Ulft, Netherlands

Eerste internationale BBQ-wedstrijd bij brouwer in Rha

Elf teams gingen zaterdag rond de barbecue in Rha de strijd met elkaar aan om de allerbeste steak, hamburger of taco te maken. Het was de eerste keer dat er een wedstrijd van de Amerikaanse Steak Cookoff Association (SCA) werd gehouden in de Achterhoek, bij bierbrouwerij De Bronckhorster.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 november 2022 13:41 | Aangepast op 7 november 2022 13:41
“Ze moeten zorgen dat ze binnen een bepaalde tijdsduur een perfecte steak afleveren”, zo schetst organisator Harald Poelstra de opdracht voor deelnemers. Een jury buigt zich vervolgens over de stukken vlees om de beste te kiezen. Het zorgen voor een goed resultaat is volgens de deelnemers niet makkelijk. “Je moet hem exact van de grill hebben”, vertelt Dave Thijssen, die met het team van Achterhoek Broilers meedeed. “Hij moet precies 57 graden zijn, mooi rosé zijn, goede smaak en een mooie structuur hebben. Je wil een mooi plaatje met grill marks, maar de smaak is uiteindelijk doorslaggevend. Dat is bepalend of je wint of niet.

Er stond ook wat op het spel in Rha, want teams konden punten verdienen voor een Europese rangschikking. “De top krijgt een uitnodiging om in maart naar de wereldkampioenschappen te gaan in Texas”, vertelt Harry Havinga, die als ‘SCA-representative’ de stukken vlees jureerden. Zelf deed Havinga in het verleden ook mee aan die wedstrijd: “Om je daar te meten met de besten ter wereld. Dat is een uitdaging, dat is fantastisch.”

BBQ en bier
De locatie beviel goed, merkte ook jurylid Havinga: “De heren die meedoen zijn wel blij. Het is niet alleen het bakken van de steaks, maar een lekker biertje erbij. Dat is fantastisch. Mooie omgeving, lekker weer, wat wil je nog meer in november?” Organisator Poelstra is ook enthousiast. Hij wil het evenement volgend jaar weer organiseren in Rha, het liefst in de zomer: “Barbecue en bier gaat heel goed samen, dus dat is ook wat we voor ogen hadden."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Barbecue|Eten|Koken|Rha|BBQ|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Jonge Achterhoekers leven culinaire droom in Frans sterrenrestaurant

Sjaak-Jan de Jong uit Ulft en de Lichtenvoordse Anne Bluemink werken hard aan hun gemeenschappelijke...

Unieke locatie van Domino's op bedrijventerrein in Doetinchem

Als alles rondkomt met de nieuwe franchisenemer is Doetinchem binnenkort een nieuwe locatie van Domi...

Internationale BBQ-wedstrijd keert terug in Rha

De Internationale BBQ-wedstrijd van de Amerikaanse Steak Cookoff Association (SCA) keert op 15 april...