Ulft, Netherlands

Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum zijn verbijsterd

Inwoners van buurtschap Ratum bij Winterswijk voelen zich volledig overvallen. Er ligt een plan voor zeven grote windmolens aan de Duitse kant van de grens. De Nederlandse buren werden er niet over geïnformeerd en dat zorgt voor verbaasde en boze reacties.
Davie Klein Gunnewiek | 28 november 2023 16:07 | Aangepast op 28 november 2023 16:07
"We hebben het via de Duitse buren moeten horen", zegt het Winterswijkse VVD-raadslid Chiel Stemerdink en ook lid van de Werkgroep Windmolens Ratum. "Ik kreeg een appje van de buurman met de vraag: Weten jullie wat hier speelt?" Online vond Stemerdink het Duitse plan voor de zeven windmolens die tweehonderd tot 250 meter hoog worden. Ze stonden op een kaartje ingetekend langs de grens op slechts een paar honderd meter van een aantal woningen in de buurtschap Ratum.

"Blijkbaar werkt het zo in Duitsland dat je bij een plan al kaarten moet meesturen waar de windmolens op ingetekend staan", zegt Stemerdink. "Dan schrik je er behoorlijk van dat wij als Nederlanders niet op de hoogte zijn gebracht." Ook voor inwoner Frederike de Raat kwamen de plannen voor windmolens vlakbij Ratum als een verrassing: "Dit is toch ongelofelijk. Je houdt toch een beetje rekening met je buren. De Duitsers zouden ook moeten weten dat we hier een beschermd landschap hebben."

Stop op windmolenplannen
Winterswijk heeft zelf al een aantal jaren een stop op windmolenplannen. "En dan krijgen we wel een aantal mega windmolens hier pal over de grens. Dat kan toch niet", vindt De Raat. De Werkgroep Windmolens Ratum is niet tegen windmolens, maar wel tegen de plek waar de windmolens moeten komen. "Het coulisselandschap wordt ernstig aangetast", vindt Stemerdink.

'De grens is heel aanwezig'
Normaal wordt er veel samengewerkt tussen Winterswijk en haar Duitse buren, maar over het windmolenplan werd tot voor kort niet gesproken. Dat verbaast ook Sonderen, die Winterswijk vertegenwoordigt in de Euregio-raad: "We komen bij elkaar om spreekwoordelijk de grenzen weg te nemen, maar wat je nu pijnlijk ziet is dat de grens heel aanwezig is. Zo sterk zelfs dat Winterswijk in de Duitse kaartjes helemaal weggelaten is. Dat vind ik een gemiste kans."

Grote plannen
Sonderen hoopt dat er in de toekomst meer grensoverschrijdend wordt gesproken over grote plannen die impact hebben aan beide kanten van de grens: "We hebben goed contact met elkaar, dus ik heb de hoop dat we goede afspraken kunnen maken." Woensdagavond komen de windmolenplannen aan bod in de gemeenteraad van de Duitse buurgemeente Südlohn.

Protestactie voor raadsvergadering
Inwoners van Ratum mogen er niet inspreken, maar laten wel buiten van zich horen. "We roepen iedereen uit Ratum, maar ook uit Winterswijk en omgeving op om mee te gaan naar Oeding", zegt Stemerdink. "We gaan om 17.00 uur een protestactie houden buiten het gemeentehuis en daarna gaan we zien wat er wordt besloten." De Raad hoopt dat de Duitsers zich nog achter de oren zullen krabben: "We hopen dat we nog iets kunnen veranderen. Dat ze toch inzien dat het veel emoties oproept aan de Nederlandse kant van de grens."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Automobilist neergeschoten terwijl hij over Duitse weg naar Bocholt rijdt

Een zestigjarige man is woensdagavond neergeschoten terwijl hij in zijn auto over de B67 reed, nabij...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld

Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 4...

Achtervolging door politie eindigt in een weiland bij Groenlo

Een 32-jarige man en 31-jarige vrouw uit Enschede zijn dinsdag gearresteerd na een langdurige achter...