Ulft, Netherlands

 

Eltense asperges in trek bij Nederlanders

Winfried Derksen uit Elten werd vorig jaar door de coronamaatregelen gedwongen om zijn asperges bij verschillende Nederlandse verkooppunten aan te bieden. Een jaar later zijn de Nederlanders weer volop aanwezig bij Spargel Derksen in de Duitse grensplaats, waar het seizoen van het witte goud al in maart van start ging.
Tim Rondeel | 29 april 2022 16:22 | Aangepast op 29 april 2022 16:22
“De Nederlandse mensen weten ons weer te vinden”, aldus aspergeteler Winfried. “Dat is wel anders dan verleden jaar toen de grens dicht was.” Destijds moesten Nederlanders een negatieve coronatest laten zien om de grens over te kunnen. Dat was reden voor de Duitse aspergeverkopers om de grens over te gaan. “We hadden toen drie verkooppunten in Nederland, maar daar was ons aanbod geringer”, schetst de aspergeboer de samenwerking. “We hadden daar gewoon geschilde asperges in twee soorten liggen. En hier verkopen we twaalf tot veertien soorten asperges, zodat iedereen één soort uitzoeken kan.”

Vorig jaar zag Derksen een definitieve samenwerking met de Nederlandse partijen nog zitten, maar de ervaring leerde dat de verkoop over de grens tegenviel. “Op de dag dat de grens weer open ging was de verkoop bij de drie verkooppunten zo goed als gestopt”, laat de Eltenaar weten. “Omdat de mensen het toch liever hier vers uit willen zoeken of iets anders kiezen zoals aardappelen of ham.”

Weer vroeg asperges in 2023?
Traditioneel begint het aspergeseizoen eind april, maar dit jaar werden de eerste groentes in maart al geoogst. Of dat volgend jaar weer mogelijk is, kan de Eltenaar nog niet zeggen. “Dat hangt van de Lieve Heer af", zegt Winfried. "Als hij in februari en begin maart de zon laat schijnen dan kan het ook zijn dat we de hele maand maart asperges hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Asperges|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Aspergeteler tegen wil buurt naar Kotten

Aspergeteler Harry Lubberink wil aan de Vosseveldseweg in de Winterswijkse buurtschap Kotten twee ag...