Ulft, Netherlands

Dringen op de Markt in Winterswijk

De Markt als warenmarkt, feestterrein of groot terras. Het college denkt, met het oog op het veranderende klimaat, ook nog eens aan extra bomen en waterpartijen. "Maar niet álles kan op de Markt", zegt wethouder Elvira Schepers. Het is dringen op de Markt in Winterswijk.
Domien Esselink | 25 augustus 2022 15:22 | Aangepast op 25 augustus 2022 15:22
Alle betrokken partijen, zoals horeca en marktkooplui, worden donderdag door de gemeente bijgepraat over mogelijke toekomstscenario's op en rond de Markt. Daarna is er een politiek forum over de herinrichting van de Markt, waarbij het parkeren een punt van discussie is. Het college komt in het najaar met een definitief voorstel richting de gemeenteraad.

De Markt is na de Butterfahrt na de Tweede Wereldoorlog het domein geworden van de warenmarkt, die een enorme trekker is voor de Duitsers uit het Ruhrgebied. Ze komen elke zaterdag massaal naar Winterswijk voor een Backfisch op de warenmarkt en de Gemütlichkeit in het winkelcentrum en de horeca.

"Winterswijk is mede groot geworden door de warenmarkt", zegt Koos Prins, marktkoopman met groente en fruit en voormalig voorzitter van de Marktvereniging. "We hebben goud in de vingers met de combinatie van markt, horeca en winkels. Dat willen we nog verder oppoetsen met een evenredige verdeling."

Hittebron
Dat besef is bij het college aanwezig, maar de Markt is inmiddels ook een hittebron geworden. Ondanks de realisatie van het groene Vrijheidspark met bomen en water moet de Markt ook 'koeler' worden. "Denk aan groen en water en groen tegen de gevels van de winkels. Dat absorbeert hitte en dat scheelt een paar graden in de winkels", zegt wethouder Wim Wassink.

Extra bomen op de Markt, waar dan? Inmiddels staat de grote feesttent aan de zuidkant van de Markt, voor het Volksfeest van dit weekeinde. Die beslaat bijna de volledige zuidzijde. Aan de noordkant worden ook twee grote tenten opgebouwd voor het Volksfeest, ook daar is amper ruimte voor extra bomen. Laat staan voor waterpartijen.

"Ik heb er wel begrip voor, maar het is geen kaal plein nu. En waar op de Markt is er ruimte voor?", zegt Prins, die tijdens de coronaperiode met de warenmarkt uitweek naar andere plekken in het centrum, zodat de horeca het gehele marktplein kon benutten voor terrassen om een deel van de gemiste omzet goed te kunnen maken. Het 'Winterswijkse Vrijthof' was een succes, maar wat Prins betreft hoeft de horeca zich niet rijk te rekenen.
"Wij hebben de Markt anderhalve dag. De horeca mag blij zijn dat ze de Markt vijf en een halve dag mag gebruiken", zegt de marktkoopman. Maar is het niet zo dat het aantal marktkramen afneemt omdat de marktkooplui geen opvolgers hebben? Dus als de warenmarkt inkrimpt zou dat kansen kunnen bieden aan de horeca.

Representatieve warenmarkt
"We hebben twee jaar lang, als gevolg van de corona, weinig gedaan om kooplui erbij te krijgen", zegt Prins. "Er moet een nieuwe marktverordening komen zodat we er een representatieve warenmarkt neer kunnen zetten. We willen de Markt weer vol hebben en dat moet vanaf begin volgend jaar gebeuren. De markt is economisch van groot belang voor Winterswijk."

De herinrichting van de Markt wordt een hele klus voor het nieuwe college. "Dat we met de Markt iets moeten doen met het oog op de klimaatadaptie, is wel zeker", zegt wethouder Schepers, die erkent dat het nieuwe plan er niet zomaar ligt. "Daar hebben we nog wel even voor nodig. Niet alles kan en daar moeten we een afweging in maken."

De warenmarkt wil van geen wijken weten. "We gaan de strijd aan met iedereen die de Markt in bezit wil nemen", zegt Prins, die altijd opkomt voor de belangen van de marktkooplui. "Waar het om gaat is dat ze praten over onze boterham."

Het college heeft inmiddels Akro Consult uit Leidschendam, ontwikkelaar in onder andere gebiedsontwikkelingen, in de arm genomen om naar de herinrichting van de Markt te kijken.
Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|Markt Winterswijk|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld

Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 4...