Ulft, Netherlands

DRU-directeur Van der Wal ziet uitdagingen: ‘Ik wil mensen nóg trotser maken’

Arnhemmer Gerk van der Wal (54) is nu ruim een maand directeur van het DRU Industriepark in Ulft. Mede dankzij zijn ervaring met het ontwikkelen van industrieel erfgoed in Eindhoven bleek hij de meest geschikte kandidaat: “Het DRU industriepark is prachtig opgezet, aan mij nu de taak om dat voort te zetten en door te ontwikkelen.”
Bart Sollman | 7 juni 2023 14:19 | Aangepast op 7 juni 2023 14:19
Een jaar of vijftien geleden begon de liefde voor de DRU van Van der Wal eigenlijk al. Bij een eerste bezoek aan het Industriepark, dat toen qua ontwikkeling nog in de kinderschoenen stond, sloeg de vonk over. “Ik was gelijk verkocht, de gebouwen hier zijn prachtig en hebben mooie bestemmingen gekregen", zegt Van der Wal. "Elke keer als ik in de Achterhoek kwam, kon ik het niet laten om even een bezoekje aan de DRU én het Schaftlokaal te brengen.”

Na veel interimfuncties bij culturele instellingen zocht Van der Wal naar een vaste baan voor de langere termijn. De vacature van de DRU kwam precies op het goede moment. “Tijdens de sollicitatiegesprekken werd ik steeds enthousiaster", meldt de directeur. "Bij deze functie komt alles samen, het is precies wat ik wil.” Volgens de directeur liggen er mooie uitdagingen op het park. Dit staat in contrast met het vertrek van de vorige directeur, Juliette Hofman. Zij vertrok juist omdat ze uitdaging mistte.

SSP-Hal
Wat mogelijk de grootste uitdaging is, is de doorontwikkeling van de SSP-Hal. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek stemde vorige week in met een verder haalbaarheidsonderzoek naar een museum én een hotel in de hal. “Ik juich die ideeën alleen maar toe, ik denk dat het echt een verrijking voor het gebied is", zegt Van der Wal. "Ik zie het echt als mijn taak om te helpen in de ontwikkeling van de unieke hal.” Van der Wal heeft zo zijn eigen mening over de plannen: “Ik vind bijvoorbeeld niet dat wij als stichting het hotel moeten gaan exploiteren. Ook hoop ik dat een museum zich niet alleen in de SSP-Hal concentreert, maar op het hele park.”

Evenementen behouden
Een ander doel van Van der Wal is het behouden van evenementen, organisaties en bedrijven op het terrein. Zo wil hij de banden gaan aantrekken met partijen op het Industriepark en actief om feedback vragen. Nu Huntenkunst en het Nederlands IJzermuseum dreigen met een vertrek is dat volgens hem des te belangrijker: “We moeten die twee koesteren. Ik weet zeker dat we een geschikte oplossing en locatie kunnen vinden. Ze horen hier écht op het park thuis.”

Trots
Door de omgeving meer te betrekken en de DRU meer te laten zien in heel Nederland hoopt de directeur dat inwoners de DRU nog meer omarmen. Zo links en rechts klinkt er in de samenleving wat tegensentiment omdat de ontwikkeling van het Industriepark tot nu toe tientallen miljoenen euro's heeft gekost. “Om zoiets te ontwikkelen kost altijd veel geld, ook onzichtbare dingen als bodemsanering", weet Van der Wal. "Ik hoop dat we met de nieuwe ontwikkelingen echt iedereen trots kunnen maken op wat hier staat. Er is hier namelijk echt iets heel moois neergezet."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|DRU Industriepark|Ulft|

Lees ook

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...

Jubileumeditie Huntenkunst is reis rond de wereld

De dertigste editie van Huntenkunst staat op het punt van beginnen. De jaarlijks terugkerende kunstm...

Jongerencentrum Ulft moet alweer op zoek naar nieuw thuis

Het pas geopende jongerencentrum aan het Kennedyplein in Ulft moet op zoek naar een nieuw onderkomen...

Housheer bij selectie handbaldames voor Olympische Spelen

Een verrassing is het niet, maar Dione Housheer uit Ulft is door bondscoach Per Johansson opgenomen ...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...