Ulft, Netherlands

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn op piekbuien en extreme droogte. Er wordt een brede nieuwe beek uitgegraven waardoor water langer wordt vastgehouden bij droogte, terwijl de Baakse Beek met name bij extreme neerslag van groot belang blijft.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Rens van Schip | 16 september 2022 16:10 | Aangepast op 16 september 2022 16:10
“We willen het landgoed dat al 350 jaar bestaat een duurzame toekomst geven”, zegt rentmeester Eelco Schurer namens de landgoedeigenaren. “Met de klimaatverandering van tegenwoordig moeten we mee en proberen we ons steentje bij te dragen.” Inmiddels is een groot stuk afgegraven waar straks een beek door het landgoed gaat slingeren. Daardoor krijgt het water de kans om in de grond te zakken, waardoor het gebied natter wordt. “Eigenlijk zijn we hier een soort ondergrondse meren aan het maken”, legt heemraad Peter Schrijver namens het Waterschap Rijn en Ijssel uit. “Overal waar hoge zandruggen zijn, proberen we het water zo lang mogelijk op te bergen.”

Dat het klimaat verandert, is ook op 't Medler na een aantal extreem droge zomers in de Achterhoek goed te zien. Zo verkeren meerdere beeldbepalende bomen in slechte staat. “Met name de beuken zijn er erg slecht aan toe”, zegt rentmeester Schurer. “Vorig jaar viel het qua droogte mee, maar dit jaar was het ook dramatisch. Die bomen sterven gewoon af. Dat betekent dat die lanen, die zo prachtig zijn en het landschap bepalen, uiteindelijk plaats moeten maken voor een nieuwe generatie nieuwe bomen.”

Dertig hectare landbouwgrond
Die nieuwe beplanting wordt deels gevoed door de nieuwe beek, maar er is ook ruimte voor nieuwe natuur binnen het project. Mede door ruilverkaveling is in totaal dertig hectare landbouwgrond vrijgemaakt, waarvan tien hectare bos wordt. “Je krijgt een stuk natuur terug, dus ik hoop dat inwoners hier straks kunnen kijken hoe het geworden is”, aldus wethouder Wilko Pelgrom van Bronckhorst, die trots is op de samenwerking tussen landbouw, overheden en landgoedeigenaren. “Maar we hebben natuurlijk naar komende generaties toe wel een verplichting.”

Verplaatsen theekoepel
Omdat de boeren hun grond pachten bij de landgoedeigenaar, vallen inkomsten weg. Daarvoor krijgt ’t Medler compensatie en dat geld wordt weer ingezet voor lokaal herstelwerk en aanpassingen. Zo wordt de pittoreske theekoepel verplaatst vanaf de Ruurloseweg naar de oprijlaan. “Dat zijn allemaal zaken die een hoop geld kosten”, verklaart Schurer, die blij is dat het geld alsnog ten goede komt aan het landgoed zelf. “Want het is niet zo dat de familie het gaat opmaken om op vakantie naar Hawaii te gaan. Dat geldt blijft behouden voor het landgoed.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Droogte|Waterschap|Vorden|Ruurlo|

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

Wielrenner gewond na botsing bij Ruurlo

Een wielrenner is vrijdagmiddag gewond geraakt nadat hij botste met een andere fietser nabij Ruurlo....

Brandweer waarschuwt na bosbrandje in Zeddam

In het bos nabij Zeddam is maandag aan het begin van de avond een brandje ontstaan. De brandweer waa...

Bronkhorsterveer over IJssel gaat uit de vaart

Het Bronkhorsterveer tussen Bronkhorst en Brummen had dinsdag een van de laatste vaardagen. Vanwege ...

MEC voetbalt ondanks droogte op groene velden

Waar een klein clubje groot in kan zijn. Dankzij de sproeiploeg kunnen de voetballers van MEC bij he...

PLUS moet supermarkten in regio afstoten

Supermarktketen PLUS moet na de fusie met concurrent Coop meerdere winkels in de Achterhoek afstoten...

Weerboer en KNMI waarschuwen voor hitte

Volgens het KNMI en weerboer Gerrit Vossers moeten Achterhoekers zich opmaken voor een periode van a...