Ulft, Netherlands

Elver brengt nieuw leven aan de kerk van Nieuw-Wehl

Een jaar na de aftrap van de grootschalige verbouwing van zorginstelling Elver voor mensen met een verstandelijke beperking is vrijdag de nieuwe dagbestedingslocatie Hof van Heden geopend. Daarmee heeft de kerk in Nieuw-Wehl na vijf jaar een nieuwe invulling gekregen, een invulling waar het dorp zelf ook gebruik van kan maken.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 20 oktober 2023 15:09 | Aangepast op 20 oktober 2023 15:09
“Prachtig, een schitterende nieuwe locatie”, zegt Rob Balduk, activiteitenbegeleider bij Elver. “Een vernieuwde locatie moet ik eigenlijk zeggen, want de kerk is een heel mooi gebouw daarvoor.” Het had wel wat voeten in de aarde om alle cliënten een plek te geven in de kerk. “Je hebt de wensen van de dagbestedingsgroepen en je hebt de monumentale status van de kerk waardoor je aan alllerlei verplichtingen moet voldoen”, schetst Ric Engelberts, manager dagbesteding bij Elver. “We willen het ook zo mooi mogelijk laten, zoals het nu is.”

Vanuit Elver was het de wens om de maatschappelijke functie van de voormalige kerk te behouden voor hun dorpsgenoten. “We hebben bewust alles op wielen gezet zodat we alles aan de kant kunnen zetten, dan kunnen we deze ruimte ook voor andere doeleinden gebruiken”, aldus Balduk. “Niet alleen voor Elver, maar ook voor het dorp als er een festiviteit is of wat dan ook. We kunnen heel veel voor elkaar betekenen en we kunnen elkaar op die manier alleen maar versterken.”

Trotse gebruikers
Ook de bewoners van Elver zijn tevreden over de nieuwe dagbestedingslocatie en kijken ernaar uit om aan de slag te gaan. “We zijn er heel blij mee”, aldus Quin. “Het is veel beter dan waar we eerst zaten.” Ook Yorick is erg te spreken over zijn nieuwe werkplek: “Het is heel mooi geworden, we gaan hier vooral bezig in de tuin en bloemen en zo planten.”

Knuffelruimte op het altaar
Naast de verschillende tuinen biedt Hof van Heden ook onderdak aan een dierengroep en is de plek van het voormalige altaar ingericht als ruimte voor de bewoners om met de dieren te knuffelen. “En in de voormalige sacristie, oftewel de kleedruimte van de pastoor, is de rust- en pauzeruimte voor dagbestedingsgroep Stal&zo”, zo laat de activiteitenbegeleider weten.

Bij Elver op het terras
Door een bijdrage van de Stichting Vrienden van Elver is ook een tuinkas aangebouwd. Daarnaast komt er in de loop van volgend jaar een terras aan de voorkant van de kerk en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de kas. “Dan kunnen ze kijken wat we allemaal verbouwen”, aldus Engelberts. “En rustig hier genieten van een bakje koffie of thee.” En wordt het drinken dan gebracht door een van de bewoners?: “Jazeker!”, laat Balduk weten. “Met een wakend oog van ons om te kijken of het allemaal goed gaat.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Kerk|Elver|Nieuw-Wehl|

Lees ook

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Paasboodschap vanuit de Gudulakerk in Lochem

Het is Pasen, wat reden is voor REGIO8 om dominee Paul Wansink de ruimte te geven voor een paasboods...

'Geslaagde' proef met landbouwsluizen rond Laag-Keppel, voor zomer besluit

De provincie vindt de proef met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel ‘geslaagd’. De resultaten zijn d...

Tranen vanwege afscheid van de Willibrorduskerk in Hengelo

Voor de allerlaatste keer kunnen gelovigen zondag terecht in de Sint Willibrorduskerk in Hengelo. He...

Bezorgde inwoners Nieuw-Wehl doen verhaal in Provinciehuis Gelderland

Een groep bezorgde inwoners uit Nieuw-Wehl heeft woensdag tijdens een vergadering van de Gedeputeerd...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...