Ulft, Netherlands

Gedupeerde wil verbetering bij gemeenten

Meerdere gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire wachten nog altijd op compensatie en zitten daardoor in grote onzekerheid, vertelt gedupeerde Kristel de Waal uit Westendorp. Zelf zit ze ook in de wachtkamer, maar ze hoopt ondertussen in haar functie bij Stichting Lotgenotencontact mede-getroffenen te helpen.
Tim Rondeel | 13 mei 2022 16:53 | Aangepast op 13 mei 2022 16:53
"Dit is niet bevorderlijk voor het herstel van de ouders", aldus De Waal over het uitblijven van compensatie. "Er is een hele grote groep ouders die nog steeds geen dertigduizend euro heeft gehad en die daardoor in een hele schrijdende situatie terecht komen." Enkele ouders die ze gesproken heeft in haar rol als ervaringsdeskundige in Oude IJsselstreek staan nog steeds op de wachtlijst voor de vergoeding en komen zo verder in de problemen. "Er staan schuldeisers op de stoep omdat ze geen pauzeknop hebben op die schuld", schetst de Westendorpse de situaties. "Sommige ouders zitten al vanaf 2008, 2009 in de strijd met de overheid. Elk jaar dat het langer duurt is te lang. Voor de buitenwereld is het echt: "het is toch klaar?" Maar het is niet klaar."

De familie De Waal, die zelf al gedeeltelijk gecompenseerd zijn, is nog steeds verwikkeld in een bezwaarprocedure bij de commissie werkelijke schade. Deze commissie bepaalt of de gedupeerde ouders extra kosten gemaakt hebben door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Naast haar eigen strijd, hoort ze als ervaringsdeskundige ook veel schrijnende verhalen. "Ouders dreigen het huis uit gezet te worden of verzekeringen niet meer kunnen te betalen", aldus de gedupeerde. "Dan springen we acuut in en dan is het fijn dat je korte lijnen hebt en daarin toch de juiste deuren kan openen."

Oproep aan gemeenten
Ook gemeenten in de Achterhoek kunnen de gedupeerde ouders in haar ogen beter helpen: "Ga proactief ouders benaderen en ga lotgenotenbijeenkomsten organiseren die zijn zeer waardevol." Volgens de ervaringsdeskundige zijn dit soort avonden ook goed voor de gemeenten zelf. "Je pakt signalen op waar ouders tegenaan lopen en daardoor kan je de dienstverlening verbeteren", aldus De Waal. "En voor ouders is het heel waardevol in het proces van het herstel."

Wachten op uitsluitsel
Vijf maanden wacht De Waal nu op uitsluitsel van de commissie werkelijke schade. De Westendorpse ziet het ondertussen als bewust vertragen en ziet het ook bij andere ouders gebeuren: "Het lijkt een beetje een beleid dat de belastingdienst hoopt dat wij opgeven, en dat is wat ik zelf voel maar ook wat ik van andere ouders inmiddels hoor."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

gedupeerde|toeslagenaffaire|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26