Ulft, Netherlands

Fabio en Henk helpen Doetinchemse in de tuin

Rita Willemsen uit Doetinchem kan niet meer zelf in de tuin werken vanwege armletsel dat ze twee jaar geleden overhield toen ze haar nek brak bij een val van de trap. Gelukkig zijn daar tuinmannen Fabio en Henk, die haar tuin nu netjes maken.
Sterre | 28 juni 2022 14:59 | Aangepast op 28 juni 2022 14:59
De tuinmannen komen via het project Sociaal Tuinieren. "Mensen die hun tuin niet meer kunnen onderhouden, schamen zich daar vaak voor", vertelt Manuela Schreurs van de Stadswerkplaats in Doetinchem, de organisatie achter Sociaal Tuinieren. "Met een opgeknapte tuin maken zij weer makkelijker een praatje met hun buren en kruipen ze uit een sociaal isolement. Het is fijn dat wij daar een bijdrage aan kunnen leveren." Het initiatief koppelt vrijwilligers aan inwoners die zelf niet in staat zijn om de tuin te onderhouden. Wat ooit begon als een pilot is uitgegroeid tot een project waarbij nu vijftig tuinen zijn aangesloten.

Dat de overwoekerde tuinen nu worden aangepakt, is goed voor de hele buurt. "Er kwamen klachten binnen over een wildgroei aan onkruid dat zich verspreidde door andere tuinen. Dan hebben we het niet over wat groen tussen de tegels, maar complete oerwouden", aldus Manuela. Na onderzoek bleek vaak dat de bewoner zijn of haar tuin wel wil onderhouden, maar hier simpelweg niet toe in staat is. Dit wordt eerst uitvoerig gecontroleerd.

'Niet bij iedereen aan de slag'
Schreurs legt uit hoe de screening werkt: "We gaan niet zomaar bij iedereen aan de slag, je moet er echt voor in aanmerking komen. Het heeft niet alleen te maken met je fysieke toestand, maar ook met de geestelijke gezondheid, financiële middelen en het wel of niet hebben van een vangnet van vrienden of familie. Daarnaast moet je ook worden doorverwezen door een buurtcoach of begeleider."

Wachtlijst
Nog niet iedereen die in aanmerking komt kan worden geholpen. Er staan momenteel zeven tuinen op de wachtlijst. Volgens Manuela is alle hulp daarom welkom. Er zijn er wel een aantal punten waaraan vrijwilligers moeten voldoen: "In tegenstelling tot wat iedereen denkt, hoef je geen uitvoerige kennis van tuinieren te hebben. Het belangrijkste is dat je iets voor de maatschappij wil betekenen en goed met mensen overweg kunt."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

tuinieren|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45