Ulft, Netherlands

 

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met een groep jongeren omdopen tot Achterhoekse Pride Maand onder de naam ‘Trots in de Achterhoek’. De planning is volgens initiatiefnemer Michiel Wopereis nog onduidelijk, maar hij hoopt dat het in de regio veel aandacht krijgt.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 16:36 | Aangepast op 4 januari 2022 16:36
“Ik denk dat het belangrijk is om te laten zien hoe mooi en kleurrijk wij zijn in de Achterhoek”, laat initiatiefnemer Wopereis weten. “En dat we dat ook trots mogen uitdragen.” Tijdens de Achterhoekse Pride Maand hoopt hij dat er net als bij de Pride in het westen van het land veel lezingen, exposities en feesten georganiseerd worden. “Gewoon in de breedste zin van het woord om elkaar te informeren en te laten zien hoe mooi en kleurrijk mensen in de Achterhoek zijn”, aldus Wopereis, die in de regio bekendheid geniet als dragqueen 'Mary Miracle'. "Dat iets dat bij me hoort en dat past bij het jezelf zijn, dat is de onderliggende gedachte van deze pride maand is. Het initiatief komt wel vanuit de klankbordgroep en niet vanuit 'Mary Miracle'."

Het aankondigen van de Achterhoekse Pride Maand maakte volgens Wopereis gelijk het belang duidelijk: “Dan zie je toch dat er links en rechts weer wat negatieve reacties komen. Juist daarom is het zo belangrijk om zichtbaar te blijven." Volgens Wopereis gaat de Pride maand niet alleen over de rechten van LHBTIQ+’ers, de verzamelnaam voor de regenboogcommunity: “Het gaat tegenwoordig natuurlijk over die groep, maar het is tegenwoordig al veel meer over genderidentiteit en genderexpressie. Die hetero jongen die nagellak wil opdoen of dat stoere meisje dat jongens kleren wil dragen. Gewoon dat je jezelf mag zijn en ik denk dat dat het hoofdthema is.”

Planning nog onbekend
De initiatiefnemers hebben al veel verschillende ideeën voor de eerste editie. “Waar we aan denken is dat filmhuizen mooie roze films kunnen gaan vertonen en dat er voorlichtingen zijn op scholen of binnen zorginstellingen”, aldus Wopereis, die laat weten dat iedereen met een idee zich kan melden om er een regionaal event van te maken. “Als we het met z'n allen in de Achterhoek gaan doen is er veel draagvlak en kunnen we op die manier laten zien hoe trots we op, maar ook vooral ín de Achterhoek zijn.”

Foto: Pixabay

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Bestuurster slaat over kop bij Lichtenvoorde

Een automobiliste is maandagochtend met de schrik vrijgekomen nadat ze met haar auto over de kop slo...

Winterswijk heeft alsnog omgekeerde vlaggen verwijderd

De gemeente Winterswijk heeft woensdag alsnog alle omgekeerde vlaggen in de bebouwde kom verwijderd....

Alle sportparken in Winterswijk krijgen ledlampen

De sportparken in Winterswijk krijgen de komende twee jaar ledlampen. De bestaande verlichting wordt...

Man wil brand blussen in Winterswijk, maar wordt aangereden

Een man is vrijdagavond in Winterswijk aangereden toen hij met een brandblusser in zijn handen naar ...

Politie schiet bij aanhouding voortvluchtige in Winterswijk

Een vijftigjarige man die was ontsnapt uit een psychiatrische inrichting in Duitsland is donderdagav...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...