen een auto of vliegtuig horen, dan zeggen ze: 'oh mama, kijk, een bom'. Ik zeg dan: 'Nee, dat is gewoon een auto of een vliegtuig'", zegt Galina Nazartsjuk. Haar gezin is verscheurd door de oorlog in haar thuisland. "Ik ben met mijn twee kinderen en schoonouders hier", zegt ze. "Mijn man is nog in Kiev. Hij zit nu in het leger om de stad te verdedigen." Op het park, waar de Oekrainse familie zit, zijn in allerijl tien chalets klaargemaakt voor de opvang. Ook de dertienjarige Ilona zit in een chalet: "Ja, het is klein voor ons drieën. Maar we zijn enorm dankbaar dat we hier kunnen en mogen zijn."

'Lachende kinderen, daar doe je het voor'
Regelen gaat niet alleen van achter een bureau. Van Dam kijkt geregeld bij kringloopwinkel Mini Manna, daar is een kringloop omgebouwd tot levensmiddelenzaak. "Het is chaotisch, maar mensen gaan hier met een glimlach naar buiten", zegt bedrijfsleider Tatjana van Braak. "Kinderen lopen met speelgoed weg. Daar doe je het allemaal voor."

Gemeente denkt mee
Op het gemeentehuis denken ze mee. Het regelen van identiteitskaarten, bankpassen en zorgverzekeringen voor vluchtelingen, blijkt in de praktijk een tijdrovende klus. De gemeente heeft een busje voor vervoer beschikbaar gesteld. Eén keer per dag kunnen mensen dan boodschappen doen in Winterswijk. De chauffeur is een vrijwilliger van Automaatje. Tegen kostprijs haalt en brengt hij de mensen vanaf de Twee Bruggen naar Winterswijk.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Omwonenden gemeentehuis Bronckhorst starten petitie tegen komst asielopvang

Omwonenden van het gemeentehuis in Hengelo zijn een petitie gestart waarin ze vragen om opnieuw te k...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Bronckhorst gaat tachtig jonge vluchtelingen opvangen naast gemeentehuis

De gemeente Bronckhorst gaat een opvang voor jonge vluchtelingen realiseren naast het gemeentehuis i...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...