Ulft, Netherlands

 

Gevluchte families op Winterswijkse camping

De Winterswijkse Uitdaging, zo heet het project waarbij gevluchte Oekraïners een onderkomen krijgen in het dorp. In Winterswijk worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen op een camping, waar meerdere vrijwilligers helpen met de opvang.
Tim Rondeel | 18 maart 2022 16:48 | Aangepast op 18 maart 2022 16:48
Drie teamleden van het project zitten bij elkaar. Onder hen voormalig campingeigenaar Mark van Dam. Hij verkocht zijn camping twee weken geleden en besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan het regelen van onderdak voor vluchtelingen. "Het is prachtig hoe iedereen zich inspant", zegt Van Dam tegenover Omroep Gelderland. Hij lacht met een afgemeten glimlach en vertelt: "Het is vreselijk dat we dit moeten doen, maar wel mooi hoe iedereen er dan voor gaat als team." In het zenuwcentrum van de operatie, midden in het dorp, zijn de andere twee vrijwilligers druk bezig met bellen. "Als u maar één plek vrij heeft en u vindt het goed dat er vluchtelingen komen uit Oekraïne, dan kunnen we dat regelen", zegt een van hen.

Ze maken onderscheid tussen ondernemers die een ruimte beschikbaar stellen of gezinnen die mensen in hun huis opnemen. "Bij gezinnen gaan we dan soms nog wel even langs om te vragen of ze weten waar ze aan beginnen", vervolgt de vrijwilliger. "Het is ingrijpend en belangrijk dat mensen die de opvang regelen, het een tijdje volhouden. Wij geven uiteindelijk advies en zijn een soort vraagbaak bij problemen." In de hele Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt momenteel onderdak gezocht voor tweeduizend vluchtelingen, dat komt neer op ongeveer tweehonderd per gemeente.

Hartverscheurend
De nood is hoog en de trauma’s die kinderen opliepen zijn hartverscheurend. "Als mijn kinderen een auto of vliegtuig horen, dan zeggen ze: 'oh mama, kijk, een bom'. Ik zeg dan: 'Nee, dat is gewoon een auto of een vliegtuig'", zegt Galina Nazartsjuk. Haar gezin is verscheurd door de oorlog in haar thuisland. "Ik ben met mijn twee kinderen en schoonouders hier", zegt ze. "Mijn man is nog in Kiev. Hij zit nu in het leger om de stad te verdedigen." Op het park, waar de Oekrainse familie zit, zijn in allerijl tien chalets klaargemaakt voor de opvang. Ook de dertienjarige Ilona zit in een chalet: "Ja, het is klein voor ons drieën. Maar we zijn enorm dankbaar dat we hier kunnen en mogen zijn."

'Lachende kinderen, daar doe je het voor'
Regelen gaat niet alleen van achter een bureau. Van Dam kijkt geregeld bij kringloopwinkel Mini Manna, daar is een kringloop omgebouwd tot levensmiddelenzaak. "Het is chaotisch, maar mensen gaan hier met een glimlach naar buiten", zegt bedrijfsleider Tatjana van Braak. "Kinderen lopen met speelgoed weg. Daar doe je het allemaal voor."

Gemeente denkt mee
Op het gemeentehuis denken ze mee. Het regelen van identiteitskaarten, bankpassen en zorgverzekeringen voor vluchtelingen, blijkt in de praktijk een tijdrovende klus. De gemeente heeft een busje voor vervoer beschikbaar gesteld. Eén keer per dag kunnen mensen dan boodschappen doen in Winterswijk. De chauffeur is een vrijwilliger van Automaatje. Tegen kostprijs haalt en brengt hij de mensen vanaf de Twee Bruggen naar Winterswijk.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Zelhem blijkt warm bad voor vluchtelingen

Omwonden van een noodopvang voor minderjarige vluchtelingen op camping De Betteld in Zelhem wisten n...

VNOG bereidt zich voor op verder opschalen

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is hard op weg om de eerste tweeduizend opvangp...

Stacaravans voor vluchtelingen in Vierakker

Bronckhorst plaatst zeven stacaravans voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Vierakker. Na ...

Vluchtelingenwerk in Ulft zoekt vrijwilligers

Vluchtelingenwerk in Ulft komt handen tekort om vluchtelingen te helpen om hun plek te vinden in de ...

Oorlog Oekraïne leidt tot rel in Winterswijk

Een motie voor steun aan twee steden in de Oekraïne in de gemeenteraad van Winterswijk ontaardde do...

Plek voor vluchtelingen uit Oekraïne in kapel

Oekraïners die de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht ontmoeten elkaar sinds deze week in de Dri...