Ulft, Netherlands

'Eyeopener dat opruimen drugslabs zoveel geld en werk kost'

De Achterhoek kreeg woensdagmiddag bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie. Ze werd in Groenlo al wandelend door verschillende betrokkenen bijgepraat over de aanpak van ondermijning en de zorgen over deze vorm van georganiseerde criminaliteit.
Redactie REGIO8 | 15 december 2022 09:45 | Aangepast op 15 december 2022 09:45
"Ik ben erg onder de indruk van wat hier nu gezamenlijk al wordt gedaan tegen ondermijning", laat Yeşilgöz weten bij Omroep Gelderland. Ze had precies een uur de tijd voor het bezoek in Groenlo. Voor dat uur is een strak programma gepland om haar zoveel mogelijk te vertellen over wat er in de regio allemaal gedaan wordt en wat er nog nodig is met betrekking tot ondermijning. Ook al vriest het behoorlijk, de zon schijnt volop, dus de geplande wandeling met de minister gaat gewoon door.

Na een warm welkom bij zorgerf Gastenhook door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre gaat de minister al wandelend in gesprek met onder andere erfcoaches. Zij helpen en adviseren bij het transformeren van boerenbedrijven naar andere bestemmingen. Leegstaande boerderijen zijn vaak een interessant doelwit voor criminelen.

Meer dan een miljard euro
In de Achterhoek zijn de afgelopen jaren dan ook al een aantal drugslabs opgerold, die gevestigd waren in bijvoorbeeld leegstaande schuren. "Criminaliteit is natuurlijk niet alleen iets van de grote stad, maar ook van het platteland. Het was voor mij wel een eyeopener om te horen wat een drugslab voor een gevolgen voor gemeenten kan hebben. Wij denken alleen, ha fijn, criminelen opgepakt, maar we zien niet wat voor werk er daarna nog is. Er zijn vaak giftige stoffen bij vrijgekomen, de grond kan vervuild zijn en wie betaalt dat opruimen? Het kost gemeenten vaak handen vol geld en gedoe."

‘Meer blauw op straat’
Ook is de minister onder de indruk van wat er nu al in de Achterhoek gebeurt om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. "Ik vind het bijzonder en mooi om te zien dat er hier al zoveel wordt samengewerkt om ondermijning tegen te gaan. En ook komt er de komende tijd extra geld voor beschikbaar vanuit het Rijk. We hebben nog nooit zoveel geld vrij gemaakt voor de georganiseerde misdaad, meer dan een miljard. Niet alleen voor preventie, maar ook voor meer blauw op straat."

Lange adem
Burgemeester Bronsvoort is blij met het bezoek van de minister. "Dat toont betrokkenheid. We hebben haar in dat uur zoveel mogelijk verteld en laten zien wat hier speelt. Ze heeft met veel mensen uit de praktijk gesproken. De bestrijding van ondermijning is en blijft wel een proces van een hele lange adem. Maar we hebben dit allemaal heel hoog op de agenda staan."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Duitsland wil criminaliteit uit Nederland aanpakken met politiecentrum in grensregio

Plofkraken, drugshandel en reizende illegale vreemdelingen. Bekende fenomenen die zich de afgelopen ...

Weerboer Gerrit ziet een weekend met twee gezichten tegemoet

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...