Ulft, Netherlands

Eerste Parkinson-café van Berkelland geopend in Neede

Bij ontmoetingsruimte Het Filter op Natuurpark Kronenkamp in Neede wordt elke maand een speciaal 'café' georganiseerd voor mensen die de ziekte van Parkinson hebben, hun partners en andere belangstellenden. Tijdens iedere tweede donderdag van de maand kunnen bezoekers hun ervaringen delen, maar ook gezelligheid staat hoog in het vaandel.
Tim Rondeel | Serena Speet | Nick Hermsen | 13 oktober 2022 15:46 | Aangepast op 13 oktober 2022 15:46
“Ervaringen uitwisselen gaat toch makkelijker als je iemand spreekt die het zelf heeft”, aldus Johan Lindner, een van de bezoekers. “Menselijk contact is dan leuker dan dingen van internet afhalen.” Een van de drijfveren voor de organisatie van het café is het bespreekbaar maken van de ziekte. “De drempel wordt wel een stuk lager als je een café hebt en je kunt onderling met elkaar praten”, laat initiatiefnemer Herman Leusink weten. “Ook de mantelzorgers, de mensen die een partner hebben met de ziekte van Parkinson, die kunnen met elkaar overleggen en je praat dan nog makkelijker dan met een arts of een verpleegkundige.”

Een ander belangrijk doel is aandacht vragen voor de ziekte en de specifieke symptomen. “Parkinson is een hersenaandoening waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven”, legt Leusink uit. “Die cellen zorgen ervoor dat er een stofje wordt gemaakt waardoor de boodschap die in de hersenen ontstaat overgedragen wordt aan de rest van het lichaam.” Voor Linder resulteert dat in verschillende symptomen: “Ik loop wat stram, ik ben sneller moe, maar het grootste probleem zijn de cognitieve problemen. In de vorm van niet kunnen schakelen en duurtaken moeilijk kunnen uitvoeren.”

Eerste in Berkelland
Op meerdere plekken in Nederland bestaan er al Parkinson-café's, in de buurt van Berkelland ontbrak het hier nog aan. “We hebben eerst overlegd met de Parkinson-verpleegkundige van het ziekenhuis in Winterswijk en die vertelde dat er heel veel belangstelling was om een café te openen”, aldus de initiatiefnemer. “We hebben nu al 36 aanmeldingen, voor een eerste keer vind ik dat al heel goed.”

Tai chi
Met steun van de gemeente Berkelland is het café tot stand gekomen. De organisatie heeft genoeg inspiratie om activiteiten te organiseren. “De ene keer komt een apotheker, dan komt er een ergotherapeut. We kunnen Tai chi (Chinese bewegingsoefeningen red.) of yoga doen, misschien Nordic Walking met Parkinson. We proberen van allerlei dingen om activiteiten te gaan ondernemen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Berkelland|Parkinson|Neede|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Quinten van Zanten en Julia van der Weide staan aan de vooravond van een grote uitdaging, het overne...

Jonge wielrenner Gal uit Neede naar opleidingsploeg van Team DSM

De achttienjarige wielrenner Ryan Gal stapt over naar de opleidingsploeg van Team DSM-Firmenich. Bij...

Hardleerse Berkellander acht keer betrapt zonder geldig rijbewijs, moet nu de cel in

Een vijftigjarige man uit Berkelland is tussen mei 2022 en juni van dit jaar acht keer betrapt op he...

Eén of twee binnenzwembaden Berkelland ‘niet in beton gegoten’

Berkelland heeft de wens uitgesproken in 2032 nog maar één binnenzwembad open te willen houden, maar...

Senioren in Neede kunnen verhuizen naar een appartement

Oudere inwoners in Neede die kleiner willen wonen krijgen de mogelijkheid te verhuizen naar een appa...

BBBL in Berkellandse politiek verder onder oude naam OBL

Een oude naam keert terug in de politiek in Berkelland. Boer Burger Bedrijf Lokaal (BBBL) kiest per ...