Ulft, Netherlands

Europese prijs steeds dichterbij voor Stadsboerin Doetinchem, toekomst nog onzeker

Stadsboerin Doetinchem staat in de finale van de ARIA-prijs, een plattelandsprijs van de Europese Unie. Het initiatief is één van de kanshebbers in de categorie sociaal economische projecten. Nu de finale is bereikt, mogen ze zich opmaken voor een bijzondere gala-avond in Brussel.
Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 10 november 2023 14:45 | Aangepast op 10 november 2023 14:45
“Het was echt een super mooie verrassing”, vertelt bestuurdster van Stadsboerin Ellen Willems. “Ik zag het echt niet aankomen. We waren wel genomineerd, dat was al fijn, maar de finale is natuurlijk al helemaal fantastisch.” Als enige Nederlandse inzending is Stadsboerin genomineerd voor haar sociale plattelandsproject. Het Doetinchemse project werd gekozen uit vele initiatieven die ondersteund worden door Europese subsidie.

De Doetinchemse voedseltuin trekt ieder jaar vele bezoekers en organiseert vele activiteiten voor jong en oud. Het project begon in 2019 als ontmoetingsplek om mensen met zeer verschillende achtergronden samen in de natuur te laten werken. Willems ziet de finaleplek als kans om haar verhaal aan nog meer mensen te vertellen. “Stadsboerin is meer dan alleen deze plek”, legt Willems uit. “Het is ook een visie op hoe je met elkaar en de natuur omgaat. Dit willen we graag op andere plekken vertellen en als dat op deze manier in Europa kan is natuurlijk fantastisch.”

Onzekere periode
Ondanks de finaleplek in Europa, kent Stadsboerin een onzekere tijd. Met de verkoop van de Kruisberg is het voor de boerderij nog altijd onbekend waar hun op staan te wachten met de nieuwe eigenaar in aantocht. “Ik hoor wel eens wat en heb er weleens een gesprek over, maar concreet is het nog steeds niet”, vertelt Willems. “Het is voor ons nog steeds onzeker of we blijven en als dat wel zo is, hoe we dan blijven.”

Weinig goede alternatieven
Alternatieven zijn lastig te vinden volgens Willems. Wel krijgt ze regelmatig tips en aanbiedingen om de voedseltuin eventueel naar te verplaatsen, maar een soortgelijke locatie met zulke vruchtbare grond is lastig te vinden. Daarnaast ziet ze het project liever absoluut niet vertrekken uit Doetinchem. “Stadsboerin hoort bij de Kruisberg en hoort tegen Doetinchem aan”, beschrijft Willems. “Het is voor de Doetinchemmers, dus we willen hier gewoon blijven.”

Opgeheven hoofd
Toch gaat Willems met haar collega's van Stadsboerin met opgeheven hoofd richting Brussel. De winnaar wordt bepaald door middel van een stemronde die al geopend is. Willems ziet dat het leeft in haar omgeving. “Het voelt een beetje als een warm bad”, schetst Willems. “Ik zag zelfs al zinnen als: ’Help Stadsboerin Europa in’, dus dat is natuurlijk super fijn. Ik heb heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap in eigen huis niet voorbij hekkensluiter Jong FC Utrecht

De Graafschap heeft vrijdagavond een modderfiguur geslagen in aanloop naar de play-offs om promotie ...

Straf voor De Graafschap, geen uitsupporters mee naar FC Emmen

De Graafschap heeft, opnieuw, een straf gekregen van voetbalbond KNVB vanwege het gedrag van de eige...

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...