Ulft, Netherlands

Fractievoorzitters politieke vrijstaat Montferland moeten in spiegel kijken

COMMENTAAR | Politiek Montferland staat in brand. Of beter: staat wéér in brand. Nu is wethouder Henk Groote opgestapt en ongeacht de oorzaak, de gemeente maakt aanspraak op de discutabele kwalificatie van bananenrepubliek.
Domien Esselink | 23 november 2023 12:07 | Aangepast op 23 november 2023 12:07
De fractievoorzitters van de politieke partijen en het college van Montferland komen donderdagavond in een spoedoverleg bij elkaar. Dat zogenaamde presidium buigt zich over de ontstane politieke situatie in de gemeente, na het ontslag van wethouder Groote.

De wethouder houdt de eer aan zichzelf na een onderzoek in de kwestie ’s-Heerenberg-Oost. Heeft Rob Mos nu wel of niet informatie achtergehouden? De al eerder aan de kant geschoven wethouder en huidige voorman van Helder beticht Groote van leugens en diende een motie van wantrouwen in, die is aangehouden tot de volgende raadsvergadering over een week.

De uitkomst van het onderzoek ligt er en Groote pleit zichzelf vrij (‘Ik ben geen leugenaar. Ze kunnen alles van me zeggen, maar niet dat ik niet integer ben. Dat heeft het onderzoek uitgewezen’). Mos houdt er een andere lezing op na, namelijk dat Groote ‘niet juist heeft gehandeld’.

Hoe het ook zij, Lijst Groot Montferland (LGM) moet met een opvolger voor Groote op de proppen komen, in de wetenschap dat er in deze periode al twee wethouders (Mos en Groote) zijn gesneuveld. En in de periode daarvoor óók de burgemeester; Peter de Baat had de gemeenteraad niet in de hand, kon de boel niet managen, meldde zich ziek en stapte uiteindelijk op.

Zijn opvolger Harry de Vries weet de kikkers aanvankelijk nog aardig in de kruiwagen te houden, maar komt ook steeds meer onder vuur te liggen. Na een eerdere middelvinger van Freddy van Dijken (D66), al dan niet quasi-serieus, wordt hij ook op sociale media op infantiele en respectloze wijze bestookt door Joost Gerritsen. Het uit LGM gestapte raadslid, die als eenmansfractie verder is gegaan, neemt de burgemeester de maat als ‘gast in de gemeente’ en lijkt hem te betichten van partijpolitiek (‘Lang leve het CDA’).

Of het nu om de middelvinger gaat, de aantijgingen op sociale media, de ordinaire scheldpartijen in de gemeenteraad tussen bijvoorbeeld Van Dijken en John Teunissen (CDA), er ligt één rode draad onder: de politici in Montferland zijn ordinaire straatvechters. Ze kunnen zich niet neerleggen bij een ongewenst, afgehamerd voorstel in de raadszaal en proberen op álle mogelijke manieren hun gelijk te halen. Alle politieke mores zijn in Montferland overboord gegooid. Montferland wordt in de regio misschien nog niet gezien als bananenrepubliek, maar wel als een politieke vrijstaat waarin de raadsleden vechtend over straat gaan.

Er rust een grote verantwoordelijkheid op het presidium van donderdagavond, want het gaat om véél meer dan alleen het ontslag van een wethouder. De staat van politiek Montferland is in het geding. De fracties moeten weer terug naar de politieke basis, met fatsoen en respect. Anders is de gemeenteraad door geen enkele burgemeester te besturen. Laat alle fractievoorzitters een spiegel meenemen, zodat ze er tijdens het overleg eens goed in kunnen kijken. Een goed en respectabel politiek klimaat begint bij henzelf.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Montferland|Politiek|

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Bronckhorst wijst vier plekken aan voor nieuwe bedrijventerreinen

Plattelandsgemeente Bronckhorst wil meer ruimte creëren voor bedrijven, tot 2040 gaat het om zestien...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Ontslagen wethouders van Berkelland blijven achter gewraakte actie 'staan'

De drie ontslagen wethouders in Berkelland lijken dinsdag na de politieke rel terug te keren. De gem...