Ulft, Netherlands

Einde in zicht voor basisschool in Noordijk

De B. Tormijnschool in Noordijk sluit wegens een gebrek aan leerlingen noodgedwongen de deuren. Ondanks verschillende pogingen vanuit de medezeggenschapsraad om het leerlingenaantal op te krikken, moeten de kinderen na de zomervakantie op een andere school beginnen.
Serena Speet | 19 juni 2023 13:59 | Aangepast op 19 juni 2023 13:59
"Deze school is het hart van het dorp, de verbindende factor. Het is emotioneel als het doek dan valt", verzucht Marije Verbeek, locatiecoördinator. "Maar het leerlingenaantal zit na de zomervakantie op veertien, dat is onder de ondergrens." Het afgelopen jaar zijn volgens Verbeek veel leerlingen vertrokken naar andere scholen en ook in het personeel vonden de laatste jaren al veel wisselingen plaats: "Het team dat er nu zit, is dit schooljaar pas begonnen. We hadden wel gehoopt en gedacht dat we langer konden blijven werken dan één schooljaar." Ook het Kindcentrum, dat bestond uit de basisschool in samenwerking met de kinderopvang, het peuterwerk en de buitenschoolse opvang, zal verder moeten onder een andere vlag.

De medezeggenschapsraad van de Noordijkse basisschool heeft alles op alles gezet om het leerlingenaantal te verhogen. Ook een laatste poging, een extern onderzoek naar het Fonk-concept, waarmee de school verder kon gaan als natuurschool, bleek tevergeefs. Verbeek: "De sluiting kwam voor veel ouders en het personeel niet als een grote verrassing, maar al die tijd was er stille hoop dat het wat zou opleveren." De veertien leerlingen van de Tormijnschool zullen na de vakantie op basisscholen in omliggende kernen beginnen. "Dus dat groepje valt uit elkaar", vertelt Verbeek.

'Fijne herinneringen maken'
De school sluit officieel op vrijdag 7 juli, in de dagen daarvoor wordt een afscheidsweek georganiseerd. "In het kader van fijne herinneringen maken", legt Verbeek uit. Er worden in die week verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder bezoek van een kunstenares die een herinneringssteen gaat maken met de leerlingen en een barbecue voor zowel ouders als kinderen en het team achter de Tormijnschool. "Het is heel dubbel", vervolgt Verbeek. "Aan de ene kant is het fijn en gezellig, aan de andere kant is de reden niet prettig."

Afscheidsrecepties
Vrijdag 30 juni wordt door en voor dorpsbewoners 's avonds een afscheidsreceptie georganiseerd. "Voor iedereen die op welke manier ook betrokken is of is geweest bij de school", vertelt de locatiecoördinator. Zij verwacht dat veel oud-leerlingen en ouders die zelf ooit op de school zaten nog een keer langskomen. Op 4 juli komen mensen vanuit het bestuur en andere betrokkenen 's middags bij elkaar om afscheid te nemen van de school. Verbeek: "Ook dorpsbewoners zijn hier van harte welkom."

Foto: B. Tormijnschool

Lees meer over:

Basisschool|Noordijk|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Groeiende Bontebrugschool viert honderd jaar Jenaplan

Het Jenaplan onderwijs bestaat maandag precies een eeuw. Honderd jaar geleden werd er in het Duitse ...

Bijna 120 miljoen maakt onderwijs Doetinchem klaar voor toekomst

Bijna 120 miljoen euro, zo veel geld heeft Doetinchem nodig om het onderwijslandschap richting 2036 ...

Bronckhorst wil nieuwe school op plek zalencentrum Nijhof in Halle

Bronckhorst wil zalencentrum Nijhof aankopen om daar een nieuwe locatie voor de Dorpsschool Halle te...

Leerlingen nemen de macht over in Bronckhorst

Ruim driehonderd groep acht-leerlingen grijpen tijdelijk de macht in de raadzaal van de gemeente Bro...

Leerlingen van speciaal basisonderwijs SAM krijgen meer bewegingsvrijheid

Leerlingen van SAM, een stichting voor speciaal basisonderwijs in Doetinchem, hebben meer bewegingsv...

Bronckhorst trekt miljoenen uit voor nieuwe basisscholen in Zelhem en Halle

Zelhem krijgt op termijn twee nieuwe schoolgebouwen, terwijl er ook een volledig nieuw pand komt voo...