Ulft, Netherlands

Gerritsen begint nog geen procedure tegen Montferland: ‘Eerst een gesprek’

Zelfstandig raadslid Joost Gerritsen begint voorlopig geen juridische procedure tegen de gemeente Montferland. Hij liet door een advocaat onderzoeken of de procedure rond de benoeming van de nieuwe wethouder nietig kan worden verklaard. Gerritsen wil eerst in gesprek met de burgemeester en griffier alvorens hij daadwerkelijk een procedure start en het in de gemeenteraad bespreekt.
Bart Sollman | 19 februari 2024 12:58 | Aangepast op 19 februari 2024 12:58
Hoe zat het nou ook alweer? Joost Gerritsen was één van de drie kandidaten om de nieuwe wethouder van Montferland te worden. Tijdens de vergadering waarin de wethouder gekozen werd, werd Gerritsen pas ná zijn speech verteld dat hij niet benoembaar was vanwege een integriteitsprobleem. De commissie benoembaarheid wees op het rapport van Bureau Berenschot waarin zou worden gerept van een ‘integriteitsprobleem’, maar Berenschot zelf zegt dat er juist géén beletsel is gevonden.

Gerritsen was eigenaar van café De Pluum in Stokkum waar hij appartementen van heeft gemaakt. Die appartementen zijn vervolgens verkocht. “Aan de zijgevel zitten ramen met hr++ glas, zoals op de bouwtekening staat, en die thermopane ruiten moet ik nu vervangen door brandwerend glas”, zegt hij. “Maar dat is geen integriteitsprobleem? Dan denk je gelijk aan ernstige vergrijpen. Sterker nog, het is me nog niet eens duidelijk of dat glas überhaupt een probleem is." Gerritsen heeft naar eigen zeggen namelijk precies voldaan aan de verstrekte bouwvergunning.

'Naam zuiveren'
“Ik wil nu heel graag mijn naam zuiveren. Op welke manier dan ook. Als het met een gesprek opgelost kan worden is dat heel mooi, maar als het niet anders kan volgen er andere stappen”, zegt Gerritsen. Op 22 februari vindt het gesprek tussen Harry de Vries, Arend Meijer en Gerritsen plaats. “Dat gesprek ga ik positief in. Ik heb aangegeven als wethouder oplossingsgericht te willen denken en dat wil ik ook in het gesprek doen. Ze zijn als gemeente natuurlijk ook niet blij met de ontstane situatie.” Gerritsen gaat onder andere met een positief gevoel het gesprek in omdat hij zich gesterkt voelt door de brief van een advocaat die hem gelijk geeft, en de conclusies van het onafhankelijke onderzoek van Berenschot.

'Ongelukkig verlopen'
“Naar mijn gevoel is de raad onvolledig geïnformeerd en heeft de raad tijdens de stemming blind moeten vertrouwen op het oordeel ‘onbenoembaar’ van de commissie, en dat blijkt ook al uit het feit dat er al stembriefjes waren gemaakt waarop mijn naam niet meer stond”, laat Gerritsen in een mail weten. “Ik ben hier nog steeds pissig over.” Of hij wil dat de hele procedure nu opnieuw plaatsvindt? Gerritsen: “Dat moeten we denk ik ook niet willen. Het is allemaal gewoon echt heel ongelukkig verlopen. Als ik op tijd was ingelicht, was er niks aan de hand geweest.”

Griffier Arend Meijer wil weinig over de kwestie kwijt: "Ik weet inderdaad dat er een gesprek plaatsvindt, en het zou goed kunnen dat dat op 22 februari is. Maar het is iets tussen meneer Gerritsen en ons, ik vind niet dat ik aan REGIO8 moet vertellen hoe ik dat gesprek in ga."

Lees meer over:

Wethouder|Montferland|

Lees ook

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...

Van overval op een gemeentehuis naar eigen straat in Montferland

Montferland heeft grootse bouwplannen en daar horen ook nieuwe straatnamen bij. Inwoners konden stra...

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland...