Ulft, Netherlands

Eenrichtingswegen en landbouwsluis bij Keppel, nieuwe proef duurt een jaar

Foto: REGIO8 (archief)
Bronckhorst en de Provincie Gelderland willen bij wijze van proef de Hummelosweg en de Wehlsedijk in Laag-Keppel één jaar lang omtoveren tot eenrichtingswegen. Ook komt er een landbouwsluis op de IJsselweg om mogelijk sluipverkeer in het buitengebied van Eldrik tegen te gaan. De maatregel moet in het tweede kwartaal van 2025 ingaan.
Tim Rondeel | 7 juni 2024 10:03 | Aangepast op 7 juni 2024 10:03
De beide eenrichtingswegen worden tegelijkertijd ingevoerd. Op de Wehlsedijk, de N814, tussen Laag-Keppel en Wehl loopt de eenrichtingsweg vanaf het Heggenveld tot aan de TOP bij de brug. Op de Hummeloseweg begint het eenrichtingsverkeer ter hoogte van de Jan de Jagerlaan en loopt door tot de Hessenweg, vlak voor de N314 bij Hummelo. Om mogelijk sluipverkeer over de Jonker Emilweg in Hoog-Keppel en IJsselweg in Laag-Keppel tegen te gaan, komt er tóch weer een landbouwsluis in het gebied. Deze keer op de IJsselweg en voor een periode van één jaar. Camping Siebieverden blijft wel bereikbaar.

De overheden hadden de maatregelen vanwege de 'verslechterde verkeersveiligheid' in de Dorpsstraat eerder willen invoeren, maar door gepland werk aan bruggen kan het niet eerder dan in 2025. Eerder gaf de provincie nog aan de nieuwe proeven minder lang te doen dan de vorige, toen de tijdelijke landbouwsluizen enkele maanden in bedrijf waren. Nu wordt toch gekozen voor een proefperiode van één jaar. Mochten de maatregelen goed bevallen, dan willen zowel Gelderland als Bronckhorst de aanpassingen definitief maken.

Blijvende oplossing?
Al hoewel dit in eerste instantie een tijdelijke oplossing is, hoopt Pelgrom samen met buurgemeente Doetinchem het voortouw te nemen om met de hele Achterhoek te kijken naar een blijvende oplossing voor verkeersstromen in het westen van de regio. "Vooral omdat Doetinchem groeiambities heeft", schetst de wethouder. De optie voor het zo gewenste Sliekstraattracé om het probleem te tackelen is volgens de gedeputeerde geen realistische mogelijkheid vanwege de een te hoog kostenplaatje, toch sluit hij het niet volledig uit: "Het plan hoeft niet in de prullenbak."

Landbouwsluizen
De nieuwe tijdelijke maatregelen komen voort uit de eerdere proeven die eerder gedaan zijn met de plaatsing van landbouwsluizen rondom Laag-Keppel. Deze zorgde voor de nodige commotie in een groot gedeelte van de Achterhoek en dan met name in omliggende plaatsen Wehl, Nieuw-Wehl, Hummelo en Doetinchem.

'Hier trekken we een lijn'
Waar de overheden tijdens de eerste proeven met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel nauwelijks wilden reageren op ontstane onrust in de maatschappij, dat zich uitte in bedreigingen en spanningen tussen verschillende dorpen, geven ze nu aan dit besluit te hebben genomen om nog zo'n situatie te voorkomen. "Er zijn veel mensen die veel over zich heen hebben gehad, en dan denk ik aan de mensen in de Dorpsstraat", aldus Pelgrom. "We hebben samen de beslissing genomen om aan te geven: hier trekken we een lijn."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Eiffeltoren blikvanger bij tiende Vive la France in afgesloten Hummelo

Voor de tiende keer veranderde Hummelo tijdens Vive La France in een Frans provincieplaatsje, ditmaa...

Bezwaar zorgt voor jaar vertraging van werkzaamheden N315

Door een beroep bij de Raad van State tegen de plannen van de Provincie Gelderland voor de N315, zij...

Bestuurder botst bewust tegen bord op rotonde in Hummelo

Een automobilist heeft dinsdagavond een grote aanrijding weten te voorkomen in Hummelo door met zijn...

Automobilist mist bocht en belandt in sloot in buitengebied Laag-Keppel

Een automobilist is dinsdagochtend 25 juni gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in het buitengeb...