Ulft, Netherlands

Formatie met Lokaal Belang Montferland

Nu het CDA uit de formatie is gestapt richten Helder, Lijst Groot Montferland en de PvdA hun pijlen op een andere vierde partij om een ruime meerderheid te realiseren in de gemeenteraad. De beoogde partij is Lokaal Belang Montferland (LBM) met drie zetels.
Charlotte van de Kant | 13 mei 2022 16:29 | Aangepast op 13 mei 2022 16:29
De vier partijen praten vrijdag met elkaar. Eerder deze week heeft er al een gesprek plaatsgevonden. Volgens formateur Arthur Boone is er gekeken of de partijen elkaar kunnen vinden en dat lijkt nu wel zo te zijn. “Het lijkt een goede optie te zijn”, zegt de formateur. De partijen Helder, Lijst Groot Montferland en de PvdA zijn, nadat CDA afhaakte als gevolg van de tegenstellingen over industrieterrein DocksNLD2, op zoek gegaan naar een vierde partij. "Wij zijn er geen voorstander van om met een hele krappe meerderheid een coalitie te vormen", zei PvdA-raadslid Ingrid Wolsing onlangs.

De partij van fractievoorzitter John van Schriek heeft drie zetels en daarmee komt de coalitie op een meerderheid van zestien zetels. In totaal zijn in Montferland 25 zetels. Lokaal Belang Montferland zat inzake de 'dozendiscussie' (DocksNLD2) op dezelfde lijn met het CDA en werd al in een vroeg stadium door informateur Bert Berghoef uit de formatie gehaald. Ondanks die tegenstelling met LGM, Helder en PvdA neemt LBM nu weer deel aan de gesprekken. Van Schriek wil niet reageren en verwijst door naar formateur Arthur Boone.

DocksNLD
Net als bij het CDA zal ook bij Lokaal Belang Montferland DocksNLD2 dus het meest belangrijke dossier tijdens de besprekingen zijn. Van Schriek gaf eerder aan dat het niet door laten gaan van DocksNLD2 geen discussiepunt is. "We hebben geïnvesteerd en als we dat loslaten missen we ook een hele hoop inkomsten", aldus van Schriek op 4 mei van dit jaar.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

formatie|

Lees ook

Oppositie hekelt formatie in Berkelland

De nieuwe gemeenteraad van Berkelland heeft dinsdagavond ingestemd met het coalitieakkoord. Wel plaa...

BBB-HMV klaagt over proces informateur

De Aaltense fractie BBB-HMV heeft een klacht ingediend over het proces dat informateur Hans Martijn ...

CDA stapt uit de formatie in Montferland

Het CDA stapt uit de coalitiebesprekingen in de gemeente Montferland. Dat is de conclusie na een ges...

DocksNLD splijtzwam bij formatiegesprekken

De fracties van de PvdA, Lijst Groot Montferland, Helder en het CDA starten zaterdag met de gesprekk...

Van Haaren wordt formateur in Bronckhorst

Voormalig wethouder Marijke van Haaren wordt formateur in de gemeente Bronckhorst. Na het doorlopen ...

Ook VVD geen rol in Montferlandse coalitie

Informateur Bert Berghoef adviseert de gemeenteraad van Montferland om met Helder, Lijst Groot Montf...