Ulft, Netherlands

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn op piekbuien en extreme droogte. Er wordt een brede nieuwe beek uitgegraven waardoor water langer wordt vastgehouden bij droogte, terwijl de Baakse Beek met name bij extreme neerslag van groot belang blijft.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Rens van Schip | 16 september 2022 16:10 | Aangepast op 16 september 2022 16:10
“We willen het landgoed dat al 350 jaar bestaat een duurzame toekomst geven”, zegt rentmeester Eelco Schurer namens de landgoedeigenaren. “Met de klimaatverandering van tegenwoordig moeten we mee en proberen we ons steentje bij te dragen.” Inmiddels is een groot stuk afgegraven waar straks een beek door het landgoed gaat slingeren. Daardoor krijgt het water de kans om in de grond te zakken, waardoor het gebied natter wordt. “Eigenlijk zijn we hier een soort ondergrondse meren aan het maken”, legt heemraad Peter Schrijver namens het Waterschap Rijn en Ijssel uit. “Overal waar hoge zandruggen zijn, proberen we het water zo lang mogelijk op te bergen.”

Dat het klimaat verandert, is ook op 't Medler na een aantal extreem droge zomers in de Achterhoek goed te zien. Zo verkeren meerdere beeldbepalende bomen in slechte staat. “Met name de beuken zijn er erg slecht aan toe”, zegt rentmeester Schurer. “Vorig jaar viel het qua droogte mee, maar dit jaar was het ook dramatisch. Die bomen sterven gewoon af. Dat betekent dat die lanen, die zo prachtig zijn en het landschap bepalen, uiteindelijk plaats moeten maken voor een nieuwe generatie nieuwe bomen.”

Dertig hectare landbouwgrond
Die nieuwe beplanting wordt deels gevoed door de nieuwe beek, maar er is ook ruimte voor nieuwe natuur binnen het project. Mede door ruilverkaveling is in totaal dertig hectare landbouwgrond vrijgemaakt, waarvan tien hectare bos wordt. “Je krijgt een stuk natuur terug, dus ik hoop dat inwoners hier straks kunnen kijken hoe het geworden is”, aldus wethouder Wilko Pelgrom van Bronckhorst, die trots is op de samenwerking tussen landbouw, overheden en landgoedeigenaren. “Maar we hebben natuurlijk naar komende generaties toe wel een verplichting.”

Verplaatsen theekoepel
Omdat de boeren hun grond pachten bij de landgoedeigenaar, vallen inkomsten weg. Daarvoor krijgt ’t Medler compensatie en dat geld wordt weer ingezet voor lokaal herstelwerk en aanpassingen. Zo wordt de pittoreske theekoepel verplaatst vanaf de Ruurloseweg naar de oprijlaan. “Dat zijn allemaal zaken die een hoop geld kosten”, verklaart Schurer, die blij is dat het geld alsnog ten goede komt aan het landgoed zelf. “Want het is niet zo dat de familie het gaat opmaken om op vakantie naar Hawaii te gaan. Dat geldt blijft behouden voor het landgoed.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Droogte|Waterschap|Vorden|Ruurlo|

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, d...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

Boek vol vergeten Achterhoekse appels en peren moet regio fruitig houden

De inzet van Hennie Rossel uit Vorden, in samenwerking met een groep vrijwilligers en boomgaardhoude...

Automobilist gewond na frontale botsing op boom bij Vorden

Een automobilist is maandagochtend op een boom gebotst in het buitengebied van Vorden. De man is met...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...