Ulft, Netherlands

Fractievoorzitters politieke vrijstaat Montferland moeten in spiegel kijken

COMMENTAAR | Politiek Montferland staat in brand. Of beter: staat wéér in brand. Nu is wethouder Henk Groote opgestapt en ongeacht de oorzaak, de gemeente maakt aanspraak op de discutabele kwalificatie van bananenrepubliek.
Domien Esselink | 23 november 2023 12:07 | Aangepast op 23 november 2023 12:07
De fractievoorzitters van de politieke partijen en het college van Montferland komen donderdagavond in een spoedoverleg bij elkaar. Dat zogenaamde presidium buigt zich over de ontstane politieke situatie in de gemeente, na het ontslag van wethouder Groote.

De wethouder houdt de eer aan zichzelf na een onderzoek in de kwestie ’s-Heerenberg-Oost. Heeft Rob Mos nu wel of niet informatie achtergehouden? De al eerder aan de kant geschoven wethouder en huidige voorman van Helder beticht Groote van leugens en diende een motie van wantrouwen in, die is aangehouden tot de volgende raadsvergadering over een week.

De uitkomst van het onderzoek ligt er en Groote pleit zichzelf vrij (‘Ik ben geen leugenaar. Ze kunnen alles van me zeggen, maar niet dat ik niet integer ben. Dat heeft het onderzoek uitgewezen’). Mos houdt er een andere lezing op na, namelijk dat Groote ‘niet juist heeft gehandeld’.

Hoe het ook zij, Lijst Groot Montferland (LGM) moet met een opvolger voor Groote op de proppen komen, in de wetenschap dat er in deze periode al twee wethouders (Mos en Groote) zijn gesneuveld. En in de periode daarvoor óók de burgemeester; Peter de Baat had de gemeenteraad niet in de hand, kon de boel niet managen, meldde zich ziek en stapte uiteindelijk op.

Zijn opvolger Harry de Vries weet de kikkers aanvankelijk nog aardig in de kruiwagen te houden, maar komt ook steeds meer onder vuur te liggen. Na een eerdere middelvinger van Freddy van Dijken (D66), al dan niet quasi-serieus, wordt hij ook op sociale media op infantiele en respectloze wijze bestookt door Joost Gerritsen. Het uit LGM gestapte raadslid, die als eenmansfractie verder is gegaan, neemt de burgemeester de maat als ‘gast in de gemeente’ en lijkt hem te betichten van partijpolitiek (‘Lang leve het CDA’).

Of het nu om de middelvinger gaat, de aantijgingen op sociale media, de ordinaire scheldpartijen in de gemeenteraad tussen bijvoorbeeld Van Dijken en John Teunissen (CDA), er ligt één rode draad onder: de politici in Montferland zijn ordinaire straatvechters. Ze kunnen zich niet neerleggen bij een ongewenst, afgehamerd voorstel in de raadszaal en proberen op álle mogelijke manieren hun gelijk te halen. Alle politieke mores zijn in Montferland overboord gegooid. Montferland wordt in de regio misschien nog niet gezien als bananenrepubliek, maar wel als een politieke vrijstaat waarin de raadsleden vechtend over straat gaan.

Er rust een grote verantwoordelijkheid op het presidium van donderdagavond, want het gaat om véél meer dan alleen het ontslag van een wethouder. De staat van politiek Montferland is in het geding. De fracties moeten weer terug naar de politieke basis, met fatsoen en respect. Anders is de gemeenteraad door geen enkele burgemeester te besturen. Laat alle fractievoorzitters een spiegel meenemen, zodat ze er tijdens het overleg eens goed in kunnen kijken. Een goed en respectabel politiek klimaat begint bij henzelf.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Montferland|Politiek|

Lees ook

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Gerritsen begint nog geen procedure tegen Montferland: ‘Eerst een gesprek’

Zelfstandig raadslid Joost Gerritsen begint voorlopig geen juridische procedure tegen de gemeente Mo...

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrij...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalig...