Ulft, Netherlands

Eerste Achterhoekse statushouders hebben zorgdiploma

De eerste groep Achterhoekse statushouders heeft donderdag hun zorgdiploma in ontvangst genomen. Met het project 'nieuwkomers in de zorg' hopen onder meer gemeenten en zorgbedrijven het oplopende personeelstekort in de Achterhoekse zorg op te lossen.
Serena Speet | 23 december 2022 13:01 | Aangepast op 23 december 2022 13:01
"Ik heb in korte tijd veel geleerd op school en van mijn begeleider", vertelt Samah Diab, een van de deelnemers die donderdag het diploma voor de versnelde mbo-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg in ontvangst nam. In totaal begonnen zeven deelnemers aan de opleiding, de andere twee hebben meer tijd nodig om deze ook af te ronden. Naast zorgtaken leerden de deelnemers ook de Nederlandse taal en cultuur kennen. "Het lukte steeds beter om Nederlands te praten", laat Diab weten. Ook het Achterhoekse dialect kwam voorbij, vooral 'luusteren' en 'kieken' vindt Diab leuk, ze kreeg van een van haar docenten een boekje met Achterhoekse spreekwoorden cadeau.

De vijf deelnemers verlaten allemaal de opleiding met diploma én een baan. Op die manier draagt het project volgens de organisatie bij aan de verbetering van het toekomstperspectief van nieuwkomers op de Achterhoekse arbeidsmarkt. De deelnemers volgden op het Graafschap College een aangepast scholingstraject, waarbij zij zowel les kregen als in de praktijk aan het werk waren. Tijdens de opleiding is extra aandacht voor de cultuurverschillen en cultuurdiversiteit om zo wederzijds begrip te creëren tussen deelnemers en werkgevers.

'Kunnen hulp goed gebruiken'
Deelnemers van het traject kunnen voor een baan terecht bij zorgbedrijven Vitaal Thuiszorg, ZorgPlus, T-Zorg en MIEP Huishoudservice. Wethouder werk en inkomen bij de gemeente Doetinchem, Jorik Huizinga, sprak zijn waardering uit voor de deelnemers en het project: "We kunnen jullie hulp in de thuiszorg ontzettend goed gebruiken. Ik hoop dat als ik ooit thuiszorg nodig heb, dat één van jullie langskomt."

Nieuwe groep
Inmiddels is de tweede groep nieuwkomers met het opleidingstraject gestart. Daaraan doen dertien deelnemers mee en zijn in totaal acht werkgevers aangesloten. De leerlingen starten begin 2023 met het tweede deel van hun opleiding, waarbij ze naast een dag in de week naar school, ook veel gaan werken.

Foto: Roel Kleinpenning

Lees ook

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Tweede groep statushouders opgeleid voor werk in Achterhoekse zorg

Een tweede groep statushouders is bij het Graafschap College opgeleid voor een baan in de Achterhoek...

Slingeland Ziekenhuis akkoord met zorgverzekeraars, ook Menzis tekent

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft voor het nieuwe jaar afspraken gemaakt met de grote Ne...

Directeur van ziekenhuis in Winterswijk vertrekt naar Rotterdam

De directeur van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk stopt komend voorjaar. Inge de...